Yangın alarmı yangın alarm tertibatının bir parçası olarak, yangın anında alarm merkezi tarafından devreye girer. Yangın alarmının, otomatik ve otomatik olmayan olarak iki çeşidi mevcuttur.
Otomatik Olmayan Yangın Alarmı: Otomatik olmayan yangın alarmı yangın ihbar tertibatının bir parçası olarak, elle devreye girer. Otomatik Yangın Alarmı: Otomatik olmayan yangın alarmı, uygun fizik ve/veya kimyasal standart büyüklüğü, yangının tespiti için gözetleme kısmında sürekli veya zaman aralıklı olarak devreye giren yangın ihbar tertibatının bir parçasıdır.
Otomatik Yangın Alarmları : Yeterli sayıda ve mahal geometrisine uygun olarak monte edilmelidir. Olası yangın riskine göre seçilmelidir. Alarm tertibatına uygun bir yangın karakteristik büyüklüğüne göre alarm tesisatına ulaşacak şekilde monte edilmelidir.
1.Duman alarmı: Yangın anında fazla miktarda duman çıkaran malzemeli odalar içindir.
Optik duman alarmı: görülebilir dumana karşı reaksiyon gösterir. İyonlaşan duman alarmı: gözle görülemeyecek kadar ufak duman miktarına karşı reaksiyon gösterir ve optik duman alarmından daha erken devreye girer. Konutlar, bürolar, depo ve satış yerleri için uygundur.
2. Alev Alarmı: Alevden yayılan ışınlara reaksiyon gösterir. Dumanlı veya dumansız olarak yanıcı malzemelerin bulunduğu yerler için elverişlidir.
3. Isı Alarmı: iş koşulları nedeniyle duman yayılması sırasında diğer erken ihbar teçhizatlarıyla hatalı alarmların devreye girebileceği alanlar içindir (Örn. atölyelerde terlemeler).
Max. Yangın Alarmı: Max. ısıyı (örn. 70 °C) aşınca devreye girer.
Diferansiyal Alarmı: Sabit bir zamanda belirti bir ısı artışına karşı reaksiyon gösterir (örn. 1 dakika içerisinde 5 ısı artışına). Yangın alarm tesisatlarının planlaması ve montajı gözetleme yüzeyi, mahal yüksekliği, tavan ve çatı biçimlerine bağlıdır.
Yangın Çıkışı: Yangının çıkış anında çapraz ateş oluşumu bekleniyorsa (aşırı alev çıkışı, çok az ısı ve alev yayılımı çok az veya yok) duman alarmı kullanılmalıdır. Bir yangının ilk çıkış aşamasında alevlerin hızlı yayılması söz konusu ise (aşırı ısı artışı, aşırı alev yayılımı ve duman çıkışı), duman, ısı, alev alarmları veya kombinasyonları kullanılabilinir.
1. Tüm kontrol kısmı çeşitli zonlara bölünmelidir. Alarm ihbar kısmının belirlenmesi yangın alanının hızlı ve tam olarak tespit edilebilecek şekilde oluşturulmalıdır.
2. Alarm ihbar kısmının her biri ayrı bir kata yayılmalıdır; bunun dışındaki, merdiven boşlukları, aydınlık ve asansör boşlukları veya kule tipi yapılar gibi alanlar, ayrı bir yangın alarm zonu olarak teçhizatlandırılmalıdır.
3. Bir yangın alarm zonu bir yangın bölümünü aşmamalı ve 1600 m2 den fazla olmamalıdır.
4. Şayet odalar yan yana ve bu odaların sayısı beşten fazla olmadığı ve odaların genel yüzeyi 400 m2 den büyük olmadığı taktirde veya odalar yan yana ve girişler kolaylıkla görülebilir ve genel yüzeyin 1000 m2'yi aşmadığı ve girişlerin yanında veya yangın alarm merkezinde yangın durumunda yangından etkilenen alanda algılanabilen optik alarm göstergesi olduğu taktirde, yangın alarm ihbar kısmı birleştirilebilir.
Bilgi işlem Tesisleri İçin Yangın Alarm Donanımları: Elektronik bilgi işlem tesislerinin kontrolü yangın alarm teçhizatlarının planlanması ve düzenlenmesinde özel ek gereksinimler gerekir. Kontrol bölgeleri Kb l'den Kb Ye kadar her bir alarmda alarm kısmının büyüklüğüne dair kontrol yüzeyini belirler.
Kb 1: Elektronik bilgi işlem odası, bilgi taşıyıcı arşivi, zemin döşemesi ve tavan arası (benzer olarak burada telefon santrali, kontrol dairesi, idare santrali)
Kb 2: Kb ile sınırlı ilgili odalar (bununla beraber zemin döşemesi ve tavan arası) iş hazırlığı, periferik aletler ve odaların kullanımı için elektronik bilgi işlem kısmı. Yukarıda söz konusu olan kullanım alanı ayırıcı duvarlarla 30 dakika altındaki yangına dayanıklılık süresi ile Kb 1'den ayrılır ve alarm bölgesi yangın alarm tesisine ayrılır.
Kb 3: Kb 2 ile sınırlı diğer bilgi işlem kısmına ait odalar. Kontrol bölgeleri kendi ayrı alarm alanlarını oluşturur. Odalar, zemin döşemesi tavan araları kendi alarm bölgelerini oluşturmalıdır. Münferit kontrol bölgelerindeki alarm kısmı Kb 1500 m2, Kb 2800 m2 ve 1600 m2 Kb 3'ü aşmamalıdır.
1. Oda yüksekliği: Yangın alanı ve tavan arasındaki mesafe ne kadar büyük ise, eşit seviyeli duman yoğunlundaki bölge o denli büyük olur. Şayet tavan parçaları bir alarmın max. kontrol yüzeyinden büyük değilse, büyüklüğü tüm tavan yüzeyinin % 10'undan az olan yüksek tavan parçaları dikkate alınmaz. Aksi halde, büyük tavan yüzeylerinin kısımları ayrı odalar gibi işleme tabi tutulur.
2. Kontrol bölgesi ve alarmların dağıtılması: Yangın alarmlarının sayısı, maksimal kontrol yüzeylerini aşmayacak şekilde seçilmelidir. Yangın alarmları, tavanın hiçbir noktası alarmdan uzak olmayacak şekilde tavana dağıtılmalıdır. Bazı sınırlamalarda alarmların karesel dağılmalarında sapmalar yapılabilir. Kabul edilebilir sapmalar, yani müsaade edilebilir alarm mesafeleri sınır eğimi olarak uygulanılabilir.
3. Kirişli tavanlardaki yangın alarmlarının düzenlenişi : Oda yüksekliğine bağlı olarak alt kirişler yangın alarmlarının düzenlenişinde belli bir yükseklikten sonra dikkate alınmalıdır.Alt kirişler dikkate alınmalı, münferit olarak alt kirişlerle oluşturulan tavan alarmı Amax'in kabul edilebilir kontrol yüzeyinden daha büyük veya 0,6 katına eşit olmalı ve bu şekilde her bir tavan alanı alarmlarla teçhizatlandırılmalıdır. Eğer tavan alanı, 0,6 Amax'den büyük ise, her bir tavan alanı münferit odalar şeklinde değerlendirilmelidir. Eğer alt kiriş yüksekliği 800 mm'den fazla ise, her bir tavan alanına bir yangın alarmı yerleştirilmelidir.
4. Şed çatılı alanlarda her bir şed bir sıra alarmla donatılmalıdır. Alarmlar, az eğimli tavan yüzeyinde D, mesafesine göre yerleştirilmelidir. Şeddeki ikinci bir alarm sırasının düzenlenişinde D, mesafesi a < 15°C eğimli çatılardakine benzer şekilde düzenlenmelidir. Isı alarmları doğrudan tavana yerleştirilmelidir. Duman alarmlarında alarmların tavana veya çatıya olan uygulanabilir yüksekliğine göre belirlenir. Alev alarmlarındaki mesafeler münferit durumlara göre tespit edilir.
Çok katlı binalarda 2 kattan fazlası bir alarm havalandırma istasyonuna bağlanmamalıdır. Şayet ek boş mahaller ve makine donanımlarının korunması gerekiyorsa, yangın söndürme fıskiye sayısı her bir alarm havalandırma istasyonu için 200'e yükseltilir. Kapalı fıskiyeli tertibatlar sabit borularla döşenilen otomatik yangın söndürme teçhizatları belirli aralıklarla kapalı fıskiyelere ("Yangın söndürme fıskiyesi") takılır. Isı nedeniyle devreye giren tesis fiskiyesinden sadece su akar (selektif reaksiyonlu yangın söndürme tertibatı) (DIN 14489).
Boru tesisatının ıslak alarm havalandırma istasyonu arkasında bulunan ıslak yangın söndürme teçhizatları sürekli su ile doldurulur. Yangın söndürme fıskiyesinin devreye girmesi ile su akmaya başlar. Boru tesisatının arkasında bulunan hava ile dolu kuru alarm havalandırma tesisatındaki kuru yangın söndürme teçhizatı, suyun paslanma tehlikesine maruz kalan kısmında yangın söndürme fıskiyesi ile donatılmıştır. Yangın söndürme fıskiyesinin devreye girmesi ile hava basıncı açığa çıkar. Söndürme suyu basınç!' havanın çıkmasından sonra akmaya başlar. Normal yangın söndürme fıskiyesinin zemin ve tavana yönelik küre şeklindeki su dağıtma aleti vardır. Bunlar dik veya askılı şekilde yerleştirilebilir. Şemsiyeli fıskiyelerde zemine yönelik paraboloit şeklinde su dağıtma tertibatı vardır.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus