Kökenleri M.Ö. 3.200 yıllarına dayanan döküm, bugün hala kullanılan en eski üretim süreçlerinden biridir. Çeşitli şekil ve boyutlarda nesneler oluşturmak için kullanılır ve cam, plastik ve metaller de dahil olmak üzere birçok farklı malzemenin kullanımını destekler. Bununla birlikte, sürekli döküm, geleneksel döküm işlemlerine göre birçok önemli avantaj sağlayan benzersiz bir döküm şeklidir.
Sürekli Döküm Nedir?
Çok telli döküm olarak da bilinen sürekli döküm, erimiş metali yeniden şekillendirmek ve sertleştirmek için çok sayıda silindir ve kalıp kullanımını içeren çok aşamalı bir döküm işlemidir. Çoğu döküm işlemi oldukça basittir, erimiş metali bir kalıba dökmekten ve soğumasına izin vermekten başka bir şey içermez. Soğuduktan sonra katılaşmış metal kalıptan çıkarılır. Sürekli döküm, erimiş metalden üç boyutlu nesneler de oluşturabilir, ancak daha fazla çalışma gerektiren daha karmaşık bir döküm işlemidir.
19. yüzyılın ortalarında sürekli döküm icat edildi. 1857'de İngiliz mucit Sir Henry Bessemer, dünyanın ilk döküm işlemi için birden fazla silindirin kullanılmasını içeren bir patent başvurusunda bulundu.
Sürekli dökümün temel adımları şunlardır:
Metal bir katıdan sıvı, erimiş hale gelene kadar ısıtılır.
Erimiş metal, altta yatan kalıba yönlendiren bir ateşe dayanıklı teknenin içine dökülür.
Oradan, erimiş metal yarı katılaşmış bir duruma ulaşmak için soğutulduğu ayrı bir kalıba gider.
Şekillendirilmiş, yarı katılaştırılmış metal, daha sonra metali uzatan çok sayıda merdane ile bir kordon kılavuzuna yönlendirilir.
Gerildikten sonra metalin tamamen soğumasına izin verilir.
Sürekli Dökümün Faydaları
İstatistikler, dünya çelik çeliğinin sürekli döküm kullanılarak üretildiğini gösteriyor. Öyleyse, neden bu kadar çok çelik üreticisi diğer döküm süreçlerine göre sürekli döküm yapmayı tercih ediyor? Çelik külçe de dahil olmak üzere metal külçe üretmek için kullanıldığında, kimyasal varyasyonların neden olduğu sorunları ortadan kaldırabilir. Erimiş metal, eşit ve tutarlı bir kimyasal bileşim sağlamak için farklı kalıplar ve silindirler aracılığıyla huniden geçirilir.
Sürekli döküm ayrıca metal nesnelerin homojen üretimini sağlar. Bir imalat şirketi ister 10 nesne ister 10.000 nesne üretiyor olsun, bu döküm işlemi kullanıldığında hepsi aynı boyuta, şekle ve bileşime sahip olacaktır. Erimiş metal, işlemin çoğu boyunca yarı katı kaldığından, safsızlıklar, bitmiş ürünler arasındaki tutarsızlıkları önlemek için eşit olarak dağıtılır.
Daha karmaşık bir döküm işlemi olmasına rağmen, sürekli döküm, büyük ölçekli üretim uygulamaları için uygun maliyetlidir. Sürekli döküm kullanarak imalat şirketleri daha kısa sürede büyük miktarlarda ürün üretebilirler.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus