Çelik, çeşitli standartlara ve kullanımlara uygun binlerce farklı varyasyonu ile günümüzde kullanılan başlıca malzemelerden biridir. Pek çok çelik türü olmasına rağmen, kolayca üç kategoriye ayrılabilir - karbon, alaşım ve paslanmaz.
Çelik, inşaat ve mühendislik dünyasında tartışmasız en yaygın malzemedir. Bu malzemeyle her gün arabalarımızda, buzdolaplarımızda, çamaşır makinelerimizde ve aletlerimizde karşılaşıyoruz. Ancak bunun tek bir ürün olmadığını biliyor muydunuz? Aslında, çok çeşitli özelliklere sahip 3.500'den fazla farklı çelik sınıfı vardır. Bunları ayrı ayrı açıklamak muhtemelen sonsuza kadar sürer. Neyse ki, farklı çelik türleri, kimyasal bileşimlerine göre gruplara ayrılabilir ve kategorilere ayrılabilir. Bugün onları burada keşfedeceğiz! Farklı çelik türleri, ayırt edici özellikleri, faydaları ve kullanımları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin:
Karbon Çeliği
Karbon çeliği, çelik üretiminin %90'ını oluşturan en yaygın çelik grubudur. 2.1 WT'ye kadar tutan bir demir-karbon alaşımıdır. % karbon. Bu sayı küçük bir ölçü gibi görünebilir, ancak inşaat ve mühendislik endüstrisinde yüzde, çok çeşitli benzersiz faydalar sağlar.
Karbon çeliği, karbon içeriğine göre üç kategoriye ayrılır:
Düşük Karbonlu Çelik: Karbon çeliğinin en popüler şeklidir. En iyi özellikleri düşük sertliği, düşük maliyeti, yüksek sünekliği, tokluğu ve kaynaklanabilirliğidir. Düşük karbonlu çeliğin tipik uygulamaları araba parçaları, borular, inşaat ve gıda kutularıdır.
Orta Karbonlu Çelik: Bunlar, düşük karbonlu çeliğe kıyasla daha fazla güç taşır. Ancak, sünekliği ve tokluğu tehlikeye girer. Orta karbonlu çelik genellikle demiryolu raylarında, krank millerinde ve makine parçalarında kullanılır.
Yüksek Karbonlu Çelik: Bu tip karbon çeliği, %30 0,60 ila 1,25 W arasında bir karbon içeriği taşır. Tüm karbon çelikleri içinde en yüksek sertliği ve dayanıklılığı içerir, ancak sünekliği en düşük seviyede tutar. Bunlar genellikle aşınmaya karşı çok dayanıklıdır. Bunları kesici aletlerde, tellerde ve kalıplarda bulabilirsiniz.
Alaşımlı Çelik
Alaşımlı çelik, oradaki benzersiz hırsızlıklardan biridir. Çeşitli oranlarda yaygın alaşım metallerinden (alüminyum, manganez, titanyum, nikel, bakır, silikon ve krom) oluşur ve bu tür çeliği çok yönlü ve birçok uygulama için uygun hale getirir. Alaşım elementleri özellikleri değiştirebilir ve kişiselleştirebilir - esneklik, mukavemet, şekillendirilebilirlik ve sertleşebilirlik.
Örneğin çeliğinize daha düzgün bir görünüm isterseniz krom ve nikel eklenir. Daha dayanıklı ve sağlam bir çelik istiyorsanız, bir çelik tedarikçisi daha fazla manganez ekleyecektir.
Çok yönlü olduğu için çeşitli mekanik özelliklere sahiptir. Bunlar sıklıkla kullanılır ve transformatörlerin, otomobil parçalarının, elektrik motorlarının, jeneratörlerin ve boru hatlarının imalatına dahil edilir.
Paslanmaz Çelik
Krom, paslanmaz çelikte kullanılan ve toplam çelik bileşiminin %10 ila %20'sini oluşturan birincil elementtir. Paslanmaz çelik sac, çarpıcı görsel görünümü ve paslanmaya karşı yüksek direnci nedeniyle yıllardır kullanılmaktadır. Aslında diğer çelik borulara göre paslanmaya karşı yaklaşık 200 kat daha dayanıklıdır.
Maliyetler söz konusu olduğunda, paslanmaz çelik pahalı tarafa daha fazla eğilir. Ancak birçok kişi, aşınmaya ve yıpranmaya karşı son derece dayanıklı oldukları için paslanmaz çeliğe yatırım yapar. Bu, hızlı bir şekilde dezenfekte edildiğinden, sterilize edildiğinden ve korozyona karşı dayanıklı olduğundan, hijyenik ortamlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunları cerrahi ve dişçilik aletlerinde, ameliyat masalarında ve hatta MRI tarayıcıları gibi tıbbi cihazlarda göreceksiniz.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus