Ülkemizde artan konut ihtiyacını karşılamak için birbiri ile aynı çok katlı ve daireli toplu konut yapımı hızla devam etmektedir. Yapılan araştırmalar konut sakinlerinin sıradan malzemeler ve birbiri ile aynı olan mutfaklarını ilginç olmayan, sıkıcı,yetersiz, kendilerini yansıtmayan mekanlar olduğunu ve kullanıcıların yaklaşık üçte birinin eski mutfaklarını tadilat ile kendi karakterlerini yansıtacak ve daha işlevsel mekanlara dönüştürdüklerini ortaya koymuştur.
Mutfak tadilatı bireysel istek ve kullanım amacıyla uyum içinde olduğu zaman, yapılan uygulamanın memnuniyet oranı artmaktadır.
Mutfakların yeniden tasarlanmasının temel nedenleri genel olarak iki kısımda ele almak mümkündür, mutfak tadilatı ve mutfak dekorasyonu aşağıdaki gereksinimler göz öne alınarak yapılmalıdır.
Kullanıcıların Gereksinimlerini Karşılamaması : Konut içerisinde yaşayan kişi sayısının artması sonucu mutfak dolaplarının, yıkama, hazırlama ve yemek yeme bölümlerinin kapasitesinin yetmemesi ya da eskimiş yıpranmış olmaları. Mutfak içi çalışma alanının yetersiz veya kullanıcıların antropometrik ölçülerine ve alışkanlıklarına uymaması vb. nedenler gösterilebilir.
Algısal Gereksinimler : İlk defa algılanan bir mekan genellikle ferah olarak algılanırken bir süre sonra sıkıcı olarak tanımlanabilmektedir. Kullanıcılar hazır mutfak tasarımlarını birkaç yıllık deneyimden sonra negatif olarak algılamakta ve değiştirme isteği duymaktadır.
Mutfaklarda yapılacak bakım onarım ve değişim uygulamaları çok çeşitlilik gösterse de genel olarak 4 kısımda ele alınabilir.
Mutfak dolapları ile ilgili en çok şikayet edilen konuların başında depolama kapasitesi, kullanım zorluğu ve boyutları, ikinci olarak da rengi ve malzeme kalitesi olduğu tespit edilmiştir. Mutfak tezgahları ile ilgili en çok şikayet edilen konular ise yüksekliği ve temizlenme zorluğudur.
Mutfak dolabı tasarımında mekan bir bütün olarak düşünülmeli kullanıcının fiziksel özellikleri, yeterli depolama alanı, işlevselliği ve yemek hazırlama dışında kalan yemek yeme, çocuk bakma, tv izleme ve dinlenme gibi eylemler de göz önüne alınmalıdır.
Mutfak zeminleri yıpranmalara ve darbelere en çok maruz kalan bölümler olduğu için zemin kaplamasının da öncelikle darbeye dayanıklı olması, kolay temizlenebilmesi gerekmektedir. Mutfak zemin kaplaması olarak granit, ahşap, kauçuk vb. malzemeler kullanılabilir. Islak hacimli bir mekan olduğu için zeminde su yalıtımı uygulaması da önemle tavsiye edilmektedir.
Önerilen makale: ncdünya sitesi hakkında bilgi almak ve duvar koruma ürünlerine ulaşmak için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
DUVAR UYGULAMALARI
Mutfak dekorasyonunda en çok önem verilmesi gereken alanlardan biri de duvarlardır. Mutfak duvarları kullanılacak malzeme ve renk tonları mekan algısı üzerinde son derece etkilidir. Seçilecek malzemeler suya ve neme dayanıklı olmalı aynı zamanda kolay temizlenebilmelidir. Desenli seramik, duvar kağıdı, doğal taş vb. malzemeler kullanılabilir.
Mekanın aydınlık ya da karanlık olması, kullanıcının kendi tarzını yansıtması ve yaratılmak istenen atmosfer düşünülerek renk seçimi yapılmalıdır.
TESİSAT UYGULAMALARI
Mutfaktaki sıcak su, soğuk su ve atık su tesisatı kontrol edilmeli, eski galvaniz borular kullanım suyu sıcaklığına dayanacak özellikle plastik borular ile değiştirilmelidir. Tesisat kullanıma açılmadan önce su kaçağı olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.
Mutfak tadilatı fiyatları kullanılacak ürünlere ve yapılacak uygulamanın özelliğine göre değişiklik göstermektedir.Orta büyüklükteki bir mutfağın tadilat masrafları 5.000 - 10.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Mutfak tadilatı fiyatı almak için size en yakın hizmet noktasından ücretsiz keşif talebinde bulunabilirsiniz.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus