Bina sığınakları 7-50 kişilik binaların her bir türü içindir (özel sığınaklar). Büro binaları, okullar, hastaneler, yurtlar, iş yeri için de sığınaklar ön görülür. Kamusal sığınaklar :
Ortalama büyüklükleri : 51-299 kişi,
Büyük sığınak yerleri : 300-3000 kişi,
Metro ve yeraltı garajlarındaki sığınaklar : 4000 kişiye kadardır.
Kültürel değerlerin kurtarılması için de sığınaklar mevcuttur. Sığınaklar, yapı tekniği açısından, esas korumalı ve takviyeli koruma olarak ikiye ayrılırlar.
Esas Koruma : Enkaz koruma (statik yükler), yangın koruma, kimyasal savaş maddelerine karşı koruma (hava filtresi) , uzun süre radyoaktif tortulara maruz kalmadan koruma ( fall-out)
Takviyeli Koruma : Patlamaya karşı koruma (dinamik yük), radyo aktif başlangıcına karşı koruma (kısa süre).
Bina sığınakları kapalı, hava geçirmez, kilitlenebilir mekanlar olup, tali odalı dinlenme odaları, filtre odası ve imdat çıkışından oluşur. Kısa sürede ulaşılabilir olması gereken sığınaklarda 14 günlük depo ihtiyacı ayak yeri bulunmalıdır. Sığınak ait olduğu binanın doğrudan yakınında olmalıdır. Sığınak girişi ile bina arasındaki irtibat yolu 150 m’dir. 7 veya daha az kişi için yapılacak sığınağın 6 m2 alanı ve 14 m3 oda hacminin olması gerekir. 25 kişilik her bir sığınak yerinin büyütülesinde, alan yaklaşık olarak 0,50 m2/kişi ve 1,40 m3/kişi olarak artırılmalıdır. 12 kişi için en az 1 adet tuvalet, sığınağın 25 kişilik koruma yerinden fazla olması halinde 2 tuvalet gereklidir. Kat yüksekliği en az 2,30 m olmalı ve üç katlı ranzalar için 1,70 m, iki karı ranzadan fazlası için 2 m, hareket etme mesafesi 1,50 m olmalıdır.
Sığınak tasarımında istenilen tarzda plan ve kesit kullanılabilir. Dikdörtgen kesitle kenar oranı 1:2’yi aşmamalıdır. Sığınakların biçimlendirilmesinde, barış ortamında da (çamaşırhane, bisiklet ve kurutma odaları vb.) kullanılabilecek ve kısa süre içerisinde boşaltılabilecek dizayna önem verilmelidir.
Büyük sığınaklar kapalı yapı şeklinde, gaz sızdırmayan ve kapatılabilir olarak inşa edilmelidir. Büyük çaptaki sığınak yerleri, savaklı girişler, depo, hasta odası, oturma odası, su stoku için depo, tuvalet, acil mutfak, teknik donanım ve tesisleri içermelidir. Sığınak yerinin altına atık su çukuru yapılmalıdır. Kapasitesi 300 kişiden az olmamak şartıyla çok katlı binalarda 3000 kişiyi aşmamalıdır. 2 büyük sığınak yerinden fazlası ne yan yana ne de üst üste gelebilecek şekilde inşa edilmemelidir. Büyük sığınaklar 5000 kişiyi aşmamalıdır.
Her ülkenin kendi şartlarına uygun olarak belirlediği sığınak yönetmelikleri bulunmaktadır. Ülkemizde çeşitli harp silah ve vasıtalarının tesirlerine karşı imar mevzuatına göre yapılacak sığınak çeşitleri ve bunların nerelerde, ne suretle, kimler tarafından yaptırılacağına, kullanılacağına, bakım ve muhafazalarına ilişkin hükümleri,sığınak yönetmeliği belirlemektedir. Güncel sığınak yönetmeliğine ulaşmak için tıklayınız.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus