Hücre duvarının kimyasal bileşiminde,
Selüloz : % 40-50
Hemiselüloz : % 20-35
Lignin : % 20-30
Yabancı Madde : % 0-5
Hücre duvarının ana çatkı maddesidir ve ahşabın fiziksel özelliklerinden eğilme ve çekmeye karşı mukavemet veren maddedir. Selüloz birkaç bin glikoz biriminin (ör. Polisakkarit) bir zincir polimeridir. Selüloz zincir molekülleri yanyana gelerek iplik şeklinde mikrofibril denilen en küçük birimleri oluşturur. Selüloz zincirleri çok sayıda hidroksil grupları ile diğer selüloz zincirlerine bağlanırlar. İçlerinde açıkta hidroksil grubu bulunmadığından zincirler içine su giremez ama selüloz zincirleri arasına su girer ve ahşap şişer. Bu yüzden selüloz yüksek oranda su emicidir. Bu boşluklara sudan başka hava ve tanen, reçine, yağlar, kauçuk vb. ağaç türüne göre değişen maddeler girebilir.
Pentoz ve heksos şekerlerinin kısa polimerleridir. Hücre duvarını güçlendirir, depo madde görevi yapar, geçit zarlarını ayarlar, su emicidir.
Selüloz fibrilleri içinde yer alır. Ahşabın basınç karşı mukavemetini sağlar. Bir fenol halkasının ana yapısına sahip amorf bir maddedir. Düşük oranda su emicidir. Rengi kahverengimsi beyazdır. Hücre duvarı bileşenleri çok karışık polimerlerdir, ancak enzimlerle depolimerize edilirler.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus