Mimar ve inşaat mühendisleri, ekonomik nedenlerden dolayı, fosilli enerji kaynaklarından enerji üretme gibi alternatif bir arayışa yönelmişlerdir. Bugün de, ekolojik nedenler böyle bir gereksinimi ortaya çıkarmaktadır. Enerji yönünden bilinçli bir yapılaşma, bir konutun enerji gereksinimini eski yapılara nazaran %50 oranında azaltır.
Enerji Kazanımı : Enerji kaynakları her bir bina için ücretsiz kullanılabilir durumdadır. Isıtma, soğutma, su ısıtması, aydınlatma ve elektrikli aletlerin işletilmesinde ek enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Enerji Kaybı : Binaların en büyük enerji kayıpları pencere, duvar, tavan ve çatılardaki ısı hatlarında meydana gelmektedir.
Genelde, bir binanın enerji gereksinimini azaltan 3 nokta vardır.
Isı kaybının azaltılması.
Güneş ışınlarından enerji kazanımı.
Kullanıcının, enerji bilançosunun uygun hale getirilmesi için bilinçli davranması.
Bina konumunun seçiminde bile ısı kaybını en asgari seviyeye düşürmeye yönelik esaslar mevcuttur. Nitekim, bir yörenin en küçük konumunda, örneğin arsanın yükseklik seviyesinin rüzgar ve sıcaklık oranlarını değiştirmesi gibi değişik imkanlar bile söz konusu olabilir.
Şayet, arsanın üçte bir kısmı tepelik yerin dışında bulunuyorsa, değişken elverişli mikro iklim oranları güneye yönelik yamaçlarda bulunur. Bina biçimi, enerji bilinçli yapılanmada büyük rol oynamaktadır. Binanın açık yüzeyi, dışarıdaki hava ile doğrudan bağlantı içerisinde olduğundan değerli enerjiyi dışarıya vermektedir. Bina tasarımında, binada açık kısımların az olmasına dikkat edilmelidir.
Güneş enerjisinin pasif kullanımında ısı, doğrudan ışık yayması ile ve belirli yapı elemanlarının örneğin duvar ve yer döşemelerinin ısı toplaması ile kullanılır. Buradan mantıklı bir plan organizasyonu ortaya çıkar. Sürekli kullanılan odalar güneye bakmalı ve geniş camlarla donatılmalıdır. Sürekli bulunulan odaların camlı olması önerilir. Az kullanılan, düşük sıcaklıktaki ve ısıtılmayan odalar kuzeye yönlendirilmelidir. Bu odalar sıcak oturma alanı ile soğuk dış iklim arasında tampon görevi üstlenir.
Güneş enerjisinin kullanımı aktif ve pasif olarak ikiye ayrılır.
Aktif Güneş Enerjisi Kullanımı : Teknik gereçlerle, örneğin güneş kollektörlerinin kullanımı, boru hatları, biriktirici kaplar, devir daim pompalarından enerji iletilmesi vasıtasıyla gerçekleşir. Bu sistem yüksek yatırım ve bakım masrafı gerektirir. Tek aileli yapılarda bu tesisler ekonomik değildir.
Pasif Güneş Enerjisi Kullanımı : Örneğin duvar, tavan, cam gibi belirli yapı elemanlarının ısı toplayıcısı olarak kullanımı vasıtasıyla gerçekleşir.
Bu sistemin etkinliği belirli faktörlere bağlıdır.
İklimsel veriler. Ortalama ay sıcaklığı, güneş geometrisi veya güneş ışınının yayılması, güneş ışınının yayılma süresi, enerjinin yayılması.
Güneş enerjisinden yararlanma şekli, dolaylı ve dolaysız yararlanma.
Yapı malzemesinin seçimi. Üst yüzeylerin emme kabiliyeti ve yapı elemanlarının ısı toplama kabiliyeti.
Bir evde kişi başına yaklaşık 1,5 m2 kollektör alanı ve depoda yaklaşık 100 lt su hacmi gereklidir. 4 kişilik bir konuttaki sıcak su üretimi için 3 m2 emme alanı olan 30 boruluk kollektör gereklidir. Kollektör, günde, güneş ışınına göre 8,5 14 kwH arasında sıcaklık üretir. Bu miktar 200 – 280 litre suyun ısıtılması için yeterlidir. Her solar tesisatı için bir enerji kimlik belgesi ısıtma sistemi gereklidir. Güneş uzun süre için, ısıtma işlemini tek başına üstlenemez.
FARKLI TEKNOLOJİLERİ
Solar Termi : Termik güneş enerjisi kullanımı kollektör yardımıyla gerçekleşir. Kollektör kelimesi toplama ve karşılama anlamına gelir. Solar termi su ısıtmasını sağlar.
Solar Akım Fotovoltaik (FV) : Solar hücreleri yardımıyla güneş ışınlarının elektrik denge akımına doğrudan dönüştürülmesidir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus