Müzeler, sergi işlevlerinin yanı sıra birer kültür merkezi olarak da kullanılırlar. Çok amaçlı oda programı kapsamında olmalıdır. Sergi odaları: sürekli ve değişik sergiler. Çalışmalar, araştırmalar: Kütüphaneler, konferans odaları. Dinlenme: Dinlenme bölgeleri, kafeterya, restoran. Depolama, muhafaza, atölyeler, organizasyon, idare kısımları tasarımda dikkate alınmalıdır.
Bölümler: Sanatsal ve bilimsel yapıtların sergilendiği mekanlar. Buralar:
1. Tahrip olmaktan, hırsızlıktan, nemden, kuruluktan, güneş ve tozdan korumalı ve
2. En iyi iç ışıkta teşhir edilmelidir. Bu sergi eserlerinin amaca uygun ayrılması ile olur.
a. öğrenim amaçlı olarak (gravür, elle yapılmış resim v s ), bunlar dosyalarda, 80 cm derinlikte ve 1,60 m yükseklikteki dolaplarda muhafaza edilir;
b. Seyircilere gösterme amaçlı (yağlı boyalı resimler, fresk vs.).
Sergi malzemeleri seyirci tarafından tam ve yorulmadan görülebilmelidir. Bunun için mahalin sınırlı, geniş alanlı düzenlemesi, değişken ve uygun bölme biçimi ve sırası gerekir. Her bir resim grubu kendine özel kısımda ve ayrı duvarda asılmalıdır. Bunun için küçük odalar gereklidir. Küçük odalar, büyük resimlerin asıldığı büyük salonlara nazaran daha fazla duvar yüzeyine sahiptir. Çünkü oda büyüklüğü resim büyüklüğüne bağlıdır. İnsanın normal bakış açısı 54° veya gözden 27° yukarıya doğru iyi ışıklandırılmış resimlerde görüş mesafesi 10 m = 4,9 m duvar yüksekliğinde göz yüksekliğinin üzerinde ve 70 cm altındadır. Sadece büyük resimlerde taban yüksekliğine kadar ve bakış açısı üzerinden yukarıya doğrudur. Küçük resimler kendilerinin ağırlık noktaları ile (resimde yatay düzlem) en iyi şekilde göz hizasındadır.
Önerilen makale: çatı yapım fiyatları ve yalıtım uygulamaları hakkında bilgi almak için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Her bir resim için yer gereksinimi 3-5 m2 duvar alanı
Her bir sanat yapıtı için yer gereksinimi 6-10 m2 taban alanı
Her 400 madalya için yer gereksinimi 1 m2 vitrin alanı
Müzeler için ışık hesaplamaları teoriktir. Mühim olan ışığın kalitesidir. Amerikan araştırmaları bundan dolayı, daha fazla anlamlıdır. Son zamanlarda yapay Işık daha fazla revaçtadır. 6,70 m oda yüksekliğinde 30 ve 60 arasındaki duvar yüzeyi daha elverişli olup, resimler için parmaklık yüksekliği 2,13 m veya 3,04-3,65 m'dir
Genel tesis: Sonsuz olarak yuvarlak koridor olmamalı, girişten itibaren ışınsal kanatlar olmalıdır. Bunların yanı sıra, paketleme, irsaliye, idare, fotoğrafçı, onarım atölyesi, konferans salonları için mahaller olmalıdır. Kullanılmayıp boş duran kaleler, saraylar, manastırlar v.s. müze yapmak için uygun yerlerdir. Tarihi objeler, soğuk ve modern yeni yapılara nispetle, müze olarak kullanılmaya daha elverişlidir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus