Metal ürünlerin pas ve korozyonu engelleyen koruyucu bir dış tabaka içermesi nadir değildir. Örneğin çelik ürünler neredeyse her zaman bir tür koruyucu kaplamaya sahiptir. Aksi takdirde, nem ve oksijen paslanmalarına neden olur. Metal iş parçaları üzerinde koruyucu bir kaplama oluşturmak için kullanılan çeşitli yöntemler olsa da, en yaygın olanlardan biri fosfatlamadır.
Fosfatlamaya Genel Bakış
Fosfatlama kaplaması olarak da bilinen fosfatlama, bir metal iş parçası üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturmak için fosforik asit kullanımını içeren bir metal işleme işlemidir. Genellikle alüminyum, gümüş, çelik, kalay ve kadmiyumda kullanılır. Fosforik asit, uygulandığı metale reaksiyona girerken, koruyucu bir dış tabaka oluşturur, böylece alttaki metali pas ve korozyondan korur.
Karşılıklı gelebilir, ancak fosfatlama aslında en azından kullanıldığı metalin yüzeyinde korozyona neden olur. Bu işlemde kullanılan bu fosforik asit, alttaki metalle yüzeysel korozyona neden olan kimyasal reaksiyonu tetikler. Aynı zamanda, fosfatlama fosfat kristallerini metalin yüzeyine dağıtır. Bu fosfat kristallerinin varlığı temelde alttaki metali daha fazla pas ve korozyondan korur.
Fosfatlama Nasıl Yapılır
Fosfatlama yapmak için metal işleme şirketleri, metal iş parçasını, prosese müdahale edebilecek kir, toz, kir veya diğer yabancı maddelerden arındırılmış olduğundan emin olmak için temizler. Daha sonra, iş parçası bir fosfat kimyasalları banyosuna daldırılır. Fosfat iş parçasını örttüğü zaman, çözünmüş tuzların kendilerini yüzey boyunca eşit olarak dağıttığı kimyasal bir reaksiyonu tetikler.
İş parçasını bir fosfat kimyasalları banyosuna batırdıktan sonra, metal işleme şirketi iş parçasını nötrleştirici bir çözelti içinde durulayacaktır. Nötrleştirme çözeltisi, elbette, fosfat kimyasallarını nötralize etmek için tasarlanmıştır. Kimyasal reaksiyon yüzeyi ile meydana geldiğinden, fosfat kimyasallarına artık bu noktada gerek yoktur. Bu nedenle, iş parçasını nötrleştirici bir çözelti içinde durulayarak çıkarılırlar.
Daha sonra, iş parçasının kurumasına izin verilir. Normalde, işlenmiş iş parçaları hava ile kurutulur, bu sırada kalan nem, kimyasallar veya diğer sıvılar buharlaşır.
Fosfatlamada son aşama yağlayıcı veya yağın uygulanmasıdır. İstisnalar olsa da çoğu fosfatlı iş parçası sevk edilmeden ve satılmadan önce yağ veya yağ ile işlenir. Yağlayıcı tipik olarak diğer iş parçaları veya bağlantı elemanları ile birleştirilecek iş parçalarına uygulanırken, yağ tipik olarak pas ve korozyona karşı koruma sağlamak için ek bir koruma olarak kullanılır.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus