Halı kaplama, çok çeşitli renk ve örüntü seçenekleriyle döşemelerde hem görsel hem de dokusal bir yumuşaklık, esneklik ve sıcaklık kazandırır. Halı kaplamlar, bu özellikleri sayesinde sesi emer, darbe gürültüsünü azaltır ve yürümek için rahat ve güvenli bir yüzey oluştururlar. Halı (carpet flooring) kaplamaların bakımı da oldukça kolaydır.
Halılar genellikle duvardan duvara, tüm döşeme yüzeyini kaplayacak şekilde yerleştirilir. Bitmiş bir döşeme yüzeyi gerektirmeksizin, doğrudan kör döşeme veya altlık sağlayan bir tabaka üzerine yerleştirilebilirler. Mevcut bir zemin üzerine de uygulanabilir.
Püsküllü Halılar : İpliklerin bir iskelet üzerine mekanik yöntemlerle ilmekler halinde dokunması ve bu dokumanın ikinci bir altlığa lateksle yapıştırılması ile elde edilir. Günümüzde üretilen halıların çoğu püsküllüdür.
Dokuma Halılar : İskeletin ve ipliklerin dokuma tezgahında aynı anda dokunmasıyla elde edilir. Dokuma halılar püsküllü olanlara göre daha dayanıklı ve dengelidir, fakat üretimleri daha pahalıdır.
Örgü Halılar : İskeletin, ilmiklerin ve iplik kümelerinin aynı anda üç grup iğneyle örülmesi ile elde edilir.
Ergitilmiş Halılar : İplik uçlarının ısıtılarak eritilmesi ve alttan başka malzemeler ile desteklenen bir vinil iskelet üzerine yapıştırılması ile elde edilir.
Yoğun Tüylü Halılar : Kısa iplik tellerinin yapıştırıcı kaplı bir iskelet üzerine elektrostatik olarak itilmesi ile elde edilir.
İğne Delikli Halılar : Halı ipliklerinin polipropilen bir dokuma tabakası içinde, hasır oluşturacak şekilde ileri ve geri doğru dokunmasıyla elde edilir.
Doku halının renkten sonra gelen en temel görsel özelliğidir. Tüy yapısı, yüksekliği ve halının kesilme şekline bağlı olarak çok çeşitli halı dokuları elde edilebilir. Başlıca üç halı dokusu çeşidi vardır.
Kesik Tüylü Doku : Tüylerin her bir ilmeğinin kesilmesi ile elde edilir, düzensiz kaba tüylü dokulardan, kısa ve yoğun kadifemsi dokulara kadar çeşitlilik gösterir.
İlmekli Doku : Tüylerin ilmekli dokunması, püskül haline getirilmesi veya örülmesi ile elde edilir. İlmekli doku, kesik tüylü dokuya göre daha dayanıklı ve bakımı kolaydır, fakat renk ve desen açısından çeşitlilik daha azdır.
Kesik ve İlmekli Doku : Kesik ve ilmekli tüylerin karışımından oluşan dokular, tamamen ilmekli olanlara göre sıcak bir görünüm sergiler. Bu doku, püsküllü ve dokuma halılarda elde edilir.
Pelüş : Düzgün kesimli tüylerdir, kesilmiş tüy uçları bir bütün oluşturur, yoğun tüylerin sık bir şekilde kesilmesi durumunda yumuşak pelüş olarak adlandırılır.
Saksonya Pelüşü : Pelüş ve kaba tüy arasında, daha kalın iplikli bir dokudur.
Kıvrımlı : Pelüşe göre daha ağır ve kaba, ipliklerin kıvrımlı bir dokudur.
Kaba Tüy : Uzun, kıvrımlı iplikler oldukça dokulu bir yüzey oluşturur.
Düz İlmekler : İlmekli püsküller aynı yüksekliktedir, çok sağlam bir halı yüzeyidir, dokusal çeşitlilik çok azdır.
Dişli İlmekler : Doğrultulu, dişli veya oluklu doku oluşturur.
Kısalı Uzunlu İlmekler : İlmekli dokuya farklı boyutlar kazandırır.
Çok Katlı İlmekler : Heykelsi örüntüler oluşturulabilir.
Kesikli ve İlmekli : Kesilmiş ve kesilmemiş ilmekler düzenli bir şekilde değişkenlik gösterir, sadece ilmekli olan dokulara göre daha yumuşak ve sıcaktır, ilmeklerin belirli bir düzende kesilmesiyle simetrik geometrik figürler oluşturulabilir.
Halı kaplama fiyatları kullanılacak ürünlere ve yapılacak uygulamanın özelliğine göre değişiklik göstermektedir. Halı kaplama metrekare fiyatları 10 - 30 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus