Yani evinizi boyamayı yeni bitirdiniz ve her şeyin nasıl sonuçlandığından daha fazla memnun olamazsınız. Ancak yine de, orijinal kaplarına geri koyamayacağınız boya, tiner ve diğer karışımlarla dolu artık tepsileriniz var. Boyalardaki kimyasalların toksik yapısı nedeniyle, artık boya malzemelerinin atılması biraz zor olabilir.
Çevre üzerinde en az etkiyi yaratırken kalan boyalarınızı ve solventlerinizi nasıl güvenli bir şekilde imha edebileceğinize dair birkaç seçenek listeledik.
Kullanılmayan boyalarınızı ileride kullanmak üzere saklayın
Gelecekte kullanımı garanti etmek için kutuda yeterli boya kaldıysa, kutunun üstünü plastik sargıyla örtün ve bir lastik tokmakla kapağa sıkıca vurarak bir mühür oluşturun. Boya kutusunu bodrumdaki bir raf gibi serin ve karanlık bir yerde sakladığınızdan emin olun. Her kutuyu satın alma tarihi ve onunla boyadığınız alanla etiketlemenizi öneririz. Unutmayın, lateks ve su bazlı boyalar genellikle yaklaşık 10 yıl, solvent ve yağ bazlı boyalar ise yaklaşık 15 yıl dayanır.
Artık ev boyalarınızı bir süre etrafta tutmak iyi bir fikir olabilir, böylece rötuşlar veya uyumlu boya tonları için iki katına çıkabilirsiniz. Çok fazla boya kalıntısı varsa, bu, eski bir mobilya parçasını veya bir dolap kapağını süslemek için harika bir bahane olabilir.
Yerel boya yeniden kullanma ve imha programlarını arayın
Artık boyalardan kurtulmanın ilk amacı, onları kullanacak başka birini bulmak olmalı! Bu, diğerlerini dışarı çıkıp yeni bir boya kutusu satın alma zahmetinden kurtarır, yerel imha programınızı araştırmak zorunda kalmazsınız ve hepsinden önemlisi, topluluğunuzun çevresel etkisini azaltabilirsiniz. Yedek boyayı kullanabilecek biri olup olmadığını görmek için çevrenize sorun. Çoğu zaman, lise sanat programları veya yerel tiyatro grupları, sahne setleri tasarlamak veya diğer yaratıcı amaçlar için ev boyalarını kullanabilir.
Boyalarınızı yeniden kullanacak birini bulamıyorsanız, yerel temizlik büronuzdan, boyalarınızı bırakabileceğiniz veya boya kutularını bırakabileceğiniz bir ev tipi tehlikeli atık tesisi olup olmadığını öğrenmesini isteyin. Her tesiste farklılık gösterebileceğinden, yerel tesisinizin arta kalan malzemeleri geri dönüşüm için hazırlamanızı nasıl tercih ettiğini kontrol edin.
Boyaları evde güvenle imha etmeye hazırlanın
Boyama malzemelerinizi elden çıkarmak için yukarıdaki seçeneklerden herhangi birini bulamıyorsanız, aşağıdaki adımları izleyerek kendiniz imha edebilirsiniz. Bu, boya imhası için son seçeneğiniz olmalıdır.
Tüm boyaların küçük miktarları için, kalan boyayı karton veya gazeteler üzerine fırçalayarak 'kullanın' ve ardından bunu atın. Lateks boyalar tehlikeli atık olarak kabul edilmez, bu nedenle lateks boyayı parçalanmış kağıt veya kedi kumu içeren bir kutuya dökebilir, katılaşmasına izin verebilir ve ardından karışımı normal çöp kutusuna atabilirsiniz. Boşaltılan kutunun kapağı kapalıyken (iyi havalandırılan bir alanda) havayla kurumasını bekleyin ve kutuyu geri dönüştürün.
Yağ bazlı boyalar ise içerisinde tehlikeli maddeler barındırmaktadır. Emici malzemeleri (en iyisi kedi kumu veya talaş) doğrudan boya kutusuna dökmek ve boyanın kuruması için bu karışımı karıştırmak isteyeceksiniz. Kutuyu, Earth911'e gidip posta kodunuzu girerek bulabileceğiniz en yakın tehlikeli atık tesisine götürün. Yağ bazlı boyaları asla normal çöp kutusuna, kanalizasyona veya yere atmayın.
Boya incelticilerin atılması
Aynı şekilde, tinerleri asla gidere veya toprağa dökmemelisiniz. Boya incelticiler ve terebentin evinizin borularına zarar verebilir ve incelticileri toprağa dökmek çevre için son derece zehirlidir ve toprağı kirletir. Bunun yerine, fazla boya incelticilerini yeniden kullanmak için her türlü çabayı gösterin.
Temiz bir cam ya da plastik bir kavanozun içine sıkıca kapanan bir kapakla doldurabilir ve net bir şekilde etiketleyebilirsiniz. Başka birinin tiner kullanıp kullanamayacağına bakın; Kendi boya incelticilerini satın almak yerine, kalan boya incelticilerinizi başka birinin alması her zaman en iyisidir.
Tinerleri boyalarla karıştırmış olsanız bile, ileride kullanmak üzere ayırabilirsiniz! Boya ve tiner karışımını şeffaf bir cam kaba dökün ve bir kapakla kapatın. Boya parçacıklarının dibe çökmesini bekleyin ve ardından berrak sıvıyı (tineriniz) ileride kullanmak üzere başka bir kaba dökün. Boya kalıntılarını kuruduktan sonra atın.
Boyalarınızı çöpe atmak en kolayı gibi görünse de, önce etrafınıza bakın ve çöpe atmadan önce diğer geri dönüşüm veya yeniden kullanım seçeneklerine bakın. Boyanızı atmadan önce, bu önerilerin kendi özel kural ve yasalarına uygun olduğunu doğrulamak için yerel atık yetkilinize danışmalısınız.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus