Epoksi zemin kaplamaları (epoxy floor covering) inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Zemin olarak kullanmanın temel amacı, fiziksel ve kimyasal oluşumların beton yüzeyler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaktır. Epoksi esaslı döşemenin uygulandığı alanlarda, betonarme ile karşılaştırıldığında üstün performansa sahip sürekli bir yüzey elde edilebilir.
Yüzey Hazırlığı: Epoksi zemin uygulaması uygulanan yüzeyin şeklini alacaktır. Eğimin ve referans eğimin homojenliği plaka veya şap üzerinde belirlenmelidir. Yüzey düzgünlüğü ve pürüzsüzlüğü, zemin alanının geniş bir alan üzerinde olduğu kadar küçük alanların paralel düzleminden sapma derecesi ile belirlenir. Dolgu esas olarak referans düzlemine dayanır, ancak bazı durumlarda eğri bir düzlem olabilir.
Beton astar: Beton yüzey özelliklerine ve yüzeyin nem içeriğine göre uygun bir astar malzemesi seçilmelidir. Astar sert bir fırça, rulo veya mala ile beton yüzeyine uygulanmalıdır. Beton yüzeyinin astar ile iyice kaplanması ve yüzeye tamamen emilmesi sağlanmalıdır. Bu işlem sırasında birikintilerin oluşmadığına dikkat edilmelidir. Gözenekli veya açık desenli yüzeyler için, tam emilmeyi sağlamak için ikinci bir uygulama gerekli olabilir.
Reçine Kaplamalar (Tip 1 ve Tip 3): Reçine kaplamalar, üreticinin tavsiyesi doğrultusunda, genellikle bir fırça veya rulo ile bir veya iki kat halinde uygulanır. Epoksi zemin kaplama teknik şartnamesi kural olarak, ilk uygulamadan sonra, bakım 16-24 saat boyunca gerçekleştirilir ve belirli bir sertleştirme işleminden sonra ikinci bir kat uygulanır.
Döküm Zemin Sistemleri (Tip 5 ve Tip 7): Bu zemin kaplamaları düzgün bir yüzey elde etmek için dökülerek beton yüzeylere uygulanır. Bu zeminler, beton yüzeyine eşit bir şekilde taraklı mala veya mala ile yayılır. Bu işlemden sonra, karışık hava alınır ve düzgün dağılımı sağlamak için çivili silindir uygulanır. Noktalar katılaşmış veya kısmen sertleştirilmiş alanlarda kullanılmamalıdır. Bu sistemlerde elde edilecek yüzey kalitesi, doğrudan uygulama sıcaklığına bağlıdır ve minimum hava ve beton yüzey sıcaklığı için üreticinin talimatlarına uyulmalıdır.
Çok Katlı Döşeme (Tip 4): Bu tipler genellikle zemin kaplamaları (tip 2-3) veya hacimli zemin kaplamaları (tip 5) ile birlikte agrega difüzyon uygulamasına karşı bir karşı ağırlıktır. Bu uygulamalar, üreticinin tavsiyelerine uygun olarak ve yukarıda açıklanan şekilde gerçekleştirilmelidir.
Mala uygulanmış epoksi reçine kaplamalar (tip 6 ve 8): Karışık ürünler mala veya mala veya mala veya levhalarla aynı kalınlıkta astarlanmış beton yüzeylere uygulanır. Son zemin yüzeyinin istenen özelliklere sahip olmasını sağlamak için, rafinasyon süreci güçlendirilmeli ve tam olarak gerçekleştirilmelidir. Son yüzey çelik mala ile elde edilir. Son yüzey hazırlığı sırasında, malt, üreticinin talimatlarına göre en az bir solvent veya su ile sürekli olarak temizlenmelidir. Döşemenin manuel olarak bitirilmesi nedeniyle, uç yüzeyde belirli yükseklik farklılıklarının meydana gelmesi kaçınılmazdır. İyi işçilikle, bu farklılıklar her zaman yüzey kalitesini etkilemeden en aza indirilebilir. Birçok uygulamada, mala ile uygulanan reçine tabanı genellikle zemin yüzeyinde kaymayı önlemek için yeterlidir.
Takviye Sistemleri: Olağandışı durumlarda, zemin sistemindeki çatlaklar veya beton yüzeyindeki derzlerle ilgili sorunları en aza indirmek için cam elyaf takviyesinin kullanılması mümkündür. Astar uygulandıktan sonra ince bir reçine tabakası uygulanır ve daha sonra cam bezi her iki tarafta 100 mm olacak şekilde derz üzerine yerleştirilir. İlk kat tamamen kuruduktan sonra, son reçine toprağı uygulanır.
Kaplamanın kürlenmesi: Normalde normal yoğunlukta, 15-20 ° C'de 1 ila 3 gün ve 15-20 ° C'de ıslak temizlik, kimyasal temas veya yoğun trafik için 3 ila 7 gün arasında kürleme.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus