Aplikasyonun yapı alanı, temel tabanı zemininde bazı önemli sorunlarla karşılaşılabilir. Örneğin, temel zemini yeraltı sularının etkisindedir.
Yeraltı sularının temel tabanına yaptığı etki temel hesaplamalarında dikkate alınmalıdır. Dikkate alınmayacak olursa, yeraltı suları yapının stabilitesini etkileyerek tehlike yaratabilir. Yeraltı suyu taban basıncını değiştireceğinden denge bozulabilir. Değişken yeraltı suları binanın değişken yüklerle zemini yüklenmesi şeklinde etkin olur.
Yeraltı suyu seviyesi değişince kaldırma kuvveti de değişir ve bunun sonucu olarak taban basıncı yayılışları da değişir. Derin temeller eğer yeraltı sularının yoğun olduğu yerlere kadar iniyorsa temek kesitleri temellerin karşılaşacağı suyun kaldırma kuvveti dikkate alarak belirlenmelidir. Özellikle yapışma direnci olan daneli zeminlerdeki suyun yüzdürme kuvveti oldukça etkilidir. Temel tabanı yeraltı suyunun dışında ve üstünde ise, kaldırma kuvveti söz konusu değildir.
Temel tabanlarının basıncı altında olan zeminler yeraltı sularının zararlı etkilerinden uzak tutulmalıdır. Su temel zeminlerinin dışına atılmalı veya çok ciddi olması durumunda kazı alanı basınçlı yeraltı palplanş perdeleriyle korunmalıdır. Ancak bazı durumlarda bu uygulama sakınca yaratabilir. Suyun temel zeminine verdiği yüzdürme kuvvetinin ortadan kalkması zemin danelerinin basınç altında daha sıkı yerleşmesine dolayısıyla yapıda kontrol edilemeyen oturmalara neden olabilir.
Bir de ahşap kazık ve ızgaralara oturtulan yapıların özellikle eski yapıların ızgaraları devamlı yeraltı suy seviyesinin altında kalmak zorundadır. Bu seviye, çevrede yapılan bir inşaat nedeniyle indirilirse tehlike yaratır. Havayla temas eden ahşap çürür, taşıyıcı altyapı yok olur. Yapı çöker.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus