İnsanlar zevklerine göre çeşitli kepenk ve panjur talebinde bulunabilirler. Bize düşen ise isteğe göre pencere kanat ve kasası ile kepenk ve panjur kasasını bütünleştirmektir. Kepenk sistemleri, genelde az katlı apartman tipi uygulamalarında gerçekleştirilebilecek veya villa tarzı binalarda, kullanılabilecek bir üründür. Kepenk ve panjurlar aynı zamanda binalarda güvenlik alanında da fayda sağlamaktadır. Güvenliğin yanında ışık yağmur rüzgâr gibi dış etkilere karşıda koruyucu özelliği vardır. Bütün bunların yanında binaların daha güzel görünmelerini de sağlamaktadır. Kepenk panjur sistemlerini, tek kanatlı, çift kanatlı, katlanır kanatlı olarak değişik şekillerde uygulayabiliriz. Dış cepheden montajları ise; duvar yüzeyinden, ilave kasaya ve kendi kasasına olmak üzere değişik yöntemlerle yapılmaktadır.
Ağaç Tutkalı : Ahşap kepenk-panjur doğramalarının köşe ve ara kayıt birleştirmelerinde kullanılan bağlayıcıdır. Beyaz ve pembe ( masif tutkalı) olarak da isimlendirilir. Polivinil asetat esaslı, su bazlı, emülsiyon tutkalıdır. Şeffaflaşmadan kuruyan çeşitleri de vardır. Kuruyunca şeffaflaşan çok güçlü ahşap tutkalıdır: İskelet işlerinde, yüzey laminatlarında, sert ağaçlarda, sunta, mdf, lam ve her türlü ahşaptan birinin diğerlerine ve kendi türünden bir malzemeye yapıştırılmasında mükemmel sonuç verir.
Çiviler : Ahşap kepenk-panjur kasalarını köşe ve ara kayıtların birleştirilmesinde kullanılır. Standart çap ve boylarına göre isim alırlar ( Tel çivi, 3 lük, 4 lük çivi vb.).
Vidalar : Ahşap parçalarının birbirine bağlanmasında kullanılan birleştirme elemanlarıdır. Vida üzerindeki dişler iş parçasına ilerlemesini sağlar. Ahşap vidalar piyasada grosa adı verilen içersinde144 adet vida bulunan paketler içinde satılmaktadır. Bunlardan başka içersinde 250, 500, 1000 adet bulunan sunta vidaları paketleri de piyasada bulunmaktadır. Vidaların piyasada kullanılan değişik çeşitleri vardır. Düz başlı vidalar, mercimek başlı vidalar, yuvarlak başlı vidalar, trifon vidalar.
Kavelalar : Ahşap pencere doğramalarının köşe birleştirmelerinde kullanılan ahşap ve metalden yapılan birleştirme elemanlarıdır. Ahşap kavelalar 6–8–10 mm çaplı olarak kavela makinelerinde imal edilirler. Metal kavelalar aynı ölçülerde ucu sivri artı şeklinde imal edilirler.
Birleştirme Şekilleri : Ahşap kepenk-panjur kasalarında birleştirme işlemi köşe, ara ve orta kayıtlarda aşağıdaki şekillerde yapılır. Birleştirmelerde genelde şu yöntemler uygulanır. Hampaylı zıvana birleştirme. Açık zıvana birleştirme. Kertme birleştirme.
Birleştirme Kuralları : İşlenmiş kasa doğrama parçaları üzerinde zıvana kalınlıkları iş resmine göre markalanır. Dişi ve erkek zıvana şerit testere makinesinde hazırlanmalıdır. Çerçevenin oturacağı lambaları, pah varsa pahları ( daire testere veya freze makinesinde ) açılmalıdır. İşlem parçalarının iç yüzeyleri alıştırılmalıdır. İşlem parçaları birleştirmeden önce tutkallanmalıdır. Tutkallanan iş parçaları köşelerden çivi ve vidalar ile sağlamlaştırılmalıdır ¾ Kertme birleştirmeler çivi ve vidalar ile sabitlenmelidir.
Dikkat Edilecek Hususlar : Parçaların yüz-cumba işlemi yapılmış olmalıdır. Parça kalınlıkları birbirinden farklı olmamalıdır. Parçaların markalaması iş resmindeki ölçülere uygun olmalıdır. Parçaların alıştırma işleminde tutkalın kalınlık yapması nedeniyle 1 mm lik çalışma boşluğu bırakılmalıdır. Lamba ve pahların uygulama yönlerine dikkat edilmelidir.
Gönyeye Bakma : Tutkallanmış olan parçaları birleştirilir. Marangoz gönyesi ile köşelerin gönyesine bakılır. Büyük kasaların köşegen kontrolü metre yardımı ile yapılır.
Çapraz Köşelere Çıta Çatmak : Ahşap kepenk-panjur kasalarının yerine montaj yapılıncaya kadar gönyesinin bozulmasını engellemek için kasa köşelerine 1 x 1,5 cm kesitli çıtalar çakılır. Montaj ve sıkıştırma işleminden sonra kasalara çakılan çıtalar sökülür. Köşe çıtaların çakılmasında kullanılan çiviler mümkün olduğunca küçük olmalıdır ve çiviler tam çakılmamalıdır.
Birleştirme Yerlerindeki Fazlalıkları Kesme ve Ölçüsüne Getirme : Köşe birleştirme işlemi yapılıp sabitleme işleminden sonra erkek ve dişi zıvana uçları el testeresi ile veya kasanın büyüklüğüne göre daire testere makinesi ile kesilmelidir. Fazlalıkların kesilmesi ile beraber kasalar kesin ölçüsüne getirilmiş olur.
Birleştirme Elemanları : Kepenk – panjur kasasında kullanılan birleştirme elemanları kullanılır.
Birleştirme Şekilleri : Kepenk panjur kanatlarında genellikle, hampaylı zıvana birleştirme, açık zıvana birleştirme, yarım açık zıvana birleştirme yöntemleri uygulanır.
Birleştirme Kuralları :İşlenmiş kanat doğrama parçaları üzerinde zıvana kalınlıklarını iş resmine göre markalanmalıdır.Dişi ve erkek zıvana şerit testere makinesinde yapılabileceği gibi delik makinelerinde de dişi zıvanalar hazırlanabilir. Ayrıca bu amaçla kullanılan zıvana kesme makineleri de bulunmaktadır. Çerçevenin oturacağı lambaları, pah varsa pahları ( daire testere veya freze makinesin de ) açılmalıdır.İşlem parçalarının iç yüzeyleri alıştırılır. İşlem parçaları birleştirmeden önce tutkallanır.
Dikkat Edilecek Hususlar : Parçaların yüz-cumba işlemi yapılmış olmalıdır. Parça kalınlıkları birbirinden farklı olmamalıdır. Parçaların markalaması iş resmindeki ölçülere uygun olmalıdır. Parçaların alıştırma işleminde tutkalın kalınlık yapması nedeniyle 1 mm’lik çalışma boşluğu bırakılmalıdır. Lamba ve pahların uygulama yönlerine dikkat edilmelidir.
Gönyeye Bakma : Tutkallanmış olan parçaları birleştirilir. Marangoz gönyesi ile köşeleri gönyesine getirip marangoz tezgâhı üzerine işkencelerle sabitlenir. Gönye kontrolünü köşegenlerden metre yardımıyla yapabiliriz.
Çapraz Köşelere Çıta Çatmak : Kanatlar çok büyük olmadıklarından dolayı gönyelerinde genellikle kaçmalar olmaz. Bu nedenle köşelere çapraz çıta çakılmaz.
Birleştirme Yerlerindeki Fazlalıkları Kesme ve Ölçüye Getirme : Köşe birleştirme işlemi yapılıp sabitleme işleminden sonra erkek ve dişi zıvana uçları el testeresi ile veya kanadın büyüklüğüne göre daire testere makinesi ile kesilmelidir. Böylece kanat kesin ölçüsüne getirilmiş olur.
Ahşap panjur fiyatları kullanılacak malzemeye ve yapılacak uygulamanın özelliğine göre değişiklik göstermektedir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus