İnşaat sektörü, çelik inşaat demirinin birçok faydasının ve beton yapıların oluşturulmasında ne kadar önemli olduğunun uzun süredir farkındadır. Güçlendirici çelik çubuklar olarak da bilinen bu basit ama esnek malzemeler, kolonlar, temeller, duvarlar, paneller ve benzerleri için inşaat desteği için binalara yerleştirilmiştir.
Çelik çubuk nispeten yaygın olmasına rağmen, onu yapısal uygulamalarda en güvenilir malzemelerden biri yapan çeşitli avantajlara sahiptir. Üzerinde birkaç yivli desen bulunan, boru benzeri dikkat çekici bir tasarıma sahip olan inşaat demiri, bugüne kadar birçok modern bina için darbeye dayanıklı yapılar oluşturmada çok önemli olmuştur. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Yapılara Destek Sağlar
Çelik inşaat demirinin en belirgin avantajı, birçok farklı yapı tipine olağanüstü destek sağlamasıdır. Daha önce bahsedildiği gibi, temellerde, kaidelerde, kolonlarda ve duvar kaplamalarında bulunabilir. Çoğu zaman, stabilite sağlayan bir çerçeve oluşturmak için tek bir çelik inşaat demiri birden fazla inşaat demiri ile bağlanacaktır.
Çelik inşaat demirinin benzersiz tasarımı, betonun niteliklerine takviye gücü vermeyi uygun kılan şeydir. İnşaat demirinin desenli ve dokulu kaplaması, betonun bileşimine güçlü bir şekilde yapışması için tasarlanmıştır.
Malzemenin ayarlanması bittiğinde, yerleşik inşaat demiri ağı, yapının sağlam durmasını ve tüm bina sistemini etkileyebilecek herhangi bir dış gerilime dayanmasını sağlar.
Yüksek Süneklik
Süneklik, basitçe çoğu zaman yapısal malzemelerle ilişkilendirilen bir terimdir. Bir malzemenin görünümünde deformasyonlar geçirdikten sonra bile kırılmaya dayanma yeteneği olarak tanımlanır.
Çıplak beton tek başına bir yapıyı desteklemek için yeterli olmayacaktır, çünkü sünekliği düşüktür. Malzemenin gevrekliği nedeniyle özellikle diğer çevresel koşullara maruz kaldığında çatlama ve hasarlara eğilimlidir. Örneğin, nemin varlığı betonun agregalarındaki boşlukları artırarak fiziksel olarak bozulmasına neden olabilir.
Bu nedenle, çelik inşaat demiri, betona dayalı inşaat faaliyetlerinde yaygın bir görüş haline geldi. Betonun aksine, çelik oldukça sünektir. Ek bir karbon bileşeni, sünekliğini kolayca artırabilir ve malzemeyi kırmaya yönelik bükülmelere ve sıkıştırma kuvvetlerine karşı direnç göstermesine izin verebilir.
Darbeye Dayanıklı
Bir binanın sadece görünüşünü değil aynı zamanda işlevselliğini de etkileyebilecek herhangi bir darbe hasarına karşı kendini koruyabilmesi önemlidir. Diğer dayanıklı inşaat malzemeleriyle birlikte çelik inşaat demiri, bir binanın yüksek darbe direnci oluşturmasını sağlamada çok önemlidir.
Bir bina, kullanım için uygunluğunu tanımlayan çeşitli uygunluk yönergelerini karşılayabilmelidir. Bu nedenle, önemli düzeyde bir etki yaşadıktan sonra bile hemen hasar gören beton bir bina görmeniz nadirdir.
Bunu akılda tutarak, deprem gibi doğal afetlerde, birden fazla çelik donatı çerçevesi bir binayı depreme dayanıklı bir yapıya dönüştürebilir. Bu, özellikle betonarmenin ağır yükleri binanın diğer bileşenlerine aktarma kapasitesinde belirgindir.
Yapının bazı kısımları arızalanabilir veya kırılabilirken, çelik inşaat demirlerinin yük taşıma kapasitesi ve sünekliği, diğer bileşenlere başka bir destek ve koruma katmanı ekler.
Kolay Montaj
Çelik inşaat demirinin bir başka avantajı da, kolonlar, temel plakaları, kaldırım, drenaj ve benzeri şeyler için kolayca yerine monte edilebilmesidir. İnşaat demirleri, kolayca temin edilebilen malzemelerin kullanımıyla tek bir yere kolayca aktarılabilir ve kurulabilir.
Çelik inşaat demiri çerçeveleri oluşturmak için kullanılan iki yaygın teknik, bağlama ve kaynaklamadır. Müteahhitler, sahip oldukları inşaat demirinin bu iki yöntemden herhangi birine uygun olup olmadığını belirleyebilirler. Örneğin, “W” etiketine sahip bir inşaat demiri, başka bir inşaat demiri ile birlikte kaynaklanabilir.
Bununla birlikte, iki yöntem arasında daha güvenli ve daha popüler olanı, herhangi bir şantiyede bulunabilen nispeten basit malzemeleri içeren bağlamadır. Bunun nedeni, bağlı inşaat demirlerinin bir araya getirilmesinin çok daha kısa sürede ve çok az zorlukla gerçekleştirilebilmesidir.
Geri Dönüştürülebilir
Çelik inşaat demiri seçimi, yalnızca her yerde bulunabilmeleri nedeniyle değil, aynı zamanda özelliklerini etkilemeden birçok kez geri dönüştürülebilecekleri için uygun maliyetli bir seçenek olabilir. Zaten yıkılmış olan tüm binaları düşünün. Yapılarında kullanılan malzemelerin çoğu - özellikle inşaat demiri - hala yeniden geri dönüştürülmeye uygundur.
Maliyetin yanı sıra, çelik inşaat demirinin geri dönüştürülebilirliğinin çevresel etkileri de vardır. Daha az atık, düzenli depolama alanlarındaki yükün azalması anlamına gelir. Aslında, inşaat demirlerinin neredeyse %100'ü güvenli bir şekilde geri dönüştürülebilir ve inşaat için yeniden kullanılabilir, bu da atık sahalarına giden atık miktarını önemli ölçüde azaltır.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus