Çizim, tasarımcının dilidir. Tasarımcı, diyagramlarla desteklenen geometrik çizimlerle, uluslararası alanda anlaşılan bu dille bilgisini iletir. Çizimler, proje sahibinin fikrini somutlaştırır ve işveren bunlar saye-sinde kolayca ikna edilebilir. Çizim, amacı gerçekleştirme aracıdır, fakat bu amaç ressamın amacından tümüyle farklıdır. Bu fark mimari çizimleri ve diyagramları resimden ayırır. Ölçekli serbest çizimler için kareli (kare büyüklüğü Y2 cm ) eksiz kağıtları (DIN A4) uygundur. Daha ayrıntılı tasarımlarda ise kalın santimetre bölmeleri, ince Y2 santimetre bölmeleri ve zayıf milimetre bölmeleri olan milimetrelik kağıt kullanılır.
Standartlara uygun çizim ve taslaklar için standartlara uygun aks sistemi kullanılır Yumuşak kurşun kalemle yapılan taslaklarda ince transparan kağıdı kullanılır. Uygun kağıt ebadı doğrudan rulodan kesilir. Tek olan kağıtlar cetvel ile kesilir. Cetvelin üzerine konarak iç taraftan kesilir. Sert kurşun kalemle yapılan mimari çizimleri, şeffaf DIN formatına uygun ve kenar koruyucusu olan (bant geçilmiş) kağıtlarda yapılır.
Mürekkepli çizimlerde yağlı transparan kağıdı, resim ve diyagramlarda ise su geçirmez kağıtlar kullanılır. Çizim kağıtları ıhlamur veya kavak ağacından yapılmış çizim masası üzerine ince raptiyelerle DIN formatına uygun gerdirilerek tesbit edilir.
Öncelikle, rapt etme kenarı olan 2 cm genişliğindeki çizim kağıdı kenarı katlanır. Bu kenar T-cetvelini hafifçe kaldırarak cetvelin yol açacağı silinmeyi önleyeceği için yukarıdan aşağıya doğru çizim yapılması gerekir. Çizimin tutturulması işlemi, aynı zamanda, raptiye yerine soloteyp şeritleri kullanılarak da gerçekleştirilebilir (Çizim altlığı sentetik maddeden (cellon ya da düz yüzeyli madde] oluşabilir.) Çizim makineleri mühendislikte kullanılır. Basit çizim makinelerinin yanı sıra değişik açılar sağlayan komplike çizim makineleri de vardır. Özel cetvel, okta metre ve santimetre bölmeleriyle bezenmiştir.
Perspektifler, tasarımcının amaçlarını anlaşılır hale getirir, hatta genelde kelimelerden daha ikna edici olurlar. inşaatın gerçekliğini görmek için perspektif çizilmelidir. İzometriler 1:500 ölçeğinde çizildiğinde perspektif kuş bakışını sağlar. Perspektif tramı, açı konumu ve iç diyagramları için kullanılır. Çizim hileleri sadece T cetveli yardımıyla dik açılı şekillerin hızlı ve tam çizilmesini sağlar. Çizimin başarılı olması için cetvelin doğru tutulması ve çok çalışılması gerekir. Bir çizginin belli aralıklarla bölünmesi için, gerektiğinde cetvelin eğik tutularak ölçü alınması bölünmeyi kolaylaştırır. Değişik yardımcı çizim araçlarının kullanımı için şunlar ayrıca belirtilebilir: Kurşun kalem , tüm sentetiklerde 6B'den 9 H'a kadar 2 mm çizim uçlarına uygun basılmalı, mürekkebin silinmesi için cam silgisi, kurşun kalemin silinmesi için karalamayan silgiler kullanılmalı. Çok çizgili çizimlerde silgi şablonları kullanılmalı, yardımcı araç kullanmadan yazı yazılmamalıdır. Teknik çizimlerde ise, yazmayı beceremeyenler için iyi bir yöntem olan şablon, grafo, izograf vs. ya da ince fırça kullanılmalıdır Uluslararası yazı standardı : ISO 3098/1 DIN 6776.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus