Yapı alanının temel kazısı bittikten, kuru zemin doğal veya palplanş gibi alınan önlemlerle elde edildikten sonra temel çukuru hazırlığına başlanır. Temellerin oturtulacağı temel çukurunun normal, sıkı ve kuru zeminlerde açılması bir sorun yaratmaz. Fazla derin olmayan temel çukurlarının kazılmasında gevşek bir zemine rastlanması, hatta yeniden bir yeraltı suyu ile karşılaşılması yeni sorunlar yaratır. Zemini kurutmak için suyu pompalarla dışa atmak veya tekrar palplanş perdelerini kullanmak gibi önlemler alınır.
Temel çukurlarının kazılışında, kendini tutabilen zeminlerde 1,5-2 metre kadar derinliklerde çukurun yan yüzeyleri doğal haliyle bırakılabilir. Kendini tutamayan zeminlerde çukur yüzeylerine aralıklı veya tam satıhlı iksa yapılmalı ve karşılıklı desteklenmelidir. Derin kazılarda, kazı yeri uygun ise şevli kazı yapılmalı ya da mutlaka iksa yapılmalıdır.
Ahşap kaplamalarla desteklemelerde ahşap üzerine güneşin, yağmur sularının zararlı etkilerine karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Çok geniş ve derin temellerde kazı çukurunun yan yüzeyleri putreller çakılarak yatay ahşap kaplamalar ve putrellere bağlanır.
Bu tekniklerin yeterli olmadığı derin ve geniş temel çukurlarında kazılan yan düşey düzlemlerdeki ahşap kaplamalar karşılıklı olarak desteklenen sabit kirişlerle tutulur. Bu usulde bazı kazı çukurlarında çalışmanın güçleşeceği gözden uzak tutulmamalıdır. Büyük açıklıklarda karşılıklı desteklerin yapılması güçleşeceğinden kazı alanının ortasında toprak kitlesi kazılmayıp geçici bir süre için bırakılabilir. İş düzeni bu duruma göre ayarlanır, toprak kitlesinden destek olarak yararlanılır.
Yüksek dirençli özel çelik halatların yüksek basınçlı beton enjeksiyonu ile sağlam tabaka içine tespit edilmesinden sonra öngerilmeli ankraj uygulanarak betonarme perde ile iksa yapılmasıdır.
30 cm kalınlığında betonarme perde ya da zemin yapısına bağlı olarak en az 25 cm çapında belirli aralıklarla betonarme kazıklar dökülür. Zemin aşama aşama harf edilir. Her aşamada betonarme kazıkların önüne yatay betonarme kuşak kirişi dökülür. Betonarme perdenin veya kuşak kirişinin prizinden sonra zemin koşullarına uygun olarak belirlenecek uzunlukta 10 cm çapında ankraj deliği açılır. Delik içinde göçme meydana gelmemesi ve içinde su toplanmaması sağlanır.
Yüksek mukavemetli, yeterli sayıda özel çelikten üretilmiş öngerilme halatları tek demet halinde delik içine yerleştirilir. Nitelikli beton enjekte edilir.
Betonun kısmi prizi sonrası ikinci kademe enjeksiyonlar boşluksuz yapılır.
Enjeksiyon priz süresi dolunca özel ankraj başlığı kullanılarak hidrolik kriko ile halatlara ön gerilme uygulanarak kilitlenir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus