Borular söz konusu olduğunda, sfero ve çelik borular ilk bakışta oldukça benzer görünmektedir. Her ikisi de metal alaşımları olduğu için aynı görünebilirler, ancak demir ve çelik borular arasında belirgin ve tam bir fark vardır. Birine sorarsanız daha iyi olsa da, cevap projenize ve belirleyici faktörlerine bağlıdır. Ve bugün, bilinçli bir karar vermenize yardımcı olmak için sfero ve çelik boruların tüm yönlerini ele alacağız. Mühendislik, kurulum, operasyonlar ve maliyet söz konusu olduğunda her ikisinin niteliklerini daha derinlemesine inceleyelim. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!
Karbon İçeriği
Sfero ve çelik borular arasındaki temel fark, karbon içeriğidir. Sfero döküm %3.0-3.9 karbon içeriğine sahipken, çelik normalde %0.8-0.60 karbon içeriğine sahiptir. Karbon içeriği ile borunun sertliğini, mukavemetini ve sertleşebilirliğini keşfedersiniz.
İşlev ve Yapım Süreci
Sfero borular ile çelik borular arasındaki bir diğer önemli nokta ise üretim süreci ve yapım yöntemleridir. Sfero borular, bağlantı vanaları yardımıyla diğer boru parçalarına bağlantıya izin veren dikişlerle üretilir. Ayrıca çelik borudan daha büyük iç çaplarla yapılır. Öte yandan, çelik boruların bir uygulamada kullanılabilmesi için kaynak yapılması gerekmektedir. Sfero döküm, çelik borulara kıyasla daha sert ve daha kalın duvarlara sahiptir.
İşlevine gelince çelik borular genellikle çitler, petrol hatları, köprüler, su tesisleri gibi nesnelerde kullanılır. Sfero döküme gelince, orijinal olarak gaz endüstrisi uygulamalarında kullanılmak üzere üretilmiştir. Ancak aynı zamanda çok çeşitli endüstriyel uygulamalarda, otomotiv parçalarında, tekerleklerde, dişlilerde, pompa dairelerinde, makine çerçevelerinde ve çok daha fazlasında etkin bir şekilde kullanılmasına izin veren mükemmel bir mukavemet ve dayanıklı profile sahiptir.
Çekme ve Akma Dayanımı
Çekme mukavemeti ile ilgili olarak, sfero ve çelik borular arasında aşırı bir fark yoktur. Her ikisinin de güçlü akma mukavemeti var gibi görünüyor. Sfero döküm 40 ksi'lik oldukça yüksek bir akma mukavemetine sahip olsa da, dökme çelik sadece 36 ksi'lik bir akma mukavemetine ulaşabilir.
Aşınma Direnci
Yüksek hacimli grafit yüzdesi nedeniyle, sünek demir, dökme çelikten çok daha yüksek aşınmaya sahiptir. Bu nedenle genellikle motor krank milleri gibi sürtünmeli aşınma mekanizmalarında kullanılır.
Korozyon Direnci
Bu boruların her ikisinin de korozyona dayanıklı olduğu söylenir. Hangi borunun korozyona karşı daha dirençli olduğu sorulacak olursa, korozyonu tetikleyebilecek ve etkileyebilecek birçok faktör olduğundan genelleme yapmak zor olabilir. Ayrıca farklı korozyon mekanizmalarına sahiptirler. Sünek demir borular için, homojen yüzey oksidasyonu, dış yüzeyde bir oksit tabakası oluşturur. Öte yandan, çelik borularda, korozyon mekanizması, gevşek demir oksit ölçeğinin sülfatlaşacağı ve dış yüzeyde oluştuğu çukurlaşma ile çalışır.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus