Sıcak haddelenmiş çelik veya soğuk haddelenmiş çelik - hangisini seçmeli? Bir mühendisin işinin en önemli kısımlarından biri, uygulamaları için doğru malzemeleri seçmektir. Zaten aralarından seçim yapabileceğiniz birçok metal türü var. Her birinin kendi avantajları ve kullanımları vardır. Bazı çelik türleri, ev aletleri için mükemmel uyum sağlarken, diğerleri otomotiv veya denizcilik endüstrisi, gaz tankları, inşaatlar vb.
Yine de, yapılacak bir ayrım daha var. Aynı kimyasal bileşime sahip bir malzeme kalitesi, üretim yöntemine bağlı olarak değişen niteliklere sahip olabilir. Müşterilerimiz fark istedi. İşte burada.
Sıcak haddelenmiş çelik
Sıcak işleme, daha az kuvvet ve enerji gerektirmesi nedeniyle soğuk işleme göre daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Haddeleme, metal ekstrüzyon, dövme vb. sıkıştırarak şekillendirme yöntemlerinde kullanılır.
Önerilen makale: linolyum kaplama fiyatları ve zemin uygulamaları hakkında bilgi almak için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Sıcak Haddeleme Yöntemi
Sıcak haddeleme, malzemenin yeniden kristalleşme sıcaklığının üzerindeki sıcaklıklarda gerçekleşir. Çelik durumunda, sıcaklıklar 1000°C'nin üzerine çıkar.
Başlangıç malzemesi genellikle çelik kütükler veya levhalardır. İlk olarak, yukarıda belirtilen sıcaklığın üzerinde ısıtılırlar. Bir sonraki adım, onları haddeleme makinelerine beslemektir. Sürekli haddeleme, istenen son şekli verir – bir metal levha (3 mm ve üzeri) veya profil.
Sıcak Haddelenmiş Çelik Özellikleri
Metalin yüksek sıcaklıklarda ekstra gecikme olmaksızın şekillendirilmesi kolay olduğu için, soğuk haddelenmiş çelikten daha büyük miktarlarda üretilmesi mümkündür. Bu, sıcak haddelenmiş çeliğin piyasa fiyatını düşük tutuyor. Çelik oda sıcaklığında soğur. Bu normalleştirme olarak bilinir. Malzemenin mikro yapısını, artan süneklik ve tokluk ile sonuçlanacak şekilde değiştirir. Süneklik, ihtiyaçlarınız için gerekli şekli vermek için malzemeyi şekillendirirken (örneğin sac bükme) özellikle önemlidir.
Bununla birlikte, sıcak haddelenmiş çelik en iyi kaliteye sahip değildir. Soğutma işlemi sırasında biraz küçülür. Bu, metali iç gerilimlerle bırakır. Sonuçlar, düzgün olmayan ölçümler ve bazı bozulmalardır. Malzemenin boyut toleransları %2…5 arasında değişebilir. Ayrıca, yüzey pullu bir yüzeye sahiptir. Bu, değirmen ölçeği olarak bilinen yüksek sıcaklıklarda oluşan bir oksit türüdür.
Pürüzlü yüzey nedeniyle yüzeye dokunarak sıcak haddelenmiş ürünleri tanımak kolaydır, ancak aynı zamanda yağlı bir filmden yoksundur. Çelik çubuklarla köşeler yuvarlatılmıştır.
Sıcak Haddelenmiş Çelik Kullanım Alanları
Sıcak haddelenmiş çelik, sıkı toleransların çok önemli olmadığı durumlarda iyi bir seçimdir. Bunun böyle olduğu birçok alan var. Fiyattaki büyük avantajı, hassasiyetten daha önemlidir. Sıcak haddelenmiş çelik için bazı yaygın kullanımlar şunlardır:
İnşaatlar
Borular ve tüpler
Kamyon çerçeveleri
Kapılar ve raflar
Demiryolu rayları
Demiryolu araba parçaları
Soğuk Haddelenmiş Çelik
Soğuk işleme, sıcak işleme göre birçok avantajı olan bir metal şekillendirme yöntemidir. Teknik olarak soğuk işleme, soğuk haddeleme ve soğuk çekmeyi içerir. İlki sac ile kullanılan bir işlemdir. İkincisi, dikdörtgen ve yuvarlak çubuklarla kullanım bulur.
Soğuk Haddeleme Yöntemi
Sıcak haddelemenin aksine, metal yeniden kristalleşme sıcaklığının altındayken soğuk haddeleme gerçekleşir. Bu hala gerçeğin sadece yarısı. Tüm süreç, çok fazla direnç göstermeden ilk şekli vermek için sıcak haddeleme gibi başlar. Bundan sonra metal oda sıcaklığında soğumaya bırakılır.
Yarı ürünler daha sonra soğuk redüksiyon değirmenlerine beslenir. Metal, yumuşak çelik olması durumunda 0,5…3 mm ve paslanmaz çelik olması durumunda 0,5…5 mm kalınlığa kadar haddelenir. Malzeme, haddeleme işlemi sırasında aynı zamanda bir yağlayıcı görevi gören yağ kullanılarak soğutulur. Sac rulolar arasında inceldikçe hızı artar. Bu, teması en aza indirecek bir yağ filmi olmasaydı, malzeme aşınması ve deformasyonu anlamına gelirdi. Bu nedenle, soğuk haddelenmiş çelik, yağlı ve pürüzsüz bir yüzey ile tanımlanabilir.
Çalışma, yeniden kristalleşme sıcaklığının altındaki sıcaklıklarda gerçekleştiğinden, gerinim sertleşmesi meydana gelir. Rulolar plastik deformasyona neden olur. Bu nedenle, soğuk haddelenmiş çeliğin akma dayanımı, sıcak haddelenmiş çeliğe göre daha yüksektir. Örnek olarak, sıcak haddelenmiş bir çelik ürün, 235 MPa'lık bir akma mukavemetine sahip olabilir. Karşılaştırıldığında, aynı kimyasal bileşime sahip soğuk haddelenmiş bir çelik ürünün akma dayanımı 365 MPa'dır.
Soğuk işlemenin başlıca avantajları şunlardır:
Doğru bitmiş boyutlar
Temiz yüzey
Daha fazla güç özellikleri
Soğuk Haddelenmiş Çelik Kullanımları
Soğuk haddelenmiş çelik, sıcak haddelenmiş çelikten daha pahalı olmasına rağmen, yukarıda bahsedilen avantajlar onu birçok uygulama için faydalı kılmaktadır. Yüzeyler zaten pürüzsüz olduğundan, bitmiş ürünler iyi bir sonuç elde etmek için daha az ek yüzey bitirme işlemine ihtiyaç duyar. Soğuk haddelenmiş/soğuk çekilmiş çelik kullanım örnekleri şunları içerir:
Metal mobilya
Yapısal parçalar
Ev Aletleri
Su ısıtıcıları
Metal kaplar
Fan kanatları
Kızartma tavaları
Bilgisayar dolapları
Ürününüz için doğru malzemeyi seçerken bu iki malzeme üretim yönteminin farkını anladığınızdan emin olun. Gerçekten ihtiyacınız olmayan bir şeye daha fazla para harcamanın bir anlamı yok. Bu nedenle, talepler yüksek olmadığında sıcak haddelenmiş çelik daha iyi bir seçimdir. Aksi takdirde, soğuk haddelenmiş çelik ile gidin. Sıcak haddelenmiş çeliğin sahip olmadığı cevaplara sahiptir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus