Duman ve ısı emiş tertibatlar bir veya birkaç
Duman kanalları
Isı kanalları
Makineli duman kanalları veya bunların kombinasyonlarından ve bunların kumanda veya sürmeli elemanları, açıklık agregatları, enerji kanalları ve takımlarından oluşur. Duman ve ısı emiş tertibatları, yangın anında duman ve ısıyı sevk ederler. Duman ve ısı emiş tertibatları, her şeyden önce
Acil çıkış yollarını dumansız tutar,
Dumansız tabakanın sağlanması ile yangınla mücadeleyi kolaylaştırır,
Birden gelen su akıntısı ile yangının gerçekleşmesini geciktirir veya engeller,
Tesisleri korur,
Yanıcı gazları termik olarak parçalayarak yangın sonrası zararları aza indirger
Yapı parçalarının kolayca yanmasını engeller.
Duman ve ısı kanallı tertibatlar zeminin üzerinde dumansız bir tabakayı oluşturmakla, insan ve hayvanların yangın anında kurtarılmasını ve eşyaların korunmasını sağlamakla birlikte, dumanların sevki ile yangınla mücadelenin daha sağlıklı yürütülmesini sağlar.
Bu şekilde özellikle,
Aniden gelen su akıntısı engellenmekte veya en azından geciktirilmektedir
Yapı parçalarının yangından zarar görmesi azaltılmaktadır.
Aynı şekilde ısı sevki ile de etkindirler. Duman ve ısı donanımlarının etkinliği yanıcı gazların termik fonksiyonlarına bağlı olup, aerodinamik etkin açma yüzeyine, rüzgar etkisine, giren hava girişlerinin büyüklüğüne, açılma zaman noktasına, montaj durumuna (örn. düzenlenişi ve bina ölçüleri) bağlıdır.
Makineli duman kanallarının, duman çıkışlarına benzer bir fonksiyonu vardır. Duman kanalı zorunlu havalandırma ile (örn. Vantilatörlerle) Makineli duman kanalları, duman kanallarının teknik açıdan anlam teşkil etmeyecek yerlere yerleştirilmelidir. Isı kanallarının yerine makineli duman kanalları veya duman kanalları konabilir. Aşağıdaki durumlarda duman kanalları takılmalıdır:
Tek katlı binalardaki aşırı büyük yüzeyler ve mesafeler uzun acil çıkışları olan binalarda ve bu yolların yeterli olarak uzun müddet dumansız tutulamadığı durumlarda, yönetmelikler nedeniyle özel eşyaların koruması münferit durumlarda gerektiği binalarda özel nedenler dolayısıyla yüksek eşya durumunun gerektirdiği, değerli ve dumana hassas madde veya tesisleri olan binalarda.
Duman ve ısı emiş cihazları mümkün olduğunca çatının içerisine yerleştirilmelidir. Duman ve ısı kanal cihazlarının tesisisatında, yangın esnasında alevlerin binadan binaya sıçraması veya bir binanın içerisinde yangın kesitinden yangın kesitine alevlerin dağılması durumunda tehlike oluşturmayacak şekilde yapılmalıdır. Kompleks ayırıcı duvarların mesafesi en az 7 m olmalıdır. Bir kompleks duvar, yüksek kaliteli duvardır. Duman ve ısı emiş cihazlarının, büyük menfezli az sayıda olmasından küçük menfezli büyük sayıda olması daha iyidir. Bu durumda duman ve yanıcı gaz engelsiz olarak dışarıya sevk edilebilir. Duman ve ısı kanal cihazlarının kendi aralarındaki ve konstrüksiyonun alt kenarından (yağmur suyu oluğu) olan mesafesi 20 m'den fazla ve duvarlara olan en az mesafesi 5 m'den az olmamalıdır.
Çatı yüzeyindeki konstrüksiyonların açıklıklara olan mesafesi, duman ve ısı emiş cihazlarının işlevi rüzgardan etkilenmeyecek şekilde olmalıdır. Yassı çatıların kenar kısmındaki duman ve ısı emiş cihazlarının düzenlenişinde, yüksek rüzgar şiddeti dikkate alınmalıdır (Şerit genişliği- b/8). 12°'den 30°'ye kadar olan eğimdeki çatı yüzeylerindeki duman ve ısı emiş cihazları yüksekçe konmalıdır; her bir 400 m2 esas yüzey için (izdüşümlü çatı yüzeyi) en az 1 duman ve ısı emiş cihazı olmalıdır. > 30 çatı eğiminde duman ve ısı emiş cihazlarının etkinliği özel olarak belirlenmelidir. < 12° eğimli çatı yüzeyinde en az bir duman ve ısı emiş cihazı 200 m2 için yerleştirilmelidir. Konstrüksiyona bağlı olarak bölümlü çatı kesitinde (alt kısım) en az bir duman ve ısı emiş cihazı her bir alt kısım için düzenlenmelidir. Şed salonlarında duman ve ısı emiş cihazı, şayet yeterli oranda yan esintilerinde hassaslık belirlenmiş ise, sadece ön şedin camla kaplı yüzeyine yerleştirilmelidir. Duman ve ısı kanal cihazlarının giriş açıklığının yarı çapı veya yandan uzunluğu 2,5 m'den uzun olmamalıdır.
Otomatik grup reaksiyonlarında her 400 m2 esas yüzey için en az 1 dumana hassas yangın alarm gözesi veya 2 ısıya hassas yangın alarm gözesi öngörülür. Her bir çatı kısmında 2 dumana veya 4 ısıya hassas yangın alarm gözesi konmalıdır. Fıskiyeli veya püskürtme sulu yangın söndürme tesisatı olan binalarda, boşluklar söndürme tertibatları ayarlandıktan sonra açılmalıdır. Teçhizatların her ikisi de şayet ısıya hassas yangın alarm tesisi ile devreye girecek olursa, duman ve ısı emiş cihazları termik yangın alarm gözelerinin hassas ısı reaktivitesi, fıskiyelerin hassas ısısından en az 18 t (18 K) 'dan fazla olmalıdır. Salonlar mümkün olduğunca aynı büyüklükteki çatı kısımlarına bölünmelidir. Çatı kısımları 1600 m2 den büyük ve 60 m'den uzun olmamalıdır. Taksimatlandırma işlemi çatı kostrüksiyonları ile (örn. Şed çatı, komplet duvar kuşağı) veya duman ve ısı kuşakları ile oluşturulmalıdır. Duman ve ısı kuşakları mümkün olduğunca alçakta yapılmalıdır. Örn. çelik saç veya alçı karton bu işlem için uygundur. 1600 m2 den büyük salonlar için duman ve ısı kanal cihazlarının toplam açıklık yüzeyi genel salon yüzeyi kullanımının yüzdesi ile çarpımına eşit olmalıdır. 1600 m2'den küçük salonlar için duman ve ısı kanal cihazlarının tüm etkin açıklık yüzeyi hayali 1600 m2 salonun kullanım yüzeyinin çarpımına eşittir.
Hesaplanabilir tavan yüksekliği (ölçü "b"), yer döşemesinin üst kenarı ile döşeme ile çatı kontrüksiyonunun en alçak ve en yüksek noktası arasındaki orta noktanın mesafesidir. Ara değerler yuvarlatılır. Dumansız bölgeler 6 m'ye kadar olan tavan yüksekliğinde en az 3, 6 m'nin üzerinde olan tavan yüksekliklerinde en az yarısı kadar olmalıdır. Hesap edilebilir duman tabakası (Ölçü "a"), hesap edilebilir tavan ile dumansız bölgenin yüksekliği farkından elde edilir. Duman ve ısı kuşaktan, hesap edilebilir duman tabakası için kabul edilen ölçünün altında olmalıdır. 6 m tavan yüksekliği olan salonlarda duman ve ısı kuşaklarının yüksekliği, hesap edilebilir tavan yüksekliğinin en az % 25',> 6 m olan salonlarda hesap edilebilir tavan yüksekliği en az 2 m olmalıdır.
Duman ve ısı emiş cihazlarının çatı kısımlarına monte edilmesi işletme sebepleri ile mümkün olmazsa şayet, tüm salon için açıklık yüzeyi takr. % 30, duman ve ısı emiş cihazının en az sayısı takr. % 50 oranında arttırılmalıdır.
Salonun alt kısmındaki yeterli oranda hava için, duman ve ısı emiş cihazını aerodinamik açıdan tam anlamıyla etkin olabilmesini temin etmek gerekir. Geometrik enine kesit, en büyük etkin açıklık yüzeyi olan şah kısmının duman ve ısı kanal cihazının açıklıkların geometrik enine kesitinden en az iki misli büyük olmalıdır.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus