Yüksek depolar, kaldıraç aletlerinde bilgisayarla otomatik kumanda edilen uygulamalar sayesinde günümüz depolama tekniği değişime uğramıştır. İstif arabaları üreten birçok asansör şirket ve üreticisi, depo kapasitesinin istek ve gereksinimleri doğrultusunda değişik sistemler kullanmaktadır. Depo kapasitesini istif yüksekliği ile istif kalınlığı belirler. Nakliyat araçları, istif arabaları, raf kullanım araçları ve istif vinçleridir.
Belirli bir depo sistemi için planlama yapmadan ve karar vermeden önce, malzeme ve üretim akışı için lojistik tasarım yapılmalıdır Ticari ve biçimsel planlama taraflarının irtibatlandırılması gerekir.
Farklı depolama sistemlerinin uygulanması aşağıdaki kriterlere bağlıdır:
- Santral ve desantral depolama,
- Her bir depolama sisteminin ambalaj kapasitesi,
- Uzun süre sabitlenebilir çalışma metotlu dahili depolama organizasyonu,
- Depo tarzı ve ulaşım araçlarının irtibatı.
Yüksek Raflı Depo : Yüksek raflı depo için verilen kararla birlikte, konstrüksiyon, montaj ve çalışma süreçlerinin tasarlanması gerekir.
Yangın Emniyeti : Depo yerlerinde ve diğer depolarda aşağıdaki tesislerin kurulması öngörülmüştür:
- Dışarıya veya emniyetli merdiven boşluğuna ulaştıran imdat çıkışları max. 35 m uzunluğunda olmalıdır,
- Bölgesel yangın alanları 2000 - 3000 m2 'den büyük olmamalıdır,
- Yüksek raflı depolarda yanabilir malzemeler için otomatik yangın söndürme donanımları bulundurulmalıdır,
- Konstrüksiyonun yeterli yangına dayanıklılık süresi olmalıdır (F30- F90).
Raf Sistemleri : Endüstriyel depo yerlerindeki geleneksel depo sisteminde, delik açılı profilli vidalı takma raf olarak tabanlı raf ve çelik tabanlara tutturulabilen (kısa montaj süresi) hazır çerçeveli takma raf sistemi kullanılagelmiştir. Bu raflar farklı uygulamalarla delikli plaka, tam plaka veya tel örgülü olarak mevcuttur. Hazır sistemler, takr. 4,50 m yükseklikte ve 250 kg / taban yükleme kapasitesine sahiptir. Fazla yükler veya fazla yükseklikler için paletli raflar daha uygundur. Kafes şeklindeki oyuklara yerleştirilen U Profiller içine IPE profilden kirişler cıvata ile asılır. Dikey parçalar, yassı demir diyagonal sıkıştırma bantları ile takviye edilir. Takr. 2,80 m aks mesafeli panolar kullanılır (üç Avrupa paleti yan yana gelebilir). İstifleme işinde 12,00 m yükseklik gerçekleştirilebilir. Çok katlar için ara platformlar, 500kg/m2 'lik yükü kaldırmak için otomatik platformlar inşa edilebilir. özel raflar, fıçı rafı (takr. 2000 kg raf yükü), kablo makara rafı (her aks için makara ağırlığı takr. 1000 kg), tarama rafı, istif rafı, lastik tekerlek rafı, uzunlamasına gergi rafı, tekerlekli raf tesislerinden ibarettir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus