İnce ve yassı metal parçalarından oluşan - tipik olarak çelik veya alüminyum - sac, inşaat ve imalat endüstrilerinde önemli bir rol oynar. İnşaat sektöründe, binalar ve evler için panel olarak kullanılır. İmalat sanayinde, otomobil bileşenleri, ağır makineler, zeminler ve daha fazlası için sac kullanılır. Bununla birlikte, sac metal yaparken, şirketler genellikle aşağıdaki şekillendirme işlemlerinden birini veya daha fazlasını kullanır.
# 1) Kıvırma
Kıvırma, sacın keskin ve sağlam kenarlarını düzeltmek için kullanılan bir sac şekillendirme işlemidir. Sac metal genellikle üretildikten sonra “çapaklı” keskin kenarlar içerir. Kıvrılma, pürüzsüz kenarlar üretmek için çapaksız sac metal içeren bir şekillendirme işlemidir.
# 2) Bükme
Bir başka yaygın sac şekillendirme işlemi bükmedir. Şirketler tipik olarak bir fren presi veya benzer bir makine presi kullanarak sac üzerinde bükme yapar. Sac metal bir kalıp bloğu üzerine yerleştirilir, bu noktada bir zımba sac metalin üzerine basar. Bükme aslında sacda delik oluşturmaz. Aksine, metal levhayı kalıp şeklinde “bükerek” ismine kadar uzanır.
3) Ütü
Düzgün bir kalınlık elde etmek için sac metal ütülenebilir. Örneğin alüminyum kutuların çoğu ütülenmiş alüminyumdan yapılır. Ham durumunda, alüminyum sac içecek kutuları için çok kalındır, bu nedenle daha ince, daha homojen bir bileşim elde etmek için ütülenir. Ütü, sacları iki kalıp arasında zorlamak için bir zımba kullanılmasını içerir.
# 4) Lazer Kesim
Lazer kesim son yıllarda giderek yaygınlaşan bir sac şekillendirme işlemi haline gelmiştir. Lazer kesim ile sac metal, metal delikler yakan yüksek güçlü bir lazere maruz kalır. Bir bilgisayar sayısal kontrollü (CNC) lazer kesim makinesi kullanılarak otomatik olarak bile gerçekleştirilebilen daha hızlı ve daha hassas bir kesme yöntemidir.
# 5) Hidroforming
Daha az bilinen sac levha şekillendirme işlemi hidroformlamadır. Derin çekme gibi, hidroforming de işlenmemiş parçanın bir kalıp üzerine gerilmesini içerir. Peki, hidroform ile derin çekme arasındaki fark nedir? Bu iki işlem arasındaki temel fark, derin çekme işleminin çoklu çekme indirimi gerektirmesidir, oysa hidroforming sadece bir adımda gerçekleştirilir.
# 6) Delme
Son olarak, zımbalama, sac metalde delikler oluşturmak için bir zımba ve kalıp setinin kullanımını içeren bir sac şekillendirme işlemidir. Sac metal zımba ile kalıp arasına yerleştirilir. Daha sonra, zımba bir delik oluşturmak için aşağı ve sac levhaya doğru bastırır.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus