Yapıların yatay taşıyıcı elemanlarından birisi olup, katları birbirinden ayıran ve üzerlerinde yürünebilen yapı elemanlarına döşeme denir. Bu bağlamda döşemeler, bir mekanın altını ve üstünü oluşturabilir ve statik yönden eğilmeye çalışır. Bir döşeme hem taşıyıcılık hem de ayırıcılık işlevleri yanında, mekan oluşturma özelliğiyle yapısal mimari öğelerin başında gelir.
Döşemeler, üstlerinde her türlü işlevin görüldüğü önemli yapı elemanlarıdır. Döşemelerin ana işlevlerinden biri, üstüne gelen yükleri oturduğu taşıyıcı elemanlara sağlıklı olarak iletmek, diğeri ise üzerinde yer alan işlevlere uygun bir zemin oluşturmaktır.
Döşeme, binanın sürekli insanlarla temas halinde bulunan, insanların dokunduğu, üzerinde yürüdüğü ve çok çeşitli şekillerde kullandığı bir yüzeyini oluşturur.
Binayı katlarına ayıran, üstlerine gelen sabit ve hareketli yükleri taşıyarak mesnetlere nakletmek üzere yapılan döşemelerin üst ve alt yüzeyleri çeşitli malzemelerle kaplanır. Döşemelerin, alt ve üst yüzeylerinin bazı işlevleri karşılayabilmesi için bazı yeni yapı bileşenlerine ihtiyaç vardır. Bu işlevleri farklı amaçları olan yapısal sistem ve malzemelerle yerine getirirler.
1. Döşeme kaplaması
2. Altlık
3. Taşıyıcı sistem
4. Tavan
Döşemenin üzerine, kendi malzemesinden daha uygun kullanış sağlayan pvc yer döşemesi gibi bir malzeme ile yapılan kaplamadır.
Döşemelerde, taşıyıcı sistem ile döşeme kaplamasının birbirine birleştiren, döşeme kaplamasının istenilen nitelikte uygulanabilmesi amacıyla yapılan yapı bileşenlerine denir. Altlık döşemelerde kaplama kotunun aynı seviyeye getirilmesi ve kaplama malzemesinin uygulanabilmesi için uygun yüzeyin oluşturulmasına olanak vermek amacıyla uygulanır. Kullanılacak malzemenin cinsi ve kalınlığı döşeme kaplamasına ve taşıyıcı sistem plağının malzemesine ve işçiliğine bağlıdır. Altlık olarak en çok şap gerekiyorsa eğim betonu, kadron, kör döşeme kullanılmaktadır. Döşeme kaplamasında istenilen performansı alabilmemiz için altlığın işçiliğinin çok iyi yapılması gerekir.
Döşemelerde en çok kullanılan altlıklar :
• Çimento şap
• Alçı şaplar
• Ksilolit şapı (Manyezi şapı)
• Ahşap lif ve yonga levhalar
• Ahşap kadron
• Hafif dolgular
üzerine gelen yükleri diğer taşıyıcı yapı elemanlarına aktaran döşemenin plak ve karkas kısmına denir. Taşıyıcı sistem aldığı yükleri sağlıklı bir şekilde kolon, kiriş ve/veya taşıyıcı duvarlara aktarırlar. Döşemeler çoğunlukla eğilmeye ve basınca çalışır. Yapının ayakta kalmasını sağlayan en önemli taşıyıcı elemanlarından biridir. Çünkü döşemeler binanın duvarlarını, kolon ve kirişlerini, kat seviyesinde birbirlerine bağlar.
Betonarme gibi düşey taşıyıcılar bütünleştirme özelliğinde olan döşemeler, deprem ve rüzgar gibi yatay yüklerin etkisinde ise düşey taşıyıcılarla birlikte yanal stabiliteyi sağlamayı birlikte üstlenirler. En alt kat döşemeleri ya doğrudan zemine otururlar (zemine oturan döşemeler) veya temel duvarları arasında bir açıklık geçecek şekilde mesnetlendirilir (örneğin ahşap döşemeler).
Döşemenin alt yüzeyine tavan denir. Tavanlar kullanım amacına göre değişik şekilde ve çeşitli malzemelerle kaplanabilmektedir. Bazen isteğe bağlı olarak da herhangi bir kaplama yapılmadan da kalabilmektedir. Tavanlarda en çok sıva ve üzerine boya uygulaması yapılmaktadır. Binalarda artan tesisat ihtiyaçları dolayısıyla ve daha estetik ve işlevsel, düzgün bir yüzey elde etmek amacıyla bir çok mekanda asma tavan uygulamasına da gidilmektedir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus