Bir yapının strüktürel sistemi, etkili olan yer çekimi yüklerini ve yanal yükleri, yapı elemanlarında izin verilebilir gerilimi aşmadan karşılayacak ve yer yüzüne aktaracak şekilde tasarlanır. Üst yapı, yapının temel üzerindeki düşey uzanımıdır. Kolonlar, kirişler ve taşıyıcı duvarlar döşeme ve çatı strüktürlerini destekler. Alt yapı, yapının temelini oluşturan strüktürdür.
Çevreleme sistemi yapının çatı, dış duvarlar, pencereler ve kapılardan oluşan kabuğu veya zarfıdır. Çatı ve dış duvarlar iç mekanları sert hava koşullarına karşı korur ve yapı bileşenlerinin oluşturduğu katmanlar arasında nem, ısı hava akışını kontrol ederler. Dış duvarlar ve çatılar aynı zamanda gürültüyü de engeller, yapının kullanıcıları için güvenlik ve mahremiyet sağlarlar. Kapılar fiziksel geçiş sağlarlar. Pencereler ışık, hava ve manzaranın geçişini sağlarlar. İç duvarlar ve bölmeler yapının içini mekânsal birimlere ayırırlar.
Bir yapının mekanik sistemleri yapı için gerekli hizmetleri sağlar. Su taşıma sistemi, insanlar tarafından tüketilmek ve temizlik için kullanılmak üzere içilebilir su sağlarlar. Atık su tahliye sistemi sıvı atık ve organik maddeleri yapıdan uzaklaştırır. Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemleri, kullanıcıların çevresel konforu için, yapının iç mekanlarını iklimlendirir. Elektrik sistemi, yapıya giriş yapan elektrik akımını kontrol eder, ölçer ve korur; güç, aydınlatma, güvenlik ve iletişim sistemlerinde kullanılmak üzere güvenli bir şekilde dağıtımını sağlar. Düşey taşıma sistemleri, orta yükseklikte ve yüksek yapılarda, insanları ve eşyaları bir seviyeden diğerine taşır. Yangın söndürme sistemleri, yangınları tespit eder ve söndürür. Yüksek yapılar, bunlara ek olarak atık kontrolü ve dönüştürme sistemlerine gereksinim duyabilir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus