Toplayıcı depo yerleri, sıvının deponun dışına akmasını önlemelidir. Toplayıcı depolar tüm tankların hacminin 1/10 ve en büyük tankın tüm hacmini içermelidir. Kapalı alanda tanklar: Toplayıcı depo hacmi 4501'den itibaren gereklidir. Çift tabakalı çelik tanklarda ise gerekli değildir. 100.000 l'ye kadar olan depolar sızıntı uyarıcısı olan cam elyafla desteklenmiş plastikten ya da iç tarafı plastik ile döşenmiş metal tanklardan oluşan toplayıcılarla donatılmalıdır. Toplayıcı depolar yangına karşı dayanıklı malzemelerden yapıldıkları için yanmazlar. Bu depolar, yeterli sertlik yoğunluk ve sabit yerde durma özelliğine sahip olmalı, ayrıca akışı olmamalıdır. Tankların mesafesi duvara 40 cm. tabana 10 cm tavana ise 60 cm olmalıdır.
Tanklar, açıkta toprak üstünde : Toplayıcı depolar 1000 I'den itibaren gereklidir. Toplayıcı depolar sulardan da oluşabilir. 100 m3 hacimli tanklarda surlar, duvarlar ya da kaplamalar en az 1.5 m mesafeyi korumalıdır. Dikey silindir tanklarda 2000 m3 ve dörtgen toplayıcılarda mesafe 1 m'ye düşürülebilir. Suyun uzaklaştırılması için özel bir tertibat olmalı su serbestçe akabiliyorsa ayırıcı monte edilmelidir. Toprak üstündeki tesisat parçaları çarpma emniyetli olmalıdır. Hacmi 300 m3’ten fazla olan depolar çevre sakinlerinden en az 3 m uzakta olmalıdır. Hacim artarsa uzaklık da artar. 2000 m3 de mesafe 8 m'ye kadar çıkar. Yangın anında itfaiye ve araçlar için giriş yeri bulunmalıdır. Yer altı tankları: Tankların sınırlara olan uzaklığı 0. 4 m, binalara olan uzaklığı ise 1 m olmalıdır. Tankların selde veya yer altı suyunda yüzmemesi için ankraj gereklidir. Tankların dolumu min. 0,3 m. max. 1 m üzerinde olmalıdır. Giriş açıklığının yarıçapı 60 cm, her biri üzerinde su akışı olmayan dom kuyusu, dom kapağından 0,2 m daha büyük olan genişliği bulunmalıdır. Kuyu kapağı 100 kN miktar yükü kaldırabilmelidir. Dolum yerleri tehlike sınıfı Al, All veya B olan yanıcı maddelerine uygundur. Dolum yerleri manevrasız ve çarpmaya karşı dayanıklı olmalıdır. Yer sızdırmaz olan bitüm, beton veya araları sıvalanmış kaldırım taşlarından olmalıdır. Ayırıcısı olan akışlar, taşma emniyeti, boşaltma ve yıkama tesisleri mevcut olmalıdır. Tehlike sınıfı All’e ait arazi, su ve hava taşıtları yakıtları, örneğin yakma yağı ve dizel, tehlike sınıfı Al, All veya B olan yakıt ile birlikte depolanmamalı, etki alanları ve ayırıcıları da kesişmemelidir.
Tanklarda olması gerekenler: Açıkta olan tanklara yağmur suyunun girmesini önleyecek toprak üzerinde en az 50 m devam eden havalandırma. Dolum yüksekliğini belirlemek için araçlar. Giriş açıklığı en az 600 mm eninde, görüş açıklığı ise 120 mm eninde olan yarıçapa sahip olmalıdır. Yıldırım elektrostatik yüke karşı emniyet. yangın etkisine karşı direnç, iç ve dış aşınmaya karşı direnç, yangın söndürücüleri. Dizel ve yakma yakıt tanklarının hacmi 1000 I üzerinde ise limit değere ve taşma emniyetine sahiptir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus