Yangından koruma tertibatları birim olarak aşağıdakilerden oluşur:
Kasası ve montaj elemanları dahil kapı kanatları
Hidrolik sistemli kapı kapama sistemleri
2 kanatlı kapılarda kilit regülatörü
Sürgülü, körüklü ve dönel kapılardaki özel donanımlar
Kapı kilidi
Kullanım nedenleri dolayısıyla açık duran ve yangın esnasında kapanan otomatik kilitler.
Duvar ile kapı arasında değişken irtibat bulunduğundan ve yangın anında büyük şekil değişikliği oluşabileceğinden yangından koruyucu kapıları ile duvar yapı tarzına dikkat edilmelidir (örn. masif duvar veya hafif destekli duvar).
Yangına karşı dayanıklılık kapasitesi:
Kapının büyüklüğü ve açıklığına,
Üretimin sağlamlığına
Usule uygun yapılış tarzına bağlıdır.
Duman koruma kapıları: Duman koruma kapıları, dumanın bina içinde dağılmasını engeller. Duman koruma kapılarının yangından koruyucu etkileri yoktur. Duman koruma kapıları otomatik olup, takılı ve kapalı olduğu esnada dumanın girişini engeller.
Önerilen makale: çatı yenileme fiyatları ve yalıtım uygulamaları hakkında bilgi almak için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Yangına dayanıklılık sınıfı F 90'nın asansör boşluklarındaki, alev ve dumanların diğer katlara geçmesini önleyen kapı ve diğer kapaklardır. Eğer elverişli asansör boşluğu havalandırması ve asansör kabininin malzemeleri çoğunlukla A sınıfından yapılırsa, kapaklar etkinlik kazanır. Havalandırma menfezlerinin büyüklükleri yapı nizamnamesine göre belirlenir; genelde asansör kabininin esas yüzeyinin en az % 2,5'unun enine kesiti en az 0,1 m2 olmalıdır.
F-Cam Kaplamaları: Yangına dayanıklılık sınıfı F'nin (F-cam kaplama) yangından koruyucu camlar, yangına dayanıklılık süresine göre alev ve dumanın yayılmasını ve ısı intişarının girmesini engelleyecek dikey eğimli veya yatay konfigürasyondaki saydam yapı parçalarıdır. Mukavemet muayenesinde, ek olarak stabilizasyonunun ispatı sunulmuştur. F- cam kaplamaları yangın esnasında donuklaşır ve yangın emniyeti tekniği olarak duvar işlevi görür.
F-camları her biri izole cam gibi yapılmış 6 mm'lik ön gergili camlardan oluşur. Camlar değiştirilirken, aradaki hava, organik, su içerikli madde ile (Jel) takviye edilir. Yangın anında, alev yönündeki tek tabaka cam ve jel su kaybı ile ateş ısısı dengeler. Yanma süreci ile yangından koruma tabakasının üst yüzeyinde cam renk değiştirerek, huzmeyi geçirmez. F-camları, araları anorganik bileşimli yangından koruma tabakası bulunan 3 veya 4 kat silikat cam tabakasından oluşur. Jel ise, yüksek miktarda su barındıran anorganik tuz eriyiği bulunan polimerden meydana gelmiştir. Yangın esnasında, ısı yalıtımlı izolasyon tabakası oluşur ve yüksek enerji miktarı buharlaşan su ile indirgenir. Bu süreç camların arasında bulunan maddenin tamamen kaybolmasına kadar tekrarlanır. Jel tabakasının kalınlığına bağlı olarak, ateşe dayanıklılık süresi 30, 60, 90 ve daha fazla dakika sürer. Jel sadece ısı olarak - 15 t ve + 60 t artış gösterebilir. Isı açısından, + 60 °C normal üst sınır ısısının, cephe oryantasyonunun güneşe bakan kısmında jelin huzme emmesi ile oluşabilecek tehlikeye maruz kalıp kalmayacağı belirlenmelidir.
Gerektiği taktirde, güneşin ışıma yoğunluğu güneşten koruma camla veya gölgeleme tedbirleri alınabilir. Genelde bu tip önlemler gereksizdir.
G-Cam Kaplamaları: Yangına dayanıklılık sınıfı G'nin (G-cam kaplama) yangından koruyucu camlar, yangına dayanıklılık süresine göre alev ve dumanın yayılmasını ve ısı intişarının girmesini engelleyecek dikey eğimli veya yatay konfigürasyondaki saydam yapı parçalarıdır. Yangın esnasında bu camlar saydam olarak kalmakta ve yangın koruma tekniği açısından cam gibidir. G- cam kaplamaları sızan ısı hüzmelerinin ısısını yarıya indirger. Ancak, yangın anında saydam olmayan ve sızan ısı hüzmesinin ısısını büyük ölçüde indirgeyen G-30 cam kaplamaları da mevcuttur. Yapı nizamnamesine göre, G-cam kaplama sadece yangından koruma nedenleri yönünden hiç bir tehlike oluşturmayacak, örn. aydınlık açıklıkları olarak koridor duvarlarında, acil çıkış kapılarında yapılabilir. Camın alt kenarı, yer döşemesinden en az 1,80 m yukarıda olmalıdır. G-cam kaplamalarının kullanımının her bir teferruatı üzerinde yerel yapı kontrol makamları karar verir. Yangından koruyucu camlar DIN 4102'ye göre iki yangına dayanıklılık sınıfına bölünür.
G- cam kaplamaları, yüksek binaların cephelerinde alevlerin kattan kata sıçramasını önlemek için önerilir. Bu ise yatay yangın zonlarına bölünen yüksek binalar için geçerlidir. İç köşeli binalarda, binaların iç köşelerindeki cam kısımlarında alevlerin engelsiz olarak yayılması, t-cam kaplama" ile önlenir. t-cam kaplamaları", yapı yasalarına göre ışık geçirgen açıklıklara fazla talep konulmayan, örn. camın alt kenarının en az 1,80 m yer döşemesinden yukarı kalması gereken acil çıkış yollarında kullanılabilir.
T-Cam Kaplamaları : Yangına dayanıklılık sınıfı T = Kapılar için cam kaplamada, yangına dayanıklılık sınıfı "F^"ye dair talepler geçerlidir. Yangından koruyucu çerçeveler, ışık geçirgen elementlerle (camlar) beraber, yangın anında uzun süre yangına dayanıklılık süresi olmalıdır. Aşağıdaki materyaller (veya materyal kombinasyonları) çerçeve yapı malzemesi olarak kullanılır: Promatekt, alçı kartonu F ve ahşap, örn. LM-karartmalı, ateşe dayanıklı betonlu hafif metalli profiller, ısı hüzmesinden korunmuş LM band profili, kombineli profil, dıştan görünen beton (boyanabilir), içten LM, F 30 ve G 30 için sert ahşap profili, buharla gerili hava aralıklı hafif metalli ateşe dayanıklı ısı yalıtımlı profille kaplanmış çelik borulu profiller mevcuttur.
Cam kaplama sistemleri normalde termik olarak ayırt edilmiş çelik özel borulardan oluşur. Pilonların üst yüzeyi isteğe göre alüminyumla kaplanabilir. Yapı kılavuz ölçüm yüksekliği 3,50 m, tek tabaka camların max. ebatları 1,20 x 2,00 m olmalıdır. Münferit cam alanlarını taşıyıcı olmayan panelle değiştirme imkanı mevcuttur.
Çelik Yapı Parçalarının Yangına Karşı Dayanıklılığı: Çelik yapı parçalarının yangına dayanıklılık süresi, yangına göre yapı parçasının ''kritik ısısına" ve ısınmasına bağlıdır. Bir çelik parçanın ısısı, aleve maruz kalan üst yüzey çelik enine kesiti oranına göre ne kadar büyük ise, o denli hızlı şekilde artar. Büyük çelik enine kesiti, bundan dolayı aynı malzemenin aynı kaplama kalınlığında ve aynı aleve maruz kalan yüzeye rağmen daha yavaş ısınmakta olup, buna göre da az katı enine kesite göre daha fazla yangına dayanıklılık göstermektedir. Bu açıdan, ısınma için önemli etkin büyüklük, U/a profil faktörüdür, yani, alev boyutunun (kılıf yüzeyi) nominal enine kesite olan oranıdır. Isınma için esas, kılıfın tanıtma değeri ve de bunun çelik üst yüzeyine yapışmasıdır. Çelik yapı parçaları, şayet oranlı'ı enine kesit parçalarında "kritik çelik ısısına' ulaşıldığı zaman işlevini yitirir. St 37 ve St 52 için basit olarak her biri 160 N/mm3 lük kullanılmış gerilimde 500 t kritik çelik ısısı esasına dayanır. Yapma dayanıklılık süresi, yapı parçasının kritik çelik ısısında ısınma zamanı ile belirlenir. Farklı kaplama çeşitleri için, profil faktörü, kaplama kalınlığı ve çelik payandaların veya çelik taşıyıcıların yarma dayanıklılık süresi arasındaki ilişki araştırılmıştır.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus