Bir kişi, rahatça yemek yiyebilmek için, 60 cm genişliğinde ve 40 cm derinliğinde masa yüzeyi gereksinir . Bu ölçü ile masa komşularına da gerekli mesafe bırakılmış olur. Masanın ortasında 20 cm genişliğindeki yüzey, tabak, çanak ve çorba kasesi için gereklidir. Bu şekilde masanın toplam genişliğinin 80-85 cm olması idealdir. 90-120 cm çapındaki yuvarlak, sekiz ve altı köşeli masa 4 kişi için elverişli olup, bu şekilde bir veya iki kişi bile masaya dahil edilebilir. Masa ve duvar arasındaki mesafe 75 cm olmalıdır, çünkü sandalye 50 cm'lik bir mesafe gerektirir. Eğer masa ve duvar arasındaki geçit sağlanması gerekirse, mesafe 100 cm olmalıdır. Yuvarlak masalar 50 cm'ye oranla biraz daha fazla yer gerektirir.
Her bir lokanta inşasından önce organizasyon sürecinin planlanması yapı sahibi ile birlikte yapılmalıdır. Önce hangi kalite ve miktarda yemeklerin sunulacağı, hangi servis sisteminin seçileceği tespit edilmelidir. (Sabit veya değişik günlük menüler, tabaklar, servis takımları, self servis veya karma sistem). Tasarım için aşağıdakiler önemlidir: Hizmet verilecek müşteri sayısı. Mutfak planlamasına, soğutma sistemi tesisine, elektrik, ısıtma, havalandırma, sıhhi tesisat planlamasına uzmanların katılımları gerekir. Lokantanın hangi tarzda yapılacağı konuma bağlıdır.
Bir lokantanın ana mekanı yemek salonudur. Donanım işletmeye göre tesis edilir. Masa grupları için belirli sayıda masa ve sandalyeler gerekir. Rezervasyon masası belirli bir köşeye yerleştirilmelidir. Yan odalara, toplantı odalarında varyasyon olanaklarını elde etmek için portatif mobilyalar konmalıdır. Acelesi olan müşteriler için sabit sandalyeli barlar dizayn edilmelidir. Lokanta yeri büyük müşteri salonu ile ilişkilendirilmelidir. Müşteri salonu ile zemin kattaki mutfak, yan odalar, tuvaletler, sıhhi tesisatlar gruplandırılmalıdır.
Salondaki kolonların masaların yanında veya masa köselerinde daha iyi duracağı göz önünde bulundurulmalıdır Müşteri odalarının iç yüksekliği 50 m2 = 2,50m, 50 m’den fazla=2,75 m, 100 m’den fazla 3,00 m; balkonların altında 2,50 m olmalıdır.
Bar ve lokantada tuvaletler: Bira lokallerinde % 75 bay, % 25 bayan; dans lokallerinde % 50 bay, % 50 bayan olarak hesap edilir.
Acil çıkışlarda 150 kişiden her birine 1,0 m genişlik gerekir. En az iç genişlikleri: Lokantalardaki geçitler 0,80 m, kapılar 0,90 m, sahanlık ve acil çıkışlar 1,0 m olarak tasarlanmalıdır.
Tuvaletlere, yıkanma, personel ve depo odalarına çıkaran merdivenler: Yürüme genişliği 1,10 m'dir. Geçit yüksekliği 2,10 m düşey olarak ölçülür. Pencere yüzeyi lokanta yüzeyinin 1/10'unu oluşturmalıdır.
Tramvaylardaki ve uzun yol otobüslerindeki yemek ihtiyacı için yer imkanı vagonlu restoranlara nazaran daha azdır. Lokantan vagonların ölçüleri onlarca yıllık deneyimlerden ve değişik tasarımlardan sonra bugünkü oluşumuna doğru sistematik biçimde geliştirilmiştir. Lokantalı vagonların mutfağı en dar yer kullanımını ve kapı ların genişliği için en etkin örneği oluşturmaktadır. Buzdolapları ise büyükçedir Mutfaktaki bulaşıkların yıkanması iki yemek arası zamanda mümkün olmalıdır. Lokantalı vagonların işletmesi, müşterilerin en fazla sayısı mevcut yer kapasite ile sınırlandırıldığından, kolaylaştırılmıştır.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus