İnşaatta çeşitli çelik türleri kullanılır ve bunlar yalnızca yapısal amaçlar için kullanılanlar gibi tanıdık malzemelerle sınırlı değildir. Piyasadaki en dayanıklı malzemelerden biri olan çelik ürünler, sonsuz sayıda yeniden kullanılabilir ve inşaat ve inşaat projelerinde 50 yıla kadar dayanabilir.
Bu ürünlerden bazıları flanşlar, köşebentler, çelik levhalar, borular, kanallar, oluklu çatı kaplamaları, palplanşlar ve benzerlerini içerir. Bununla birlikte, farklı malzemeleri kesmek ve şekillendirmek için tasarlanmış inşaat çeliği ürünleri de vardır. Bir örnek, borulara kıyasla daha yüksek çekme mukavemeti ve sertliği olan takım çeliği olabilir. İnşaat demiri, alaşımlı çelik, paslanmaz çelik ve benzerleri gibi başka türleri de vardır. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Çelik İnşaat Demiri
Çelik inşaat demiri, çubuklarda görünen ve genellikle bir binanın temelinin bir parçası olarak kurulan bir üründür. İpler ve diğer simetrik desenler içeren inşaat demirinin farklı tasarımı, beton uygulamalar için tasarlanmıştır.
Çıplak beton, temeller, köprüler veya herhangi bir beton esaslı yapı inşa etmek için gerçekten etkili değildir. Bunun nedeni, malzemenin özellikle yüksek basınç ve yüksek sıcaklıklarda genleşme ve çatlak oluşturma eğilimidir. Esnek bir malzeme değildir ve büküldüğünde kırılmaya neden olabilir.
Bu nedenle betonu güçlendirmek için çelik donatılar kullanılır. Bina temellerinin yanı sıra kolonlarda, duvar kaplamalarında veya beton köprü döşemelerinde de uygulanabilirler. Çelik donatılar betonun esnekliğini artırır ve aynı zamanda daha büyük miktarlarda betona olan ihtiyacı azaltır.
Alaşımlı Çelik
Adından da anlaşılacağı gibi, alaşımlı çelik, manganez, nikel, molibden, krom veya silikon gibi diğer metallerle metalurjik olarak birleştirilmiş çeliktir. Bu genellikle, sertlik, çekme mukavemeti, dövülebilirlik, işlenebilirlik veya korozyon direncini artırarak alaşımsız çeliğin özelliklerini geliştirmek için yapılır.
Örneğin, saf manganez metali pek çok fayda sağlamaz. Saf haliyle manganez kırılgan olma eğiliminde olduğundan, genellikle çelikteki aşınma ve yıpranma seviyesini azaltmak için kullanılır. Nikel ise madeni para üretiminde mineral bakır ile birlikte kullanılmaktadır. Bununla birlikte, çelik esnekliğini ve kaynaklanabilirliğini geliştirmeye yardımcı olduğu için alaşımlı çelik üretiminde de yararlıdır.
Alaşımlı çelikler, diğer çelik malzemelerin yanında hem fonksiyonel hem de dekoratif amaçlı kullanılmaktadır. Köprülerde, yüksek binalarda, araç şasilerinde ve hatta beton için takviye malzemelerinde bulunurlar.
Paslanmaz Çelik
Paslanmaz çelik, alaşımlı çeliğin bir alt kategorisi olarak sınıflandırılabilir, ancak çevrede doğal olarak oluşan bir metal olan kromun belirgin varlığı ile. Çeliğe aşındırıcı olmayan ve oksidatif olmayan özelliklerini veren krom içeriğidir ve bu da onu çok çeşitli kullanımlar için uygun kılar.
Tipik olarak, paslanmaz çeliğin krom içeriği, üst aralıkta daha fazla paslanmaz çelik ürünü bulabilmenize rağmen, %10 ila yaklaşık %18 arasında olabilir. Bunu akılda tutarak, paslanmaz çeliği ahşap gibi malzemelere daha iyi bir alternatif haline getiren tonlarca neden vardır.
Örneğin, çelik bina kaplamalarında, korkuluklarda, tarımsal muhafazalarda, çatı kaplama malzemelerinde, kafes kirişlerde ve bina çerçevelerinde paslanmaz çelik uygulanır. Ahşabın aksine nemli ortamlara maruz kaldığında çürümez. Ayrıca yanmazlığı ve mükemmel yangına dayanıklılık derecesi nedeniyle yangının yayılmasını daha iyi azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, düşük bakım ve onarım gereksinimleri nedeniyle farklı projeler için düşük maliyetli bir seçenek sunarlar.
Takım Çeliği
Daha önce bahsedildiği gibi, takım çeliği, farklı metalleri ve alaşımları şekle sokmak için özel olarak kullanılan bir tür çelik ürünü ifade eder. Aleti herhangi bir kesme, imalat, bükme veya işleme amacı için daha iyi hale getirmek için, alet çeliği genellikle ortalama çelik borunuza kıyasla daha iyi bir mukavemet derecesine sahiptir.
Başka bir örnek vermek gerekirse, takım çeliği, farklı bir kesit şekli içeren bir takım kalıbı şeklinde gelebilir. Bina profilleri, pencere çerçeveleri, tirizler, yapısal bölümler ve daha fazlasını üretmek için ısıtılmış alaşımların ekstrüde edildiği yer burasıdır.
Ekstrüzyon işlemlerinin yanı sıra takım çeliği, metal damgalama, delme ve boru bükme için makine bileşenlerinin bir parçası olarak da görülebilir. Kırılması amaçlanmamıştır ve modifiye edilen metal numuneye kıyasla çok daha sağlam ve daha az esnektirler.
Takım çeliği, sıcaklık gereksinimlerine göre daha fazla sınıflandırılabilir. Ayrıca saf formlarında tamamen yararlı olmayan diğer metallerle birleştirilirler.
Hafif Çelik
Paslanmaz çelikten farklı olarak, yumuşak çelik daha düşük krom içeriğine sahip olma eğilimindedir. Bu nedenle, farklı korozyon ve oksidasyon biçimlerine karşı daha savunmasız olabilirler.
Yumuşak çeliği, paslanmaz çelik ve takım çeliğinin orta aralığına ait bir ürün olarak düşünün. Kimyasal değişime karşı korunmak için tam olarak yeterince sağlam değildir, ancak yapısal ve bina desteği gerektiren her şeyde kullanım için uygundur.
Farklı yumuşak çelik ürünlerindeki karbon içeriği %0.05 ila %0.25 kadar yüksek olabilir. Bu aralıktan daha yüksek herhangi bir şey, o zaman çelik ürün zaten dökme demir olarak sınıflandırılabilir. Alaşımlı çeliklerin aksine yumuşak çelik, alaşımlama için pek çok eser element ve metal içermez. Ancak, daha kalın cidarlı ve paslanmaz çeliğe (tüm çelik türleri arasında en pahalısı olarak kabul edilir) kıyasla kesinlikle daha ekonomiktir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus