Drenaj : Binanın dışından zemine sızan suların veya yeraltı sularının bina ve altyapı elemanlarına zarar vermeden uzaklaştırılması için yapılan kanallardır. Drenaj tanzim edilişine göre iç drenaj ve dış drenaj olmak üzere iki şekilde yapılır.
Binanın alt yapı elemanlarına zarar verebilecek yer altı ve sızan suları binanın dışında ve çevresinde toplayarak uzaklaştırmak için yapılır. Bu tür drenaj binayı çevrelediğinden,buna çevre drenajı da denir.
Drenaj çukuru bina temelinden 50-100 cm uzaklıkta, 30-50 cm daha derinde yapılır. Şevli olarak açılan drenaj çukurunun tabanına %0,5 – 0,2 meyili ile en az 20 cm drenaj boruları döşenir. Borular döşenirken ek yerlerin alt yarısı çimento harcı ile kapatılır ve üst yarısında 2-4 cm aralık bırakılır. Bina köşesinde döndürülürken rögar yapılabilir ya da borular birleştirilerek devam ettirilir. Rögarlar, genellikle kare kesitinde ve bir kenarı 50-60 cm alınır. Derinliği rögara bağlanan drenaj borusundan normal 25-30 cm daha aşağıda olacak şekilde tanzim edilir. Rögardan suyun rahatlıkla çıkabilmesi için çıkış borusu, giriş borusundan 2-3 cm daha aşağıda konulur. Rögar taban ve duvarları suyu sızdırmayacak şekilde kagir malzeme ile yapılır. Drenaj boruları bina çevresinde döndürüldükten sonra bir köşede toplanır ve kanalizasyona veya binadan uzaktaki bir çukurlara bağlanır. Döşenen boruların yüksekliğinin yarısına kadar olan kısım nemli kil ile meyilli olarak doldurulur ve sıkıştırılır. Şevli olarak açılan drenaj çukurunda altta büyükçe ve yukarı doğru küçük taşlarla doldurularak drenaj emme kısmı zemin yüzeyinden 40-50 cm altına kadar yapılır. Taş dolgu üzerine çakıl serildikten sonra temiz toprak konulur ve düzeltilir.
Yeraltı sularının binanın altyapı elemanlarına etkisini önlemek üzere, binanın içerisinde drenaj kuyusu yapılır. Kuyu genellikle binanın tabanından gelecek suyu bir yerde topladığından merkezi drenaj adı da verilir.
Genellikle binanın merdiven yuvası, asansör ya da tesisat bacası olarak bırakılan kanal en alt bodrum döşemesinden en az 2 metre derinliğe indirilerek drenaj pompa odası yapılır. Bodrum taban seviyesinde 30-50 cm aşağıdaki bir noktaya yeraltı suyu yüksekliğinde otomatik olarak çalışacak pompa yerleştirilir. Yeraltı suyu kuyuda belirtilen seviyeye kadar yükseldiğinde motor otomatik olarak çalışır, suyu yukarı basarak kanalizasyona akıtılması sağlanır.
Drenaj fiyatları kullanılacak malzemelere ve temelin özelliğine göre değişiklik göstermektedir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus