Denizlik, yapıların vazgeçilmez elemanlarındandır. Yapı elemanları doğrama ve duvarların yağmur ve kar sularından en az etkilenmesini sağlarlar. Bunun dışında bina cephelerine estetik bakımdan bir zenginlik kazandırırlar. İnşaat sektöründeki teknolojik gelişmeleri ile birlikte denizliklerde kullanılan malzeme ve yapım teknikleri yönünden değişiklikler yaşamıştır. Denizlik uygulama tekniği, kullanılacak ürünler ve şekilleri binanın karakteristik özelliğine göre seçilmelidir. Aksi halde denizlik yapım amacına hizmet edemeyip koruma görevini yerine getiremeyecektir. Seçilen denizlik şeklinin de yapı formuna uygun olması gerekir. Her denizlik her yapıda estetik durmayabilir. Yalnız başına güzel olan nesneler bir araya geldiklerinde her zaman güzelliği oluşturamazlar. Birlikte kullanılan estetik nesneler arasında bir uyum olmalıdır. Denizlik yapım malzemesi ve şekli seçiminde yukarıdaki kıstaslar hatırdan çıkarılmamalıdır.
Tanım : Pencere doğraması altı iç ve dış kenarlarında bulunan, pencere yüzeyinden akan yağmur sularının duvar içerisine sızmasını engelleyip duvar dışına atılmasını sağlayan yapı elemanına denizlik denir.
Amacı : Pencere boşluklarında biriken yağış suları duvar içinde ve duvar yüzey kısmına sızarak yapı elemanlarının deforme olmasına sebebiyet verir. Pencere ve benzeri boşluklarda suların duvar içerisine sızmasını ve bu suların duvar yüzeyinden 3,5–4 cm ileriye damlaması amacı ile denizlik uygulaması yapılır.
Denizlik Yapma Kuralları : Yağmur ve kar sularının duvar içerisine sızmasını ve denizlik yüzeyinde birikmesini engeller özellikte olmalıdır. Yağmur ve kar sularının duvar yüzeyine akmasını engeller nitelikte olmalıdır. Bu nedenle denizlikler su geçirmeyen malzemelerden, suyun dışarı atılması için dış- aşağı eğimli, kenarları kalkık, suyun denizlik altından duvara ulaşmaması için damlalıklı yapılırlar.
Kullanılan Malzemeye Göre Denizlik Çeşitleri : Denizlik uygulamasında kullanılan malzeme çeşitine göre değişik yöntemler bulunmaktadır. Aşağıda değişik malzemelerden yapılan denizlikler örnek olarak verilmiştir.
Betondan (mozaik) yapılan denizlik
Taştan yapılan denizlik
Mermerden yapılan denizlik
Ahşaptan yapılan denizlik
Ahşap, plastik ve alüminyum gibi denizlikler ağırlıkta doğrama imalatı yapılırken, taş ve tuğla denizlikler ise genelde duvar örülürken pencere boşluğu altına uygulanır.
Denizlik Yapma Yöntemleri : Denizlik uygulamaları zamanın gereklerine ve teknolojilerine uygun olarak malzeme ve yöntemlerde farklılıklar görülmektedir. Geçmişte denizlik yapımında ahşap, taş ve beton gibi malzemeler sıkça kullanılmakta iken günümüzde bunun yerini hazır denizlik dediğimiz farklı malzemelerden yapılan profiller almıştır. Alışılagelmiş denizlik uygulaması yöntemlerinin zorluğu, işçilik maliyetinin çokluğu, uygulama zamanının uzunluğu gibi nedenlerle yerini kolay uygulana bilen fabrikasyon materyaller almıştır. Geçmiş yıllarda en sık kullanılan beton denizlik uygulamalarının yerinde yapılması, her pencere ve ölçü için ayrı kalıpların yapılması, kalıplara dökme ve sökme, perdah etme gibi uygulamalar zaman almakta, kullanımda temizliğin normalden zor olması zamanla çatlaması bu uygulamanın az tercih edilmesine neden olmaktadır. Günümüzde mermer malzemeden yapılan denizlikler bolca kullanılmakta hazır pencere söve malzemeleri ile bitlikte görüntü zenginliği kazandırılmaktadır.
Yerinde Dökme Betonlu (Mozaik) Denizlik Yapma : Denizlik boşluğu bırakılarak takılmış pencere altına pencere genişliğinden 6-8cm daha uzun olacak şekilde denizlik kalıpları yapılarak pencere altı iç ve dış tarafına bağlanıp içine beton doldurmak suretiyle yapılan denizliklerdir.
Yerinde yapılması dışında kalan, fabrika veya küçük işletmelerde çeşitli malzemelerden montaja hazır halde üretilmiş denizliklere hazır denizlik denir. Kullanılan Malzemeye Göre Denizlikler;
Beton denizlikler
Doğal taş denizlikler
Tuğla denizlikler
Ahşap denizlikler
Metal denizlikler
PVC denizlikler
Poliüretan denizlikler
Denizlik Monte Etme Kuralları : Denizlik monte etmeden çevre güvenliği sağlanmalıdır. Denizliklere taşınması ve montajı sırasında zarar verilmemelidir. Denizlik kenarı duvar yüzeyine paralel olmalıdır. Denizlik, yağmur sularını duvar dışına atacak açıda dış-aşağı eğimli monte edilmelidir. Denizliğin iki ucu aynı kotta olacak şekilde monte edilmelidir. Denizlik uygun bağlayıcılarla yerine monte edilmelidir. Denizlik-Duvar, Denizlik-Doğrama arası boşluklar suyun geçmesini engelleyecek şekilde izole edilmelidir.
Denizlik Monte Etmede İş Sırası : Denizlik, denizlik monte etme araç gereçlerini çalışma alanına getirilmesi. Denizlik yerinin hazırlanması. Denizliğin yerine konarak kontrolü. Yapıştırma harcını hazırlama. Yapıştırma harcını koyma. Denizliğin yerine yerleştirilmesi. Yapıştırıcı harcı fazlalıklarının alınması. Boşlukların harçla kapatılması. İnce sıva ve macunlarla tesviye yapma.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus