Klasik çizim masası, ince temiz bir kağıtla her tarafından iyice tespit edilmiş olarak kaplanır. Daha sonra ısıtılan kaplama kağıdının kurumasıyla çizim masasının üstü gergin bir şekilde kaplanır. Bu kaplama kağıdı kirlendikçe değiştirilir. Günümüzde üzeri çizim yapmaya elverişli plastik malzeme ile kaplı çizim masaları bulunmaktadır. Üzerine çizim yapılacak olan kağıt, çizim masasına önce alt kenarı T cetvelinin veya paralel cetvelin gövdesinin kenarına paralel kalacak şekilde yerleştirilir. Kağıdın ortasından bir elimizle bastırırken diğer elimizle kağıdın köşeleri yapıştırma bandıyla önce bir diagonal köşesi, daha sonra diğer diagonal köşesi çaprazlama gerilerek tespit edilir.
Tespit edilen, esas çizimin yapılacağı bu kağıdın boyutları, konuyu içine alabilecek şekilde ve katlama normlarına uygun olarak belirlenir, kurşun kalemlerin uçları sivriltilir, kurşun kaleme hazırlık çizimleri için genellikle HB sertlik derecesi seçilir, silgi, ölçü cetveli, pergel takımı kolay ulaşılır şekilde masa üzerinde hazır bulundurulur. T cetveli ve gönyelerin kontrolü yapılır, T cetveli genellikle yatay doğruları 45 ve 60 derecelik gönyeler ve T cetvelinin çizdiği yatay doğrulara 15, 30, 45, 60, 75, 90 derecelik açılar yapan eğik doğruları çizer. Pergelin yardımıyla çemberler, çokgenler vb. pistole ile çeşitli eğriler belli bir konu ile olarak çizilir. Bu çizim işinde en önemli hususlardan biri de ölçektir. Her teknik çizim belli bir ölçek içinde yürütülür. Her konu kendine özgü geometrik şekillerden oluşabilir. Bazı özel konular kareler, dikdörtgenler, çemberler, spiraller, ovaller, elipsler, paraboller ve hiperbollerden oluşan çok yönlü teknik sorunu içerebildiği gibi, bu şekillerin bir kaçı ile de çözümlenebilen teknik çizim ve perspektif çizimleri olabilir.
Yukarıda bahsedilen geometrik şekillerden veya bazılarından oluşan teknik resim çizimleri, gerekli araç ve gereçler ile yapılacaktır ve de ilk çizim araştırma, değiştirme, düzeltme olanağına sahip kurşun kalem ile olacaktır. Kurşunkalem çizimi, çizimin en önemli ve ilk aşamasıdır. Kurşunkalem çizimiyle her şey çözümlenmiş, kararlı duruma getirilmiş olmalıdır. Gerektiğinde son ve kesin teknik resim, mimarlık proje çizimleri de kurşunkalemlerle çizilip bitirilebilir. Fakat, bir teknik resim konusunun, perspektif veya mimarlık tasarılarının kesin çizimi çini mürekkebi ile yapılacaktır, çünkü çini ile yapılmış çizimler daha kalıcı, daha belirgin, kopyaları daha iyi elde edilebilen çalışmalardır. Kurşunkalem ile yapılan hazırlık çizimlerinin üzerinden, tirlin, grafos, çini dolmakalemleriyle gidilerek çini çizimleri kesinleştirilir. Çini mürekkebi ile yapılan bir çizimden iyi bir sonucun elde edilebilmesi, gereçlerin iyi tanınması, kullanımdaki becerilerin geliştirilmesi, sabırlı ve dikkatli hareket edilmesiyle mümkün olmaktadır.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus