Çelik ve ahşap iki popüler yapı malzemesidir. Çelik, bina çerçeveleri, saplamalar, temeller, betonarme ve benzerleri gibi bir dizi yapısal uygulamaya sahiptir. Kereste aynı amaçlar için kullanılabilir, ancak döşeme tahtaları, paneller, süslemeler ve çerçeveleme olarak da üretilebilir. Bununla birlikte, çeliğin keresteye göre eskisini daha iyi bir bina seçimi yapan çeşitli avantajları vardır.
Yüksek karbonlu çelik, yumuşak çelik ve ahşapla karşılaştırıldığında önemli ölçüde daha dayanıklıdır ve daha iyi bir ağırlık-ağırlık oranına sahiptir. Öte yandan inşaat ahşabı, malzemenin yoğunluğuna bağlı olarak sert ağaç ve yumuşak ağaç şeklinde olabilir. Her iki varyasyon da kaplama, korkuluk veya güvertelerde benzer şekilde kullanılabilir, ancak malzeme yoğun bakım ve onarım gerektirebilir. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.
Güç
Daha önce de belirtildiği gibi, çelik, ahşaba kıyasla daha iyi bir mukavemet-ağırlık oranına sahiptir. Bu, örneğin ahşabın aksine, aynı bina çerçevesini aynı mukavemette inşa etmek için daha az miktarda çelik bileşene ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir.
Herhangi bir malzemenin gücü, yapının birkaç yıl sonra bile ne kadar sağlam olacağını belirlediğinden, bina inşaatı için çok önemli bir faktördür. Çeliğin avantajı vardır çünkü çevresel hasara daha iyi dayanabilmesi için daha fazla işlenebilir.
Yapısal çelik kaliteleri, 400 ila 2.693 MPa arasında değişebilen nihai çekme mukavemeti derecelerine sahiptir. Alaşım içeriği ayrıca malzemenin sertliğini artırabilir ve darbeye dayanıklı hale getirebilir. Bu arada, farklı ahşap türleri minimum darbeler altında bile kolayca zarar görebilir. Bu, yalnızca malzemenin görünümünü değil, diğer bileşen türleri ile birleştirildiğinde yapının genel kalitesini de etkileyebilir.
Dayanıklılık
Çelik, çok daha yüksek akma dayanımına ve daha iyi özelliklere sahip olduğundan ahşaba göre daha dayanıklıdır. Çelik yapılar, bakımlarının sıklığına bağlı olarak birkaç on yıla kadar dayanabilir. Ahşap da yıllarca dayanabilse de, özellikle son işleme tabi tutulmaları gerektiğinde dayanıklılığının çoğunu kaybederler.
Hem çelik hem de ahşap, dayanıklılıklarını artırmak için farklı malzemeler kullanılarak kaplanabilir. Çelik için popüler bir yöntem, çelik ürünlerin daha iyi korozyon direnci ve oksidasyona karşı koruma için çinko ile kaplandığı galvanizlemedir.
Çelik için galvanizleme, boyama tekniklerinin her iki ila üç yılda bir yapılması gereken ahşap durumundan farklı olarak tek seferlik bir işlemdir. Bu malzeme onlarca yıl bozulmadan dayanabilir, ancak güvertelere işlendikten ve basınç işlemiyle korunduktan sonra kullanım ömrü bir dereceye kadar azalacaktır.
Yangına Dayanıklılık
Malzemenin yanma hızının yüksek olması nedeniyle, yangına dayanıklı malzeme gerektiren binalar için kereste çok iyi bir seçim değildir. Bu esas olarak ahşabın selüloz içeriğinden kaynaklanmaktadır. Aşırı ısı veya ateş altında, selüloz ayrışmaya ve gaz halindeki maddeler yaymaya başlayacaktır. Atmosferdeki farklı gazlarla reaksiyona girdiklerinde, yangındaki oksijen yanma ve yanma hızını artıracaktır.
Alternatif olarak çelik, yanıcı olmayan bir malzeme olmasının yanı sıra yangına oldukça dayanıklıdır. Taş veya beton gibi diğer yanıcı olmayan yapı malzemeleriyle birleştiğinde, yangın acil durumlarında çelik yapı çok daha güvenlidir.
Örneğin, orta yükseklikteki çelik bir binadaki yangının yayılması tek bir yerde tutulacak ve komşu yapıları etkilemeyecektir. Bina sakinleri yangından korunur ve çok daha güvenli bir şekilde tahliye edilebilir.
Neme Karşı Koruma
Herhangi bir koruma olmadan, her iki malzeme de nemden kaynaklanabilecek hasara karşı hassastır, ancak çelik için bu, bileşimine bağlıdır. Çoğu çelik türü nemin etkilerine dayanabilir. Çelik gözenekli bir malzeme olmadığı için hem iç hem de dış mekan uygulamaları için uygundur.
Çelikten farklı olarak, kereste oldukça gözeneklidir. Tedavi edilmediğinde, suyun emilmesi, liflerinin parçalanmasına ve zamanla çürümesine neden olabilir. Malzeme ayrıca yüksek nem altında genleşme eğilimindedir ve bu da görünümünde deformasyonlara neden olabilir.
Geri Dönüştürülebilirlik
Malzemenin bölümlerinin çoğu zaten çürüdükten sonra keresteyi geri dönüştürmek zor olabilir. Onarılması hala mümkün olsa da, pratik ve paslanmaz çelik fiyatları uygun maliyetli bir seçenek değildir. Çürük kısımları kesmeniz veya kesmeniz ve boşlukları bir ahşap dolgu kullanarak doldurmanız gerekeceğinden, iş zaman alıcı olabilir.
Çeliğin bir diğer avantajı da yüksek oranda geri dönüştürülebilir olmasıdır. Hurda çelik, bir üretim tesisinde yeniden işlenebilir ve rafine edilebilir ve elde edilen külçeleri veya kütükleri çelik ürünleri üretmek için kullanabilir. Çevre Koruma Ajansı, 2019'da çelik kutuların %70'inden fazlasının geri dönüştürüldüğünü ve yeni ürünlere dönüştürüldüğünü bile bildirdi. Tüm geri dönüşüm sürecinde çeliğin kalitesi kalır ve etkilenmez.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus