Küçük hayvan kümesleri dikkat ister ve yöntem olarak hayvan bakımına elverişli olmalıdır. Kümesler, temiz, havalandırmalı, akımsız, kuru, ısı yalıtımlı ve hava şartlarına dayanıklı olmalıdır. Pencere yüzeyi max. olarak kümes esas yüzeyinin % 10'u kadar olmalıdır. Isı yalıtım tabakalı ahşap yapı önerilir. Yem hazırlama ve depolama için yan odalar tasarlanmalıdır. Kümes biçimi güneş durumuna uygun olarak pencere cephesi güney yönünde planlanmalı, kapılar ise doğu yönünde olmalıdır. Yumurtlama yeri en karanlık yer olarak tasarlanmalıdır. Kümes, kümeler halinde, yem serpme ve dışkı çukurları üzerinde hayvanların üstünde oturacakları çubuk olarak ayrı yerlerde bulundurulmalıdır. Yüzey çimlendirilmeli ve ağaçla gölgelendirilmelidir, bunun yanı sıra gübrenin biriktirildiği yer ve kum banyosu bulundurulmalıdır.
Tavukların sayısı kümesin ve açık alan yüzeyinin büyüklüğüne bağlıdır. Her bir m2 kümes yüzeyi için 5 tavuk hesaplanmalıdır. Şayet mecra kümes yüzeyinden 4 misli küçük ise, her bir m2 de 2 tavuk beslene-bilir. Kümeste, oturma çubukları, dışkı çukura, yem ve su içme kaplan bulundurulmalıdır.
Tavşan kafesleri çoğunlukla ahırın veya evin rüzgardan korunmalı tarafına konur. Bu kafesler ahırda üst üste 3 kat olabilir. Kafesler, fare ve sıçanlara karşı korunmalı ve idrar kanalı kolaylıkla temizlenebilir olmalıdır. Besi ve damızlık tavşanların yetiştirilmesinde ahırın kapalı ve klima tesisli olmasına özel bir önem gösterilmelidir. Tavşanlar civcivlere nazaran ahır havasından daha çabuk etkilenirler. Tavşan besisi ve yetiştirilmesinde ahırın ısı yalıtımlı ve zorunlu havalandırma tesisatlı olması gerekir. Yavrulamak için her bir dişi tavşana ahır kapasitesi olarak 4,5 - 5,5 m3 yer gereklidir. Damızlık ahırın ısısı 10 - 28 °C, besi ahırının ısısı 20°C olmalıdır. Keçi ahırları doğudan güneye doğru yapılmalıdır. Ahır, kuru, iyi havalandırmalı ve ışıklandırılmalıdır. Pencere yüzeyi = zemin yüzeyinin 1 / 5 - 1 / 20 oranında olmalıdır. Sürü halinde yetiştirmelerde bağlı keçilerin stand genişliği 75 - 80 cm olmalıdır. Stand derinliği, geçitlerle birlikte 1,50 - 2,00 m olmalıdır.
Doğudan batıya kadar koyun ağılları keçi ağılları gibi tekil ya da besleme olarak sürü halinde mevsimlere göre (kış, ilkbahar, kuzulama mevsiminde, kuzulama döneminden sonra) yaş ve cins gruplarına ve sürülere ayrılarak beslenir. Döşeme zeminden 50 - 60 cm alçaktır. Kapı eşiği 20 cm zemin üzerinde. 50 - 60 cm'Ilk yükseklik farkı fışkı ile doldurulur ve 3 - 4 ay bekletilir. Yemliklerin yeri değiştirilebilir olmalıdır. Yem tekneleri mümkünse 30 - 40 koyun için yuvarlak 252,20 m veya 3,40 m olmalıdır. Yemlikler arası mesafe, 2,30 m, duvardan 1,80 m uzakta bulunmalıdır. Kapılar güney kısmında yarım yükseklikte yapılmalıdır.
Kapı genişliği gübrenin taşınması için 2,50 m, kapı yüksekliği 2,80 m olmalıdır. Ağıl yüksekliği buna göre, 3,30- 3,50 m yapılmalıdır. Pencere yüzeyi, ağıl alanının 1 / 20 - 1 / 25'ini kapsamalı ve açıp kapanır olmalıdır. Tüm ahşap yapı elemanları süpürgelikten 15 - 20 cm yukarıda ve gübre tuzuna karşı emniyetli yapılmalıdır. Yem karıştırma yeri yürüme yüzeyinin 1 / 10 - 1 / 15'i oranında tasarlanmalıdır. Küçük sürülerde = 6 m2 havuç deposu öngörülür. Her koyun için 3,00 m3 kuru ot ve saman için ambar tasarlanmalıdır.
Münferit kümesler tavukçuluğun tüm alanlarında büyük çapta ahır normu olmuştur. Yeni yapıda en küçük birim intensif zemin döşemesinin ahır genişliği 7 m'dir. Kafes bataryalar tavukçulukta 6 - 15 m2'dir. Bina sıcak kümes olarak oluşturulmalıdır. Kümesteki optimal sıcaklık her bir kullanım amacına göre +15 ve +22 °C olmalıdır. Ön planlamanın daha ilk safhasında, sonraki dışkı temizleme sistemi tasarlanmalıdır. Çünkü bu sisteme dışkı bodrumu ve dışkı çukuru bağlıdır. Kümesin havalandırması dikkatlice ele alınmalıdır. Tavuk kümeslerinin zorunlu havalandırılması için umumiyetle vantilatörler düzenlenmelidir. Bataryanın altındaki dışkı çukurlarına uzunlamasına havalandırma konmalıdır.
Hava giriş hızı: 0,30 m/s, en fazla 0,50 m/s yazın hava dolaşımı max. yumurtlayan tavuklarda 10 m3/h/kg hayvan = katlı kafes kümesinin 60 misli hava oranıdır. Civciv ve piliçler 4,00 m3/hkg hayvandır.
Ayarlama olanakları: Kışın 2 kat fazla hava dolaşımı mevcuttur. Havalandırma tesisatının devreden çıkması kısa sürede kötü sonuçlar doğurur. Bundan dolayı havalandırama tertibatları sinyalizasyonla donatılmalıdır. Acil havalandırma tesisatları da düşünülmelidir.
Kuluçka tavukları, zemin döşemesi: Yerleştirme yoğunluğu 5 - 7 tavuk/m2 kümes yüzeyi, lata kafesli kümeslerde 8 - 10 tavuk/m2, eğimli kümeslerde 16 tavuk/m2 kümes yüzeyi gerekir.
Yuvarlak içecek kaplar: 75 - 100 tavuk için su içme otomatı, su içme olukları: 1,00 m 80 -100 tavuk için.
Su içme boru halkası: 2 - 3 tavuk için; yem için boru tesisatı: 25 tavuk (çap 30 cm).
Yumurtlama yeri: 1 kapan kafes 3-4 tavuk için (sadece sürekli besi için). Açık münferit kafes 4-5 tavuk için. 50 tavuk için 1 m2 lik grup kafesleri mevcuttur.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus