İnşaat sahalarındaki üst toprak emniyeti, toprak yığınının geçici olarak tortullaştırılması ile sağlanır. Eğer gölgede durmuyorsa, örtünün aşırı kurumaya karşı korunması gerekir (çimen plakası, saman vs.). Uzun süreli depolamada muhtemelen yeşil gübreli çiçek tohumu ekilmelidir.
Ana toprak yığını en az yılda bir kere her bir kübik metreye 0,5 kg yanmış kireç ilave edilerek konversiyonlanmalıdır.
Toprak dolguda, eğer toprak işlemlerinin bitmesinin ardından bahçe tekniği yapı işlemleri, çimen donanımları veya çiçek ekme işlemlerinin yapılması (bilhassa yolların yerlerin donanımı için) gerekirse katılaştırma yöntemlerine ihtiyaç duyulur:
1. Düzeltme araçları ile (tırtıllı düzleyicilerle) çiğnemekle tabaka dökümünde çoğunlukla yeterli yoğunlaşma elde edilir.
2. Çamurla doldurma işlemi sadece iyi bir moloz malzeme ile yapılır (kum ve çakıl).
3. Yapışkan toprak kitlesinin yoğunlaştırılması için merdaneleme işlemi tabaka halinde yapılır (her bir durumda dökme yüksekliği 30-40 cm). Esasen dıştan içe doğru merdanelenir, yani yamaçtan ortaya doğru kaplama yüzeyi yapılır. Bunun haricinde, yol yapımında kırma taşlarla merdaneledir.
4. Tüm sert toprakları çiğnemek ve tokmaklamak mümkündür.
5.Titreşimle sıkıştırma işlemi gevşek, yapışık olmayan moloz yığınları ile yapılır. Bütün kompresyon (katılaştırma) işlemlerinde daha sonraki kullanıma dikkat edilmelidir. Yolların ve yerlerin üst katmana kadarki kompresyon işleminde, çimen yüzeyinde 10 cm, çiçek ekimi yüzeyinde 40 cm üst tabanda esnek toprak gereklidir.
Erozyon belirtilerini, kaymaları, rüzgarın esip savurmalarını, v.s. önlemek için yamaç emniyeti yapılır. Aslen, tüm moloz yığınları ile tabaka dökülmesinde sabit oturaklı yamaçlar oluşturulur. Toprak altı profilleşmesi hafif moloz yığınlarının kaygan yüzün toprak altındaki çentikleriyle bütünleşmesi ile önlenir. Eğimli alt tabakaya yüksek yığma ile yapılan dirsek koyma kaymalara karşı emniyet teşkil eder (kademe genişliği Z 50 cm). Tepe kısmındaki basamak eğimi oluşursa, biriken suyun akabilmesi için uzunlamasına inme stroku yapılması önerilir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus