Santrifüj döküm ile karşılaşırsanız, diğer döküm işlemlerinden nasıl farklı olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Rotocasting olarak da bilinen santrifüj döküm, içi boş, silindirik şekilli nesneler oluşturmak için santrifüj kuvvetinin - bir nesne merkezinden kavisli bir yönde hareket ettiğinde ortaya çıkan fiziksel kuvvet - gücünü kullanır. Demir ve alüminyumdan, hatta betona kadar, santrifüj döküm çok çeşitli malzemeleri destekler.
Santrifüj Döküm Nasıl Yapılır
Santrifüj dökümün ilk adımı, sıvı malzemenin - erimiş metal veya ıslak beton - bir eğirme kalıbının boşluğuna dökülmesini içerir. Kullanılan makinenin tipine bağlı olarak, kalıp dikey olarak dönebilir veya yatay olarak dönebilir. Ne olursa olsun, eğirme kalıbı, sıvının boşluğunun iç duvarları boyunca "askıya alınmasından" sorumludur. Kalıp döndükçe, merkezkaç kuvveti sıvı malzemeyi boşluğunun iç duvarlarına eşit olarak dağıtır.
İster beton ister erimiş metal olsun, santrifüj dökümde kullanılan sıvı malzeme sonunda kalıp boşluğunun iç duvarlarına sertleşecektir. Yeni oluşturulan döküm daha sonra çıkarılır veya başka türlü çıkarılır, daha sonra başka uygulamalarda satılmaya veya kullanılmaya hazırdır. Tabii ki, bu sadece santrifüj dökümün temelleri ve nasıl çalıştığıdır. Şimdi, bu benzersiz döküm sürecinin bazı avantajlarına bakalım.
Santrifüj Dökümün Faydaları
Santrifüj, diğer döküm işlemleri ile mümkün olmayan büyük içi boş nesneler oluşturabilir. Yukarıdaki resimde gösterilenler gibi beton borular tipik olarak santrifüj döküm kullanılarak oluşturulur.
Büyük nesneleri desteklemeye ek olarak, kalıplar birçok kez kullanılabildiği için santrifüj döküm oldukça verimlidir. Diğer döküm işlemleri tipik olarak tek kullanımlık kalıplar kullanır. Kalıp kullanıldıktan sonra yeni bir tane oluşturulmalıdır. Bununla birlikte, santrifüj döküm daha verimli bir döküm işlemidir, çünkü kalıplar birçok kez kullanılabilir.
Tabii ki, santrifüj döküm ile oluşturulan çekirdekler yoktur, bu da israfı en aza indirdiği için iyi bir şeydir. Santrifüj dökümde, sıvı malzeme kalıp boşluğunun iç duvarlarına dağıtılır. Sonuç olarak, yeni oluşturulan nesne içi boştur. Diğer döküm işlemleri, atılması veya geri dönüştürülmesi gereken veya nesne oluşturulduktan sonra çekirdekler oluşturur.
Santrifüj, imalat sanayinde kullanılan birçok döküm işleminden sadece biridir. Diğerleri arasında kalıp döküm, yatırım döküm, kayıp köpük döküm, kayıp mum döküm, kalıcı kalıp döküm ve kum döküm bulunmaktadır.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus