Mutfak, evin diğer odalarına göre içerisinde daha fazla eylem yapılan ve daha çok zaman geçirilen mekanlardır. Bu nedenle mutfaklarda kullanılacak donatı elemanlarının tasarımında bu iki faktör göz önünde bulunmalıdır. Mutfak dolabı her mutfakta bulunması gereken, yiyecek-içecek, elektrikli cihazlar, kap-kacak, servis takımları ve temizlik maddelerinin depolandığı en önemli mutfak donatı elemanıdır. Kullanıcısının fiziksel özelliklerine göre tasarlanmış bir mutfak dolabı, rahat bir çalışma ortamı ve yapılacak işlerin daha az enerji kullanımı ile daha hızlı bitirilmesini sağlayacaktır.
Mutfak dolapları genel olarak, üst modül, alt modül ve boy modül olarak 3 bölümden oluşur.
Üst Dolap Modülleri : Duvara monte edilen, yerden ortalama 125-150 cm yükseklikte, 30-35 cm derinlikte, yükseklikleri 40-90 cm olan, genişlikleri kullanılacak mutfağın özelliğine göre değişen dolaplardır.
Alt Dolap Modülleri : Mutfak zemini ile çalışma tezgahı arasında yaklaşık 85 cm yüksekliğinde, 50-60 cm derinlikte, genişliği mutfak özelliklerine göre değişebilen, gıda ve eşya depolanan ayaklı yer dolaplarıdır. Kullanılacak bulaşık makinesi, fırın vb. cihazların boyutları da yüksekliklerini belirlemektedir.
Boy Dolap Modülleri : Üst ve alt dolapları birleştiren, üst dolabın üst tepe noktası hizasına kadar uzanan, bakliyat, şişe, kavanoz vb. yiyeceklerin depolandığı çekmeceli ve raflı dolaplardır.
Lake Mutfak Dolapları : Renk alternatifleri ve estetik görünümlerinden dolayı tercih edilen, parlak ve mat lake malzemelerden üretilen dolaplardır. Fiyatları laminant mutfaklara göre biraz pahalıdır. Boya malzeme olduğu için darbelerden zarar görebilir, ahşap ve laminant malzemelerden daha dikkatli kullanılması gerekir. Ekstra bir temizlik malzemesi kullanımına gerek kalmadan ıslak bir bez ile rahatlıkla temizlenebilir. Kullanılan lakenin kalitesine göre renk değişimi,sararma ve solma gibi olumsuzlar yaşanmaz.
Laminant Mutfak Dolapları : Fiyatları lake ve ahşap dolaplara göre daha ekonomiktir, bu nedenle en fazla tercih edilen malzemelerdir. Renk alternatifleri lake dolaplarda olduğu gibi fazladır. Temizlenmesi kolaydır, nemli bir bez ile kolayca temizlenebilir. Kullanılan malzemenin kalitesine göre parmak izi sorunları yaşanabilir. Leke tutmaması nedeniyle mutfak tezgahlarında da mermerlere alternatif olarak tercih edilirler.
Ahşap Mutfak Dolabı : Masif olması ve işçiliğinin uzun sürmesinden dolayı ahşap mutfak dolabı diğerlerine göre daha pahalı bir malzemedir. Kullanılan ağacın özelliği fiyatı doğrudan etkilemektedir. Kurutulmuş ağaçlardan imal edildikleri için ekstra bir ağırlıkları yoktur. Klasik tarz mutfaklarda genellikle cilalı ya da ahşap üzerine lake dolaplar tercih edilmektedir.
Tezgah yüksekliği: ( mermer kalınlığı dahil ) : 90 – 95 cm
Tezgah derinliği : 60 -65 cm
Alt dolap yüksekliğii : 85 – 90 cm
Alt dolap derinliği : 58 – 60 – 62- (70 cm alt dolap içinde bulaşık makinesı konulacak ise ).
Alt ve üst dolap arası boşluk : 60 – 65 cm
Tezgah tablası çıkıntısı ( alt dolaba göre ) damlalıklı : 5 cm
Üst dolabın yerden yüksekliği:( üst dolabın alt kenarı ) : 150 cm
Üst dolap yüksekliğii : 60 – 100 cm
Üst dolap derinliği : 30 – 35 – 38 cm
Boy dolap derinliği : 58 – 62 cm
Boy dolap genişliği : 35 – 62 cm
Dolap kapak genişlikleri : 25 – 60 cm
Fırın boşluğu : 62 – 65 cm
Malzeme ve Proje Bilgisi : Öncelikle tercih edilecek malzemelerin avantaj ve dezavantajları hakkında detaylı bilgi edinilmeli ve uzun süre kullanıma uygun malzeme seçimi yapılmalıdır. Hazır mutfak dolapları alınması düşünülüyorsa, mutfağın kolon, kiriş, kullanım alanı vb. özelliklerine göre mekana uygun bir projelendirme yapılması istenmelidir. Küçük mutfaklarda çekmece,köşe,evye,kiler vb. modüller kullanılmalıdır. Mekanın uygun olması durumunda kullanım rahatlığı sağlayacak kiler dolabı, vasistaslı dolap vb. modülleri de kullanılabilir.
Renk Seçimi : En çok tercih edilen mutfak dolabı renkleri krem,ahşap ve beyazdır. Renk seçiminde mekanın büyüklüğü ve küçüklüğü, aydınlık ve karanlık olması en önemli kriterlerdir. Büyük mekanlarda canlı ve koyu renkler tercih edilebilir, küçük mekanlarda ise sade tasarımlar ve açık renkler kullanılabilir. İkinci önemli kriter ise,bir bütünlük sağlaması açısından, mutfak dekorasyonu için kullanılan döşeme ve duvar kaplamalarının rengine uygun renkler seçilmesidir.
Ergonomi : Mutfak dolabı düzeninde, kullanıcının kullanım şekli ve fiziksel özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır.Kullanılacak donatı elemanları gerçekleşecek eylemlerin rahatça ve en kısa sürede gerçekleşecek şekilde planlanmalıdır.
Depolama Kapasitesi : Kullanıcı sayısına bağlı olarak yeterli depolama kapasitesine sahip kiler, özel amaçlı mutfak dolapları ve sebzelik de tasarımda göz önünde bulundurulmalıdır.
Mutfak dolabı fiyatları kullanılacak ürünlere ve yapılacak uygulamanın özelliğine göre değişiklik göstermektedir. Orta büyüklükteki mutfağın dolap masrafları 1.000 - 4.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Mutfak dolabı fiyatı almak için size en yakın hizmet noktasından ücretsiz keşif talebinde bulunabilirsiniz.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus