Peyzaj sözcüğü Fransızca manzara ya da kır manzarası olarak resim sanatında kullanılan bir terimdir. Uygulama alanları zamanla bahçelere, yerleşim alanlarına, korulara ve kent planlamasına kadar yaygınlaşmıştır. Peyzaj çalışmalarının amacı insanlar için kentsel ve kırsal alanlarda kültürel, ekonomik ve estetik bakımdan güzel ve verimli bir yaşam alanı sağlamaktır.
Genel olarak peyzaj doğal ve kültürel olmak üzere ikiye ayrılır.
Doğal Peyzaj : Doğada kendiliğinden var olan objeler ile tabiat hayatının oluşturduğu sentezdir.
Kültürel Peyzaj : Doğadaki varlıkların veya objelerin insan mahareti ile yer değiştirmesi ve hareketlenmesi sonucunda oluşturulmuş yerler kültürel peyzajı oluşturur. Kültürel peyzaj çeşitleri kullanım durumlarına göre isimlendirilir. Bunlar ;
Kırsal Peyzaj : Meyve-sebze bahçeleri, tarım alanları, çiçekçilik işletmeleri vb. tesisler bu sınıfa girerler. Sakin ve huzur veren bir yapıya sahiptir.
Kentsel Peyzaj :Kentlerde yapılaşma sonucu oluşan beton yığınlarının çevresi ile birlikte yarattığı peyzajdır. İnsanı doğaya yakınlaştıran bahçe, site bahçeleri, gezi alanları, parklar, meydanlar vb. alanlar görünür.
Endüstri Peyzajı : Sanayi tesislerinin, maden ocaklarının ve endüstriyel diğer mekanların oluşturduğu çirkin görüntüleri gizlemek ve çevre kirliliğini azaltmak için yapılan peyzajdır.
Yol Peyzajı : Geniş karayolları yapılırken tahrip edilen doğal peyzajı yeniden düzenlenmesi için yapılan çalışmalardır.
Orman Peyzajı : Ormancılıkla ilgili faaliyetler sonucu doğmuş olan peyzaj tipidir.
Turstik Peyzaj : Turistik yerler, tatil köyleri, sportif tesisler vb. alanlar için yapılan peyzaj tipidir.
Bahçe düzenlemesi için peyzaj firmalarından danışmanlık alınması tavsiye edilmektedir. Eğer danışmanlık alacak ekonomiye sahip değilseniz bu bölümdeki ve sağ tarafta buluna menüdeki bilgilerle kendi bahçelerinizi düzenleyebilirsiniz. Bahçe düzenlemesinden önce bahçenin ne anlama geldiğinin bilinmesinde faydalı olacaktır.
Bahçe : Çiçek, sebze, meyve, ağaç vb. bitkileri yetiştirmek üzere oluşturulmuş, kenarları duvar veya çit ile kapatılmış toprak alanlara bahçe denilmektedir.
Öncelikle bahçenizin bir krokisini hazırlamalısınız. Krokide bahçenizin eni, boyu, binaya olan uzaklığı, varsa bahçe içindeki yapı ve ağaçların konumları krokide yer almalıdır.Çim ve beton olarak kullanılacak alanların ölçüleri alınmalı ve krokide işaretlenmelidir.
Kroki üzerinde gölgelik ve güneşlik alanlar, yollar, saklanmak istenen kötü görüntüler, görmek istediğiniz manzaralı yön gibi detayları belirtmelisiniz.
Kroki üzerinde işaretlemeler ve karalamalar yaparak görmek istemediğiniz detaylar için çözümler gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin bahçenizin yanından geçen gürültülü bir yol varsa o kısmı ağaçları kullanarak perdeleyebilirsiniz.
Bitki seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli konu bahçe sınırına doğru büyük bitkiler, oturma alanınıza doğru küçük bitkilerin seçilmesidir.
Bahçenizde yeterli alan olması durumunda yürüme yolları, çocuk oyun alanı, süs havuzu için de yer belirleyebilirsiniz. Bu unsurları görüş açınızın içinde tutarsanız, evinize gelenleri, çocuklarınızı oynarken daha rahat kontrol etmenize imkan sağlar.
Sebze yetiştirmek için bir alan ayırmayı düşünüyorsanız, bu alanın evinizden uzakta, sulama kaynaklarına yakın, ağaç ve çit ile perdeleyebileceğiniz bir bölümde olmasına dikkat etmelisiniz. Az rüzgar ve çok güneş alması daha kaliteli ürünler yetiştirmenize yardımcı olacaktır.
Bahçe alanı belirlenip çizildikten sonra kullanılacak materyallerin seçimine ve kaç tane kullanılacağının hesaplamasına başlayabilirsiniz.
Orantı : Bitkilerin kendi aralarında ve bahçe ile orantılı olması gerekir. Büyük bir bahçeye küçük, küçük bir bahçeye büyük bitkiler kullanılmamalıdır. Ayrıca büyük bir ağacın yanında küçük bitkilerin kullanımı zıtlık oluşturarak karmaşa yaratabilir.
Simetri : Simetri insanı güvenli hissettiren bir unsurdur. Düz bir yürüme yolunun iki tarafına eşit uzaklıkta, simetrik dikilmiş bitkiler veya taşlar kullanabilirsiniz.
Görsellik : Bahçe düzenlemesi ne kadar iyi yapılırsa yapılsın eğer evin içerisinden güzel görünmüyorsa boşuna yapılmış bir uygulama olur. Bahçe tasarımı yapılırken sadece bahçenin içerisinden değil evin içerisinde de bakılarak görüntü görsel açıdan değerlendirilmelidir.
BAHÇE TASARIM ÇEŞİTLERİ NELERDİR
Bahçe isimlerine tıklayarak bahçe görsellerine ulaşabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.
Japon Bahçesi : Doğa sevgisi ile özgün bir karaktere sahiptir.
Zen Bahçesi : Bahçe insanlar için meditasyon mekanıdır.
Kaya Bahçeleri : Doğal taşların yaygın kullanımı ile zenginleştirilen bahçelerdir.
Gizli Bahçeler : Süs bitkileri ile estetik bir karışım kullanılır.
Su Bahçeleri : Şelale, dere, havuz vb. materyaller kullanılır.
Klasik Bahçeler : Geleneksel düzenlemelerle oluşturulurlar.
Kış Bahçeleri : Yıl boyunca bitkiler ile iç içe olmak dış mekanla bütünleşmek için tercih edilir.
Balkon ve Çatı Bahçeleri : Hem güneşten korunmak hem de hoş bir mekana sahip olmak isteyenlerin tercihidir.
Minimalist Bahçeler : Sade ve düz anlatımları tercih edenler için uygundur.
Sanat Bahçesi : Kullanılan bitkiler heykel ve resim ile bütünleşerek kendisini ortaya koyar.
BAHÇE DÜZENLEMESİNDE KULLANILAN BİTKİLER
Bitki seçiminde dikkat edilmesi gereken ilk kriter uygun iklim koşulları ve toprağın özelliğidir. Bitkiler canlı oldukları ve sürekli değişim gösterdikleri için büyüdüğünde nasıl bir şekil ve boyut kazanacağına, ekonomik olmasına ve bakım için gerekli bilgilerin alınmasına dikkat edilmelidir.
Bahçe düzenlemesi peyzaj uygulamalarında en çok kullanılan ağaç türleri aşağıdaki gibidir, bitkilerin isimlerine tıklayacak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Duman Ağacı
Mor İnci
Erguvan
Mavi Sedir
Süs Kirazı
Dağ Defnesi
Gülibrişim
Leylak
Taş Armudu
Japon Akçaağacı
Mavi Ladin
Sarkık Dallı Huş
Oya Ağacı
Saray Manolyası
Ilgın Ağacı
Lale Ağacı
Çam Ağacı
Yıldız Manolya
Bahçe düzenlemelerinde en çok kullanılan sarmaşık ve çalı türleri ;
Acem Borusu
Ak Asma
Yasemin
Obrizya
Çarkıfelek
Güzellik Çalısı
Kese Çiçeği
Kızılcık
Altın Çanağı
Çoban Püskülü
Kadeh Çiçeği
Acıbakla
Sarı Çiçekli Yasemin
Kelebek Çalısı
Biberiye
Osmanthus Aquifolium
Kuşburnu
Gelin Tacı
Bahçe düzenlemelerinde en çok kullanılan çiçek türleri ;
Gül
Menekşe
Ortanca
Afrika Zambağı
Kış Ortancası
Haseki Küpesi
Çan Çiçeği
Kamelya
Leylak
Kaktüs
Bahçelerin olmazsa olmazı ise herkesin bildiği gibi çim ekilmiş alanlardır. Çimin, ekilen alanı yoğun ve düzgün bir şekilde örtmeli, üzerinde gezilebilmesi için yapraklarının güçlü olması ve kış şartlarına dayanıklı olması gerekir. Çim kullanımının uygun olmadığı yerlerde aşağıdaki bitkiler kullanılabilir.
Üçgül
Lipya Çimi
Fare Kulağı
Peyzaj fiyatları yapılacak uygulamanın ve bahçenin özelliğine göre değişiklik göstermektedir.Peyzaj fiyatı almak için size en yakın hizmet noktasından ücretsiz keşif talebinde bulunabilirsiniz.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus