İnsan konforunu etkileyen faktörler arasında hava sıcaklığı, nispi nem oranı, ortalama ışıma sıcaklığı, hava hareketi, havanın saflık derecesi, ses titreşim ve ışık bulunur. Bunların ilk dördü ısıl konforun belirlenmesinde en önemli olanlarıdır. Isıl konfora ilişkin yapılan deneylerde, hava sıcaklığı, nispi nem, ortalama ışıma sıcaklığı ve hava hareketlerine ilişkin bir takım aralıklar, deneye katılan birçok kişi tarafından konforlu olarak değerlendirilmiştir. Her bireye özgül ısıl konfor düzeyinin bu etkenlerin öznel bir değerlendirmesi olacağı ve iklimdeki hakim ve mevsimsel değişmeler ile bireylerin yaş, sağlık, giyim ve etkinliklerine göre değişiklik göstereceği dikkate alınmalıdır. Evlerde yapılacak mantolama uygulamaları ısıl konforu iyileştirmektedir. Uygulama için size en yakın firmadan mantolama fiyat listesi ile yalıtım uygulaması yaptırabilirsiniz.
İnsan vücudu, ortalama ışıma sıcaklığı hava sıcaklığından yüksek olan yüzeylerde ışıma ısısı alır, düşük olan yüzeylere karşı ışınım yoluyla ısı kaybeder. Bu nedenle ortalama ışıma sıcaklığı (mean radiant temperature-MRT) değeri ısıl konfor açısından önem kazanır. Çevredeki yüzeylerin MRT değeri ne kadar yüksekse, hava sıcaklığının o kadar düşük olması gerekir. MRT değerinin konfor üzerindeki etkisi, hava sıcaklığına göre %40 daha fazladır. Soğuk havalarda, dış duvarların iç yüzeylerinin MRT değeri, iç hava sıcaklığından en az 9 derece düşük olmalıdır.
Nispi nem (relative humidity-RH) hava içinde mevcut su buharı miktarının, havanın aynı sıcaklıkta taşıyabileceği maksimum miktara oranıdır, yüzde olarak gösterilir. Mekandaki nispi nem ne kadar yüksekse, hava sıcaklığı o kadar düşük olmalıdır. Nispi nem, yüksek sıcaklıklarda bir etken haline gelir. Düşük nem (<%20) statik elektriğin artışı ve ahşabın kuruması gibi istenmeye etkilere neden olabilir, yüksek nem oranları ise yoğunlaşma sorunları ortaya çıkarabilir.
Hava hareketi, taşınım ve buharlaşmayla ısı kaybını artırır. Hareket eden hava akımı, odadaki hava sıcaklığıyla karşılaştırıldığında ne kadar soğuksa, o kadar düşük hıza sahip olmalıdır. Havanın hızı, 3 ve 15 m/dk ağırlığında olmalıdır, daha yüksek hız cereyana neden olabilir. Hava hareketi özellikle sıcak ve kurak havalarda buharlaşmalı soğutmaya yardımcı olur.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus