Duvar kağıtları, bir döneme damgasını vurmuş, evleri her yıl boya badana uygulamasından kurtaran hem de istenilen desenleri oluşturması gibi özelliklerinden dolayı tercih edilen ve iç cephe boya alternatifi olarak yaygın kullanılan bir duvar kaplamasıydı. Fakat renginin değişmemesi ve neme dayanıklı olmaması gibi dezavantajları nedeniyle kullanımından vazgeçilmişti. Son yıllarda konut sektöründeki teknolojik deşikliklerden duvar kağıtları da etkilenmiş, neme dayanıklılık, boyanabilirlik, dayanıklılık ve silinebilirlik özellikleri kazanması ile tekrar evlerimizde kullanılabilir hale getirilmiştir.
Duvar kağıtları boyanın uygulandığı tüm yüzeylere uygulanabilir. Uygulaması boyadan daha zor olduğu gibi genellikle daha maliyetlidir ve fazla iş gücü gerektirir fakat boyaya göre pek çok avantajı vardır. Duvarlar pürüzlü ve düzgün değilse, dokulu ve desenli duvar kağıtları kusurları büyük ölçüde azaltır. Hatta şekli bozuk ve biçimsiz bir duvarı tümü ile düzgün görünümlü yapabilir. Duvar kağıtlarının dokuları, dizaynları ve renkleri çok çeşitlidir. Duvar kağıdı seçiminde dikkat edilecek en önemli husus; bakımının kolay olması ve kirlendiğinde silinebilme özelliğinin olmasıdır.
Bir çok duvar kağıdı yıkanabilir etiketi taşımaktadır ancak bunların çoğunluğu suya, yağa ve diğer lekelere karşı tümü ile dayanıklı değildir.
Duvar kağıdı kullanımında bazı faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Çok hareketli görünüme sahip duvar kağıtlarından kaçınılmalıdır. Çünkü bu etki duvar üzerinde abartılı bir hale gelebilir. Duvar kağıtlarının dizaynları oda ile orantılı olmalıdır. Büyük motifler ve tekrarlar küçük bir alanı aşırı etkili, küçük motifler ise büyük bir alanda kaybolma eğilimi gösterirler. Duvarlar; kapı, pencere veya şömine ile kesiliyorsa aşırı tekrarlamalı veya manzaralı duvar kağıtları kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bir mekanda derinlik duygusuna ihtiyaç duyuluyorsa, kesintisiz alanlarda manzaralı duvar kağıdı kullanılabilir. Renkler, alanın renk şeması ile uyumlu, dizaynı ise alan ile orantılı olmalıdır.
Boyanabilir Duvar Kâğıdı : Vinyl esaslı olan bu malzeme beyaz renkte üretilir ve plastik veya su bazlı saten boya ile istenen renge boyanabilir.
Avantajları : Duvar yüzeyinden kaynaklanan hataları göstermez, nem ve küf oluşumunu engeller, kolay temizlenebilir, alev almaz, darbelere dayanıklıdır, bakteri ve mikrop barındırmaz.
Kağıt Esaslı : Renk ve desen baskısı tek kağıt üzerine yapılarak üretilir. Uygulama kolaylığı olsa da güneş ışınlarına ve darbelere karşı dayanıklı olmaması nedeniyle kullanımı azalmıştır.
Vinyl : Dayanıklı, su geçirmez ve kolay temizlenebildiği için en çok tercih edilen duvar kağıdıdır. Kaliteli kağıt ve kumaşların üzerine basılan desenler PVC ile kaplanır. Hot emboss tekniği kullanılarak kabartma dokusu verilir.
Cam Tekstili Duvar Kaplamaları : Kireç, kum ve topraktan elde edilen cam iplikleri tıpkı kumaş gibi çeşitli desenlerde dokunarak şekillendirilir. Kaplama işlemi tamamlandıktan sonra renklendirme uygulaması boya ile yapılır.
Emboss (Kabartma) : Desen ve renk uygulaması yapılan üst kâğıdın özel bir yapıştırıcı ile alt kâğıda birleştirilmesi ve kullanılacak desenini yapısına uygun silindir ile kabartma efekti verilen duvar kağıdı çeşididir.
Tekstil Duvar Kaplamaları: Akustik özelliği fazla olan, doğal lifler (ipek,pamuk,keten) ve sentetik liflerden ( polyester,akrilik,viskoz,poliamid) üretilen duvar kağıdıdır.
Tekstil Tabanlı Vinyl Duvar Kaplamaları : Diğer duvar kağıtlarının aksine tabanı tekstil malzemesi olan otel, mağaza, restaurant vb. mekanlar için üretilen duvar kağıdıdır. İlk yatırım maliyeti yüksek olmasına karşın kullanım ömrü çok uzundur.
Doğal Duvar Kaplamaları : Kağıt taban üzerine doğal liflerin örgü, pres, serme teknikleri ile yapıştırılması ile elde edilen duvar kağıtlarıdır. Malzemenin doğal olması deniyle kullanımı ve temizli için özen gösterilmelidir. Yine malzemenin doğası gereği renk ve kalınlık farkları olabilmektedir.
Önerilen makale: duvar koruma hakkında bilgi almak ve duvar koruma ürünlerine ulaşmak için ilgili sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Yüzey Temizleme ve Düzeltme : Uygulama yapılacak yüzeyin kuru, düzgün ve temiz olması gerekmektedir. Yüzeyde kabarma olan yerler kazınmalı, çatlak ve delikleri alçı ile doldurulmalıdır. Yüzeyde yağı boya olması durumunda matlaşana kadar zımparalanmalıdır. Eğer duvarda eski duvar kağıdı var ise sıcak su ile iyice sulandırılmış yapıştırma tutkalı sürülerek yumuşatılmalı ve kağıtlar bu şekilde bir süre bekletildikten sonra sökülmelidir. Mekanda yapılacak efekt boya gibi boya uygulamaları duvar kağıdı uygulamasından önce yapılmalıdır, duvarlarda bulunan priz ve elektrik düğmeleri sökülmelidir.
Uygulama Öncesi Hazırlık : Uygulama yapılacak mekanın pencere, kapı ve ısıtıcılar kapatılarak kuruma ve yapıştırma süresi boyunca doğal bir ortam sağlanmalıdır. Zemin döşemeleri naylon yardımıyla koruma altına alınmalıdır. Daha kolay bir yapışma için yüzey bir gün önceden boya kıvamında sulandırılmış kağıt yapıştırıcısı ya da tutkal ile astarlanmalıdır.
Duvar Kağıdı Hazırlanması : Kullanılacak duvar kağıdı miktarı belirlendikten sonra kağıtlar desen devamlılığına göre ölçülen duvar yüksekliğinden 10 cm daha uzun kesilir. Yapıştırma Tutkalının Hazırlanması : Tutkal hazırlanırken üreticinin kullanım talimatları dikkate alınmalıdır. Bir koya içerisine boşaltılan tutkalın üzerine azar azar su eklenerek boza kıvamına gelene kadar karıştırılmalıdır. Tutkal içerisindeki tortu ve topaklar bir süzgeç yardımı ile ayrılmalıdır.
Duvar Kağıdının Yapıştırılması : Daha önce hazırlanan duvar kağıtlarına fırça ile eşit miktarda boşluk kalmayacak şekilde özel üretilmiş yapıştırma tutkalı sürülür. Boy kağıtları yapıştırıcı sürülen kısımları birbirine değecek şekilde katlanarak 10-15 dakika yumuşamaya bırakılır. İlk boy kağıdı ışık gelen yüzeyden başlanarak duvara yapıştırılır. Yapıştırılan kağıt düzgün bir bez, fırça ya da sünger ile dışa doğru bastırılarak düzeltilir. Tüm boy kağıtları bu şekilde kaplandıktan sonra birbirine komşu olan boylar bir rulo yardımı ile düzgünleştirilerek uygulama sonlandırılır.
Duvar kağıdı fiyatları kullanılacak duvar kağıdı çeşitlerine ve uygulamanın özelliğine göre değişiklik göstermektedir. Duvar kağı metrekare fiyatları 15 - 75 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus