Türbülans tabaka ateşlemeli enerji santrali: Kuvvet santrallerinin görevi, elektriği, buharı ve sıcak suyu çevreye zarar vermeden üretmektir. Kömürle ateşlenen santraller dışında toz, pas ateşleme teknikleri de mevcuttur. 80'li yıllarda türbülans tabaka ateşlemesi kendini kabul ettirdi. Servis ve sirkülasyona kadar değişik konsept ve uygulamalar geliştirildi. Çevre konmasına ilişkin sürekli artan talepler. sirküle eden türbülans tabaka ateşlemesini tercih etmeye yönlendinniştir. Günümüz hava koşullarına bağlı gelişmelerin basınç yüklü türbülans tabakaya doğru yönelik olacağı beklenilmektedir.
Önemli bir parçayı buhar üretimi oluşturmaktadır. Kazan dairesi, kazanlar, kömür depoları, küçük depo tankları. yan tesisler, elektrik fıltreleri, baca çekişi ve bacalar buhar üretimine ilişkindir. Ikinci bir kompleks elektrik üretimini oluşturmaktadır. Türbin dairesi, türbinler, buhar dağıtımı ayar tesisi. transformatörler, elektrik dağıtımı, elektrotekniği, ölçü ve ayar tekniği bu üretime ilişkindir. Sistemlerin kontrolü ve komutlanması merkezi bir yerden yapılmaktadır.
Önemli maddeler,
a. Kömür, yağ, gaz, kireç, kum ve kondensat giriş akımlarıdır.
b. Elektrik, süreç buhan, kül ve duman gazı çıkış akımlarıdır.
c. İşsel madde akımları, örneğin soğutucu su katı ve sıvı maddelerin depolanması ve hazırlanması yan tesislerde merkezi olarak gerçekleşir. Santral içindeki tüketiciler buradan beslenir. Buna benzer bir kullanım sanayi ve ısı enerji santrallerinde gerçekleşir. Kömür yakıtı mekanik taşıyıcı Iare sıcak kül üzerine dökülmekte, böylece ateş dairesinin alt kısmına ulaşmaktadır.
Kuru kömür çeşitlerinin ateşleme dairesinde direk pnömatik olarak verilmesi tercih edilir. 800°C - 900°C sıcaklıklarında yanma tamamlanır. Yanan hava kazan dairesinde ya da temiz hava girişinde emilmekte, hava ön ısıtıcıları ısıtılmakta, ateş dairesi ve basınç yükseltici vantilatör vasıtasıyla meme yerine primer hava olarak ulaşmaktadır. Yanma sırasında sıcak gazlar oluşmaktadır. Yanma dairesindeki kül doğrudan türbülansla yanma ısısının bir kısmını alır, duman gazları tarafından taşınır ve ısıyı yanma dairesindeki ısıtma alanlarından siklon girişine kadar iletir. Siklonda, duman gazı katı madde kanşımı katı maddeden ayrılır ve kül vasıtasıyla tekrar yanma dairesine ulaşır. Böylece katı maddenin sirkülasyonu gerçekleşmiş olur. Sıcak duman gazlar, soğutulur, yüksek basınç buharı ile ortalama basınç buharı sıcaklığına göre kedırılarak kondensat ve yakılan hava ise mıtık. Duman gazları yaklaşık 1400°C ile elektronik filtrede, ya da doku filtresinde süzülür ve baca çekişi ile tek baca ya da toplu bacaya iletilir. Kükürt görevi dolayısıyla ateş dairesine az miktarda kireç verilir. Dönüşümlü katı maddelerin ilk dolumu ve tamamlanmasında bazen kum da kullanılır. Üretilen yüksek basınç, basınç türbininde ara kızdırmadan sonra ortalama basınçtan buhar durumuna getirilmektedir. Akım enerjisi türbinde enerjiye, enerji ise jeneratörde elektriğe dönüşür. Süretç buharı uzak ısıdaki sıcak su üretiminde, kurutma süreçlerinde ve kimyasal reaksiyonlarda kullanılmaktadır. Buhar ısıyı kondensasyon ile vermektedir. Kondensat toplanmakta, temizlenmekte ve kazana besleme suyu olarak geri verilmektedir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus