Yaşlı insanların bakımlarına dair tesisler:
Yaşlılar Evi : Bu tesisler, yaşlıların yurtların haricinde kendi başlarına yaşamalarını mümkün kılan konutlar olarak, yaşlı insanların ihtiyaçlarını karşılarlar. Konutlar toplu yerleşim alanlarında dağınık halde % 2-10 oranındadır. 1 kişilik daire 25-30 m2, 2 kişilik daire 45-55 m2, hava şartlarına karşı korunan balkonlar 3 m'den oluşur. En az derinliği 1,40 m olup, balkon kapıları eşiksiz olarak tasarlanmalıdır. Yöneticisi bulunan yaşlı evleri, bir binadan müteşekkil dairelerden oluşur ve her bir konut birimine 20 m2’lik çay mutfağı olan oturma odası eklenmiş durumdadır. Yemek, dinlenme ve terapi tesisleri olan bir darülacezeye yakın olması daha elverişlidir. Servis banyosu, bakıcı odası, merkezi çamaşırhane ve temizlik odası bulunan konutla hemşire bakım servisi mevcuttur. Her bir 5-8 meskun için 1 park yeri tasarlanmalıdır. % 2 ısıtma normal olarak sağlanır.
Yaşlılar Yurdu: Yaşlılar yurdu sürekli konaklayanların bulunduğu konut ve tedavi tesislerinden oluşur. Yurtlar kanuna göre, planlama, ruhsat ve işletme yönetmelikleri vardır. Yan tesisleri ile birlikte ekonomik büyüklük 120 yurt yeridir. Bakım, organize ve terapi yüzeylerine dikkat edilmelidir. Kısa süreli bakım için entegre edilmiş bakım bölümü mevcuttur.
Genel Donanım: Alt çıkmasız merdiven basamakları 16/30 cm olmalıdır. Merdiven basamak kenarları renkli boyalarla boyanmalıdır. Koridorun her iki tarafında küpeşte bulunmalıdır. Asansörler sedyeli hastalar için ve oturak!' olarak yapılmalıdır. Mutfaklar mobilyasız ve tutunma yerli olmalı, engellilere uygun tarzda inşa edilmelidir.
Konumu: Şehir veya taşra alt yapısına, toplu ulaşıma yakın olmalı ve açık alanda oturma bankları kurulmalıdır. Yaşlılar için buluşma tesisleri: Kontak kurma ve acil yardım için yaşlı buluşma tesisleri mevcuttur. Buluşma odası (bölünebilir) 120 m2 ye kadar, hizmet ve danışma odası 20 m2 olarak tasarlanmalıdır. Bunların haricinde, hareket ve uğraş terapisi, soyunma, grup odaları, WC, çay mutfağı planlamada yer almalıdır.
Yaşlı hasta ve bakım yurtları, kronik hastalar ile bakıma muhtaç insanların bakım, yardım işlerini üstlenir. Aktif bakım ile hastanın kaybolan enerjisi hekim ve bakım yardımı ile korunmalı ve rehabilite edilmelidir.
Mesken ve işletme kısmı büsbütün ayrılmalıdır.
Mesken kısmı = Tek odalı konutlar % 50 = tek oda için 18 m2, çift odalar için 20. Ayrı yatak odası = 7 m2, çift kişilik odada 12 m2 dir. Antre, 1 m'lik gardrop yüzeyi ile birlikte = 1,25 m x 1,25 m'dir. WC, lavabo ve duş olarak ıslak odalar tasarlanmalıdır. Mesken grubu, 8-10 sakini ile müşterek oturma odası ve mutfağı kapsar. 2 mesken grubu için 1 bakım odası öngörülmelidir. Koridor bölgeleri komünikasyon ve gruplaşmayı sağlar. Bunların haricinde, hemşire oturma odası WC ve gardrop planlanmalıdır. Bakım bölümü, aside dayanıklı küvetli banyo, lavabo, WC, bide ve duşlar mevcuttur. Temizlik odasında eviye ve gaita için delikli taş ve yan oda olarak çamaşır odası, alet ve tekerlekli sandalye için yan oda bulunmalıdır. Kısa süreli bakım servisi, evinde kalınan yakınların tatile gitmesi esnasında hasta ve yaşlılara bakım işini üstlenme, hastane sonrası bakım, rehabilitasyon ve buna benzer hizmetleri yürütür. Zemin ve bodrum katlarındaki merkezi tesisler birleştirilmeli veya ayrı bölümlere dağıtılmalıdır. İdare, görüşme odası, organizasyon odaları, kafeterya için odalar ve ayrıca uğraşı terapisi, jimnastik, ayak bakımı ve kuaför için odalar gerekir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus