Binicilik tesisi mümkün olduğunca atla gezilen arazi ile doğrudan irtibatlandırılmalıdır. Alçak vadilerde sıkça rastlanan zemin nemi ve hava nemi yoğun olan bölgelerdeki rüzgar durgunluğu havalandırmayı zorlaştırmaktadır. Tepe yatakları ve rüzgarlı bölgeler tercih edilmelidir. Binalar ve manej yerlerinin şev eğimi % 10'dur.
Semer odaları mümkün olduğunca çok duvar yüzeyli uzun dikdörtgen ve 4,0 - 4,5 m genişliğinde olmalıdır. Semerler 3 sıra halinde çapraz olarak üst üste asılır. Semer odaları ve temizlik odaları ısıtılabilir ve havalandırılabilir olmalıdır. Binme ve antrenman odasının en az iç yüksekliği 4,00 m'dir. Seyirci yerlerinin gerekli sayısı hakkında genel açıklama yapılamaz. Seyirci oturma düzeni atlara dik olarak bakacak şekilde olmamalıdır. Amaca uygun çözüm seyirci münasebeti ilk sıra oturak için, ikinci sıra ayakta durmak için düzenlenmelidir. Bunun arkasında da 2 kişinin yan yana geçebileceği boş alan bırakılmalıdır. 20 x 40 m büyük stadda yaklaşık 200 oturma ve ayakta yer sağlanabilir. Ana girişin büyüklüğü orta ağırlıktaki bir kamyonun geçebileceği şekilde 3,00 m genişliğinde ve 3,80 m yüksekliğinde olmalıdır. Yan girişler ise 1,20 m genişliğinde, 2,80 m yüksekliğindedir. Kapılar dışa doğru açılmalıdır. Koşu pistinin sonundaki bantlar çeşitli işlere yaramaktadır. Atların terbiyeleri sırasında işi kolaylaştırdığı gibi, biniciyi yaralanmalara karşı emniyet oluşturmaktadır. Meyilli parçaların dikeylere olan eğimi %20° olmalıdır. Manej zemininden itibaren 2 m'ye kadar pencereler sık gözenekli kafes tel ile korunmalıdır. 10 at için yeterli hareket sahası yaklaşık 1000 m2 olarak tasarlanmalıdır.
Esas olarak farklı hipodromların faaliyet işlevleri, işletme özellikleri ve yöresel ortamlarındaki varyasyonların dışında, benzerlikler arz etmektedir. Yapı programları ilk olarak işletme büyüklüğünde (ahır mevcudiyeti) farklılık ihtiva etmektedir. Bu ise münferit oda ve alan ölçüleri için esas teşkil etse bile, değişik fonksiyonların toplamı için önemli olabilir. Esas program niteliğinde, atların barınması ve bakımı için farklı yapı önlemleri alınmalıdır. Kapalı binme alanı kötü hava koşullarında bile binicilik işletmesinin sürekliliğini sağlar. At bakıcıları, ahır yöneticisi veya binicilik öğretmenlerinin konutlarının tesise olan irtibatları sağlanacak biçimde planlanmalıdır. Engellerin büyük bir kısmı manej-ana aksının istikametinde olduğundan, at ve binici açısından atlama yeri- boyuna aksının istikameti, kuzey-güney yönünde olmalıdır. Kuzey-Güney istikametinde bulunan turnuva yerlerinde, hakem tribünü ve tek taraflı seyirci tribünü, büyük atlamalar öğleden sonra yapıldığından, koşu yerinin batısında bulunmalıdır. Bir koşu yerinin en az ölçüsü net olarak (sade koşu yüzeyi) 20 x 40 m dir. M sınıfından itibaren at yetiştirmede ve çok yönlü denemelerde koşu yüzeyinin 20 x 60 m olması istenmektedir. Koşu yüzeyinin yanı sıra ilaveten at koşturacak kenar şerit yanlardan 3,0 m ve başlangıçta 5,0 m olmalı ki, alanın brüt büyüklüğü 26 x 48 m olsun. Turnuvalarda seyircilerin koşu pistinden en az mesafesi 5 m, iç denetlemelerde 20 m olmalıdır.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus