Hidroelektrik tesislerinin enerji üretim yerlerinin yapısı, formu ve büyüklüğü, doğal verilere göre, onun biçimini, depo formunu, aks konumunu ve enerji makinelerini belirler. Makine ne kadar küçük olursa yapısal parçayı belirleme oranı o kadar azalır.
Türbin tipleri basamaksız, spesifik dönme sayısı ile belirlenir. Pompalı toplama santrallerindeki pompalar, fazla akımla hidrolik enerjiyi depolar. Bu pompalar santrifüj pompalardır ve Frankis pompalarına benzer, aktarma yüksekliklerinin basamaklı olmasına özen gösterilir. Pompalı türbinler, pompa ve türbin için geri dönüştürülebilir makinelerdir.
İç depo: Frankis ve Kaplan türbinlerinde su genellikle spiral pompa gövdesiyle iletilir, daha az randımanda ve akış yüksekliklerinde türbin çarkı kuyudan akıtılabilir. Küçük ve orta güçteki randımanda küçük kaplan türbinlerine boru türbini takılır, bu türbinde gemi pervanesine benzer bir türbin çarkı boruya yerleştirilmiştir. Empülsiyon türbinlerindeki iç depo işlenmiş suya karşı deflektördür.
Makinelerin aks konumu : Yatay, dikey, borulu türbinlerde gerektiğinde eğimli.
Makine Sayısı: Donanım randımanı, makine sayısının optimalleştirilmesiyle eşit büyüklükte olan makinelere dağıtılır. Her bir makine grubu, üç boyutlu ölçüleriyle türbin çarkının tipine ve yarı çapına bağlı olarak [5,6,7,8) bir blok altında toplanır. Yapı masraflarının ayarlanması ve arızasız bir işletim, türbinin yüksekliğine ve türbin tipi ile türbinin montaj edileceği yerin deniz yüksekliğine bağlıdır.
Enerji dairesi: Makine bloklarından, yatay kesitle aynı büyüklükte olan montaj bloklarından, yan tesislerden oluşur.
Enerji dairesi yapı biçimi: Makinenin üzerine geleceği makamı) büyüklüğü ve biçimlenmesi, çukurları n haricinde iki meyille oluşturulur. Köprü vinci bulunan alanda büyük makine parçalarının taşınmasını sağlayan vinçler bulunur (Enerji santrali için büyük yapı tarzı)(Maiz, Weser). Bunun yanı sıra büyük makine parçalarının liman vinci tarafından taşındığı açık hava yapı biçimi mevcuttur (İnn. Mosel, Saar).
Makinelerin montaj derinliği: Yüksek basınç ve pompalı toplama santrallerinde yatay makineler için, düşey makineler için çukur yapı tarzı uygulanmaktadır. Çukur yapı tarzında, elektrik makineleri, maden çalışmasında olduğu gibi olabildiğince sağlam kaya üzerine az miktarda konstrüksiyon betonu kullanılarak inşa edilmiş bir boşluk içerisine yerleştirilir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus