Planlamadan önce sinema tekniği ile ilgili bir firmaya danışılması gerekir.
Sinema Projektörü: Operatör bir çok projektörü kullanır, operatör odası artık insanların sürekli kaldığı mahal değildir. Projektörden arkaya doğru mesafe 1 m, kullanım tarafında yükseklik 2,80 m olmalı ve oda havalandırma tesisatı donatılmalıdır. Operatör odası ile seyirci salonu arasında ses yalıtımı yapılmalıdır. Projeksiyon odaları birden fazla seyirci salonu ile irtibatlandırılmalıdır.
Film genişlikleri 16 mm, 35 mm ve 70 mm'dir. Projeksiyon ışını yatay ve dikey olarak beyaz perdede 5°'den fazla sapma göstermemelidir.
Konvensiyonel olarak 2 projektör kullanılır. Dünya çapında otomatikleştirilmiş işletmelerde yatay film tabaklı 1 projektörle durmaksızın 4000 m film şeridi oynatılabilmektedir. Bir çok operatör odalarında uzaktan kumandalı projeksiyon ve kontrol noktaları mevcuttur. Projektör, salon ışığı, sahne ışığı ve perde otomatik kumanda sinyalli olarak tertibatlandırılmıştır.
Resim Büyüklüğü: Projektörün mesafesi beyaz perde mesafesine bağlıdır ve yüksek kenar oranı 1:2, 34, (Sinemaskop) veya mekanın dar olması durumunda 1:1,66 (Filin genişliği). Sinemaskopta resim dış kenarının son sıranın ortasına olan açısı 38°'yi aşmamalıdır = Son sıra mesafesi : Beyaz Perde = 3:2.
Beyaz Perde: THX en az 120 cm olan duvarın ekran mesafesi tiyatro büyüklüğüne ve sisteme göre, ses sisteminin düzenlemesine 50 cm'ye kadar indirgenebilir. Beyaz R perfore edilmiştir (ses geçirici olarak). Sürgülü film örtüsü veya hareketli perdeleri aynı film yüksekliği oranında yanal olarak sınırlanmalıdır. Büyük beyaz perdeler en arka sıraya göre kıvrılmalıdır. Beyaz perde alt kenarı zeminden en az 1,20 m yukarı olmalıdır.
Seyirci Salonu: Seyirci salonunun yedek ışıklandırmanın haricinde aydınlatması yoktur. Duvarlar ve tavanlar yansımayan malzemelerden ve açık olmayan renk tonunda düzenlenmelidir. Seyirciler, beyaz perdenin dış kenarının karşısında otururlar. En ön sıradan bakış açısı film resminin ortasında 30° yi aşmamalıdır. Kabul edilebilir döşeme eğimi 10'dur. 1,20 m genişlikte 16 cm basamak yüksekliğinde kademe yapılabilir (Bkz. Şekil 1). Koridorun her bir tarafında 16 oturma yeri düzenlenmelidir.
Akustik: Komşu seyirci odaları takr. 85 dB 18-20 000 Hz oranındaki ayırıcı duvarlarla bölünmelidir. Tavandaki ses iletken yüzey, az ses iletecek şekilde tasarlanmalıdır. Yankı süresi, gelişen mahal hacmi ile artar ve en derin yerinden en yüksek frekans 0,8-0,2 saniyede indirgenir. En son sıranın arkasındaki arka duvarın üst yüzeyi yankıya karşı izole edilmelidir. Hoparlörler, ilk ve son sıralardaki ses şiddeti farkı 4 dB'i aşmayacak biçimde salona dağılacak şekilde düzenlenmelidir.
Ses Üretimi: Mono ışık üretiminin yanı sıra, 3 hoparlör kombinasyonu 4 kanalın beyaz perdesinin arkasında ek hoparlörlerle yanda ve arkada bulunduğu için, 4 kanal teknikli Dolby-Stereo ışık sesi sistemi gelecekte gerekecektir, 70 mm film, 6 kanalı( manyetik ses için beyaz perdenin arkasında hoparlör kombinasyonu gerekir. BTX'de beyaz perdenin arkasında, hoparlör kombinasyonu monte edilebilecek Lucas Film Sistemine göre ses emme duvarı mevcuttur.
Gişeler: Gişeler elektronik kayıt ve rezervasyon sistemi ile donatılır. Büyük çaptaki tesislerde sigara kullananlar ve çocuklu aileler için yangına dayanıklı veya ses yalıtımlı ve özel ses iletim sistemli ayrı localar mevcuttur. Bir otomobil park yerine 5-10 seyirci düşer. Yeni büyük sinemalarda, ayrı ayrı filmlerin değişik odalarda oynatılabildiği kombinasyonlarla birlikte çok katlı kombinasyon yüzeyinde tüm aile için dinlenme, spor ve alış veriş tesisleri bir çatı altında toparlanmıştır. Seminer ve konferanslar için de bu tip sinemalar kullanılabilmektedir. Şehrin dış taraflarına düşen yerlerde yeterli miktarda park yerlerinin olması icap eder.
Araç sinemalarında seyirciler otomobillerini terk atmazlar. Bu sinemalarım büyüklükleri, iyi bir görünümü sağlayan rampa ve araç sayısından 1000-1300 oluşur. Normal olanı ise 450-500 arası olanıdır.
Konumu: Otoban, akaryakıt istasyonu ve dinlenme tesislerinin kenarında, taşıtlarınlar ve ışıklarının rahatsız etmeyeceği yerlerde yapılır.
Rampalar: Rampalar, araçların ön kısmını kaldırmak ve aracın arka koltuğunda oturan izleyicinin araçların tavanının üstünden rahatlıkla seyredebilmesi için kavis şeklinde eğimli olmalıdır.
Giriş: Yol üzerinde araçların tıkanmasını önlemek için bekleme yerleri mevcuttur. Biletlerin araçtan alınabilmesi için bilet gişeleri planlanmalıdır. Çıkışların rampayı terk ettikten sonra ön tarafta yapılması en doğrusudur. Zemin, tozsuz ve ıslandığı zaman kaymaz olmalıdır.
Bilet gişesi: 300 araç için 1 gişe, 600 araç için 2 gişe, 800 araç için 3 gişe, 1000 araç için 4 gişe tasarlanmalıdır.
Beyaz perde: Araç sayısına göre farklıdır, 650 araç sayısında 14,50 x 11,30 m; 950 araç için 17,0 x 13,0 m gerekir. Doğuya ve kuzey oryantasyonlu olması istenilir. Beyaz perdenin binada sabit olması daha uygundur.
Zeminden yüksekliği görüş açısı ve rampa yüksekliğine bağlıdır. Yukarıya eğimli beyaz perde çarpılmasını önler. Direk ve beyaz perde rüzgar basıncına dayanıklı olarak yapılmalıdır.
Oturma sıraları ve çocuklar için oyun yeri önerilir.
Projeksiyon binası beyaz perdeden 100 m mesafede merkezi olarak yapılmalıdır. Projeksiyon odasında projektör, jeneratör, amplifikatör vardır.
Ses Yayılması: En iyi şekilde oto içi hoparlörlerle olur. Bunlar her 2 araba için birbirinden 5 m mesafede duran ve araç içine alınan hoparlörlerdir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus