Mobilyalar ; kullanılan mekân içerisindeki boş alanları dolduran, ona anlam katan, süsleyen ve mekânın amacına, insanların çeşitli eylemlerine cevap verebilen, fiziksel konforu sunan, insan ağırlığını ve çeşitli eşyaları taşıyabilen, saklayan sabit ve hareketli eşyalardır.
Mobilyaların mekânın değerini ve güzelliğini artıran bir etkisi vardır. Aynı sokakta ve ya yanyana iki mimari mekân farklı zevklerdeki donatımı ile değişik değerler ortaya koyarlar. Mobilyalar o mekânın kişisel zevklere göre dekore edilmesine ve bize ait olmasına imkan sunarlar. Bizlere ait olan mobilyaları değişik şekillerde yeniden düzenlemeler yaparak mekân içerisindeki odaların kullanım amacını ve yerlerini değiştirebiliriz.
Çoğu zaman insanlar fazla para harcayarak çok iyi mobilyalar alabilirler, ancak bu güzel bir ev dekore edecekler, anlamına gelmez. Bunun nedeni de bu konuya yeteri ilgiyi göstermemeleri ve gerekli zamanı ayırmamalarıdır.
İnsanlar günlük yaşantılarında uyuma, çalışma, dinlenme, yemek yeme, eğlenme gibi çeşitli eylemlerde bulunurlar. Bu eylemlerini sürdürürken çeşitle objelerden yararlanarak istek ve ihtiyaçlarını karşılarlar. Mekânın, bu eylemlerin yürütülebilmesi için mobilyalar ile dekore edilmesi gerekir. Günümüzde insanlar fonksiyonellikleri doğrultusunda mobilya seçmektedirler. İhtiyaçlara cevap vermesi de onları mutlu kılar. Mobilyalar, yaşanan mekânın kullanışlılığını artırır, aile bireylerinin yapısını ve kişiliklerini de yansıtır.
Kişilerin bu doğrultuda mobilya seçerken mobilyaların ve mekânın genel yapısı hakkında bilgili olması, seçimde daha etkili sonuç verir. Son yıllarda insan ihtiyaçları önemli ölçüde değişiklik göstermektedir.
Örneğin;
Artan nüfus nedeni ile mekânlar ve odalar küçülmüştür.
İnsanlar, iş ve ekonomi gibi çeşitli nedenlerle çok yer değiştirmektedir.
Aileler bireyselleşmekte ve küçülmektedir.
Bir mekân değişik amaçlar için kullanılabilmektedir.
Aile dayanışması azalmakta bunun yerine elektronik ve mekânik alet desteği artmaktadır.
Fırsatlar ve kolay elde etme nedeni ile kullanılan eşya miktarının artması sonucu depolama alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu bilgiler doğrultusunda mevcut mobilyalar tespit edilip yeni mobilyalar alınması gerekiyor ise alınmalıdır. Ailede bireylerin ihtiyaçları belirlendikten sonra bu ihtiyaçlara uygun mobilyaların rahatlığı, güzelliği, klasik veya modern olması gibi özellikleri belirlenmelidir. Bunun yanı sıra mobilyanın rengi, dokusu, döşemesi, bakımı, kolay bulunması ve fiyatı, modeli, kalitesi gibi özelliklerine de dikkat edilmelidir.
Mobilya seçiminde şu noktalara dikkat edilmelidir;
Mekânın yapısı : Mekânın mimari yapısına veya stiline uygun mobilya seçilmelidir. Örneğin, modern mimariye uygun olarak modern mobilyalar seçilmelidir. Modern mimarideki bir odanın duvar, tavan ve pencerelerinin düz ve sade olması nedeni ile mobilya seçiminde mobilyaların düz çizgili geometrik biçimlerde olmasına dikkat edilir. Bunun yanı sıra saray, köşk, konak gibi mimari yapılarda genelde bu yapıların dönemine ve stiline uygun klasik mobilyalar seçilir. Mekânların büyüklük ve küçüklük oranına bağlı olarak mobilyaların boyutlarının bu mekânlara uygun olmasına dikkat edilir.
Kullanışlılık : Değişen koşullara uygun ve her ortamda rahat kullanılabilen mobilyalar seçilmelidir. Mobilya her fonksiyon için rahat destek sağlamalıdır.
Ekonomiklik : En iyi mobilyayı en uygun fiyata alma düşüncesi benimsenmelidir. Bütçe planı yapılmalı ve bu plan doğrultusunda mobilya seçimi yapılmalıdır. Sağlığı fazla etkileyen mobilyaya gerektiğinde daha fazla bütçe ayrılabilir. Örneğin bir yatak için ayrılan bütçe bir orta sehpasından daha fazla olmalıdır. Çünkü yatak insanların omurilik yapısını etkileyen bir unsurdur. Bunun bir sehpaya oranla insan üzerindeki etkisi daha fazladır.
Güzellik : Mobilya üzerinde yaratılan estetik değerdir. Bakıldığında dokunulduğunda insana zevk vermelidir. Mobilyanın rengi, dokusu, döşemenin cinsi ve deseni gibi unsurlar güzellik vurgusunu etkiler.
Ailenin tipi : Genelde aileler, aile bireylerinin ilgileri, ailenin gelenek ve görenekleri, sosyal ve ekonomik statüsü doğrultusunda kendilerine uygun mobilya tiplerini seçerler. Örneğin, kurallara uygun ( formal ) aileler genelde dikkat çekici kumaşlar, maun mobilyalar, gösterişli, ağır, yere kadar uzanan perdelerden hoşlanırlar. Bunun yanı sıra informal aileler de genellikle hafif ahşap mobilyalar, el dokusu halılar ve kısa perdelerden hoşlanırlar.
Ailenin yaşam modeli : Ailenin yaşam modeli, mobilya seçiminde etkili bir unsurdur. Çalışmayı seven bir aile ile müzik ve eğlenceyi seven bir ailenin seçeceği mobilyalar arasında farklılıklar bulunmaktadır. Çalışmayı seven aileler, çeşitli çalışma masalarına, kitaplıklara, masa aydınlatma lambalarına vs. ihtiyaç duyarlar. Misafir ağırlamayı, sohbeti seven aileler büyük yemek masalarına, çok sayıda sandalyeye, büyük orta sehpaya, oturma gruplarına ihtiyaç duyarlar. Hatta okumayı seven aileler yatak odalarında bile çalışma masasına, masa lambalarına, küçük kitaplık veya kitap raflarına ihtiyaç duyarlar.
Bireylerin ihtiyaçları : Aile bireylerinin alışkanlıkları ve gereksinimleri mobilya seçiminde dikkate alınması gereken bir faktördür. Hatta evin yerleşim planı aşamasında bu konuda aile bireylerinin görüşüne başvurulmalıdır. Anne ve babalar evin yerleşim planlamasını yaparken ilk etapta ortaklaşa aldıkları kararlar doğrultusunda kendi yatak odaları için mobilya seçimini yaparlar. Burda sadece onların gereksinimleri ön plandadır. Çocuklar kendi ilgi ve uğraşlarına uygun mobilyalara gereksinim duyarlar. Birey müzik dinlemeyi seviyor ise buna uygun müzik dolaplarına, mizik setlerine, bir dinlenme koltuğuna veya gerektiğinde uyuyarak müzik dinlemek istiyorsa bir kanepeye gereksinim duyar. Hobiler ve ilgiler de önemlidir. Örneğin takı yapmayı seven bir birey, bu iş için uygun mekâna, çalışma tezgâhı veya masasına, sandalyeye, işte kullanabileceği aletlere ve alet çantasına, depolama ve saklama için bir dolaba gereksinim duyar.
Fiziksel ihtiyaçlar : Mobilyalar genelde insan ölçüleri ve sağlığı dikkate alınarak üretilir. İnsanlar oturma, uyuma, çalışma, yemek yeme gibi eylemlerini gerçekleştirebilmek için bu eylemlere uygun mobilyalara ihtiyaç duyarlar. Mobilyalar bu eylemlerin gerçekleşmesinde her türlü konforu ve desteği sağlamalıdır. Örneğin rahat bir uyku ve uyandığında ağrısız bir beden için boyuna uygun, ortopedik ve hijyenik bir yatağa gereksinim duyarlar. Uzun boylu bir insan ekstra uzunluktaki ranza, kanepe veya yatağa gereksinim duyar. Kısa boylu insanlar da daha yüzeysel oturma gruplarına gereksinim duyarlar. Misafirler için ise standart mobilya ve elemanları seçilmelidir. Mobilya seçiminde en emin ve doğru yol denemektir ( uzanarak, oturarak vs.).
Kullanılma süresi ; İnsanlar, iş ve ekonomi gibi çeşitli nedenlerle çok yer değiştirmektedir. Sık sık yer değiştirmek zorunda olan aileler, aynı yerde uzun süre oturan ailelere oranla daha küçük, portatif ve mümkün olduğunca ikili üniteler yerine tekli mobilyalar seçmelidirler. Çünkü mobilyaların sürekli sökülüp takılması, taşınmalardaki sarsıntılar erken deforme olmasına neden olacak ve mobilyaların kullanım sürelerini kısaltacaktır. Bunların dışında mobilyaları kullanan birey sayısının fazla olması da mobilyaların kullanım süresini değiştirmektedir. Aynı yerde uzun süre oturan aileler daha spesifik (kendine has) mobilyalar alabilirler. Daha büyük kanepeler, duvar önlerini dolduran ikili veya daha fazla mobilya üniteleri seçebilirler.
Kalite : Mobilyalar insan gereksinimlerine karşılık verecek şekilde tasarlanır. Kullanım esnasında gelecek her türlü basınç ve kuvvetlere karşı direncin en üst safhada olması gerekir. Kullanacak birey, mobilya satın alırken piyasa araştırması yapmalı, satıcının güvenilir olmasına, ürünün kalite süresine, kalite ve dayanıklılığına dikkat etmelidir. Birey, alacağı mobilya üzerinde çeşitli kontroller yapılmalıdır. Örneğin, kapak, çekmece ve hareketli parçalarının kolay çalışıp çalışmadığına, bağlantı yerlerinin düzgünlüğüne, üst yüzey işlemlerinin doğru yapıldığına, uygun renklerin kullanıldığına, kullanışlığına, ekonomikliğine, aile bireylerinin zevk ve isteklerine karşılık vermesine vs. bakılır. Mobilyada kullanılan ahşabın kalitesi de seçimde önemli faktördür. Mobilyanın süslenmesi veya etiketinin üzerindeki yüksek rakamlar, o ürünün kalteli olması anlamına gelmez. Özellikle oturma gruplarında iskelet yapısı döşeme ile kapatıldığı için görünen kısımlar kaliteli ahşap ile yapılıp döşeme içinde kalan kısımlar daha dirençsiz ve kalitesiz ( kavak, söğüt gibi ) ahşap ile yapılıp ürünün maliyeti düşürülmektedir. Döşeme kumaşlarında da kalitenin düşürülmesi yine maliyeti azaltmaktadır. Bu tür uygulamalar, mobilyaların dayanımını olumsuz etkilemektedir.
Antre Mobilyaları : Antre, bir mekân içerisine giriş veya mekân içerisindeki odalara geçişte kullanılan bölümdür. Bu bölümden, mekân içerisine girerken veya odalara geçerken çıkarılması gereken dış giyimler ( palto, pardesü, şapka, manto, ayakkabı, şemsiye …) vestiyer veya portmanto adı verilen antre mobilyalarına konulur.
Yatak Odası Mobilyaları : Uyuma eyleminin gerçekleştiği odadır. Bu bölüm, elbise dolabı, karyola, şifonyer, puf, tuvalet masası ve komodin gibi mobilyalar ile donatılır.
Salon Mobilyaları : Aile bireylerinin birlikte oturma ve konuk ağırlama eylemlerinin gerçekleştiği konuttaki büyük odadır. Genelde oturma odaları ile aynı fonksiyonlara cevap verdiği için iki grubun mobilyaları bir arada ele alınmıştır. Bu bölüm, koltuk, ahşap oturma grubu, sandalye, orta sehpa, TV dolabı, salon barları ve vitrin gibi mobilyalar ile donatılır.
Genç Odası Mobilyaları : Uyuma, çalışma, dinlenme eylemlerinin gerçekleştiği odadır. Genelde 12-24 yaş grubunun kullandığı ve daha hareketli ve canlı mobilyalar ile donatılır.
Çalışma Odası Mobilyaları : Kitap okuma, yazma, çizim yapma vs. çalışmaların yapıldığı odalardır. Çalışma masası, çalışma koltuğu - sandalyesi, kitaplık, orta masa, konuklar için koltuk ve sandalye gibi mobilyalar ile donatılır.
Mutfak Mobilyaları : Yemek hazırlama, pişirme, yemek yeme, pişirme ve hazırlama malzemelerini saklama eylemleri için mekân içerisinde ayrılmış bölümdür. Yemek masası, yemek sandalyesi, büfe, servis arabası ve mutfak dolapları gibi mobilyalar ile donatılır.
Banyo Mobilyaları : Genelde banyo ve vücut temizliğinin yapılması için mekân içerisinde ayrılmış bölümdür. Hilton lavabolar, çamaşır dolapları gibi mobilyalar ile donatılır.
Büro Mobilyaları : Genelde iş ve hizmet amacı için tasarlanmış bölümlerdir. Çalışma, bilgisayar ve sekreter masaları, kitaplıklar, orta sehpa, konuk koltukları, vestiyer, çalışma koltuğu ve sandalyesi gibi mobilyalar ile donatılır.
Donatı elemanlarının ölçülerinin belirlenmesinde, mekân boyutlandırma-larında ( yükseklik, genişlik, derinlik ), fonksiyon alanlarının belirlenmesi ve düzenlenmesinde insan vücut ölçüleri temel kaynaktır. Donatı elemanlarının net resim, cephe görünüş, kesit resim ve perspektiflerinin çiziminde standart ölçüleri bilmek ve uygulamak proje ve üretimde büyük kolaylık sağlamaktadır. Donatıların ölçüleri tüm dünya ülkelerinde aynı olmalıdır. İşin takibi ve onarımı veya sonradan yapılması gereken herhangi bir eklentide ölçü bütünlüğü olmalıdır. Standartlar, üretim açısından; ürün planlama ve geliştirme, stokların kontrolü, uygun kalitede seri üretim, kayıpların en az seviyeye indirilmesi, verimliliğin artırılması, maliyetin düşürülmesi gibi yararlar sağlamaktadır. Günümüzde modern mobilyanın yaygınlaşması, modüler sistemi zorunlu kılmıştır. Modüler sistemde donatılar, dünya standartları doğrultusunda üretilmektedir. Bu sistemde sadece ölçüde değil, bunun yanı sıra renk, desen, doku ve kalitede de standart vardır.
Tek kişilik karyola
Boy……..: 190 – 200 cm
Genişlik..: 90 – 100 cm
Çift kişilik karyola
Boy…….: 190 – 200 cm
Genişlik..: 140 – 160 cm
Bu ölçü , günümüzde mekânın büyüklüğüne göre 200 cm’ ye kadar çıkmaktadır. Karyolanın yuvarlak olması halinde de çap olarak 200 - 220 cm olmaktadır.
Karyola başlığı : Yatak seviyesinden sonra en az 25 cm veya daha yüksek olur.
Karyola Ayak Tablası : Yatak seviyesinden 15 cm veya daha yüksek olabilir. Günümüz modern mobilyalarında ayak tablası yatak seviyesinin altında da yapılmaktadır.
Yatak yüksekliği : 38 – 40 cm ( Yerden yatağın üst noktasına kadar )
Karyola kayıtlarının yerden yyüksekliği: 32 – 36 cm
Yatağın kayıtlardan yüksekliği: 4 – 6 cm
Komodin
Yükseklik : 60 cm
Genişlik : 50 cm
Derinlik : 32 – 36 cm
Tuvalet Masası
Yükseklik : 45’ cm den fazla olur.
Derinlik : 40 – 50 cm
Genişlik : İki taraftaki dolap ve çekmece bölümleri arasındaki boşluk ( ayak boşluğu) 60 cm olur. Çekmece veya dolap yapılacaksa bu ölçüye ilave edilir. Ayna yüksekliği: Aynanın en üst noktası yerden an az 125 cm yükseklikte olmalıdır.
Puf
Yükseklik : 45 cm
Genişlik ( oturma yüzeyi ) : 40 x 40 cm – 45 x 45 cm ( kare puf ), daire puf için ise çapı 48 – 50 cm arasında değişir.
Çamaşır Dolabı ( şifonyer )
Yükseklik….. ….: 90 – 100 cm
Derinlik…………: 45 – 50 cm
Boy ( uzunluk ) : 90 – 110 cm
Elbise Dolabı
Yükseklik : 180 – 190 cm
Derinlik : 60 cm
Genişlik : Kapak sayısına göre değişir.
İki kapaklı : 60 + 60 : 120 cm
Üç Kapaklı : 50 + 50 + 50 : 150 cm veya 55 + 55 + 55 : 165 cm
Dört , beş ve daha fazla kapak olacak ise : 45 cm x kapak sayısı
Yemek Masası
Yükseklik : 78 cm
Genişlik : 80 – 105 cm
Uzunluk : 50 – 60 cm x kişi sayısı
Yuvarlak masalarda:
Yükseklik : 78 cm
Çevre : 60 cm x kişi sayısı
Yemek Odası Sandalyesi
Oturma yyüksekliği: 44 – 46 cm ( Döşeme kalınlığı dahil )
Oturma genişliği : 42 – 44 cm
Oturma derinliği : 44 – 47 cm
Toplam yükseklik : 80 – 90 cm
Arkalık eğimi : 5 – 8 cm
Konsol
Yükseklik : 80 cm
Genişlik : 120-180 cm
Derinlik : 45 cm
Vitrin
Yükseklik : 170 cm
Genişlik : 105 cm
Derinlik : 32 cm
Servis Arabası
Yükseklik : 65 – 75 cm
Genişlik : 42 – 50 cm
Uzunluk ( boy ) : 65 – 70 cm
Erkekler İçin Çalışma Masası
Yükseklik : 74 – 78 cm
Genişlik : 75 – 85 cm
Uzunluk : 140 – 200 cm
Kadınlar İçin Çalışma Masası
Yükseklik : 70 – 74 cm
Genişlik : 75 – 85 cm
Uzunluk : 140 – 200 cm
Büro Masalarında
Yükseklik : 70 – 85 cm
Genişlik : 75 – 85 cm
Uzunluk : 140 – 200 cm
Orta Sehpa
Yükseklik : 36 - 38 cm
Genişlik : 45 - 60 cm
Uzunluk : 70 - 120 cm
Küçük Boy ( Köşe ) Sehpa
Yükseklik : 36 - 38 cm
Genişlik : 45 - 60 cm
Uzunluk : 45 - 60 cm
Kitap Dolabı
Yükseklik : 100 – 180 cm
Genişlik : 80 – 100 – 120 cm ( Malzemenin cinsine ve direncine göre değişir )
Derinlik : 25 – 30 – 35 cm
Raf aralığı : 30 – 35 cm ( Kitap boyutları ile ilgilidir. Kitap boyutları ile ilgili herhangi bir standart saptanmadığından boyutlar çok değişkendir. ) Kitaplık derinliği nin saptanmasında büyük boy yayınların genişliği esas alınır.
Büyük boy ansiklopediler : 34 x 26 cm
Orta boy ansiklopediler : 31 x 24 cm
Küçük boy ansiklopediler : 27 x 22 cm
Dergiler : 34 x 26 cm
Büyük boy kitaplar : 24 x 16 cm
Orta boy kitaplar : 20 x 14 cm
Küçük boy kitaplar : 17 x 12 cm
Çalışma Koltuğu ( Döner Koltuk )
Oturma yüksekliği: 42 en alt – 55 cm en üst ( Döşeme kalınlığı dahil )
Oturma genişliği : 45– 50 cm
Oturma derinliği : 47 - 54 cm
Toplam yükseklik : 82 - 118 cm
Arkalık eğimi : 8 - 12 cm
Kolçak yüksekliği: 12 – 20 cm
Çalışma Sandalyesi
Oturma yüksekliği:: 45 cm ( Döşeme kalınlığı dahil )
Oturma genişliği : 42 - 44 cm
Oturma derinliği : 42 - 45 cm
Toplam yükseklik : 78 - 88 cm
Arkalık eğimi : 5 - 8 cm
OTURMA ODASI MOBİLYALARININ STANDART ÖLÇÜLERİ
Hafif Döşemeli Koltuklar
Oturma yüksekliğii:: 40 - 43 cm ( Döşeme kalınlığı dahil )
Oturma genişliği : 45– 55 cm
Oturma derinliği : 48 - 50 cm
Toplam yükseklik : 90 - 93 cm
Arkalık eğimi : 8 - 12 cm
Kolçak Yüksekliğii: 16 –20 cm
Ağır Döşemeli Koltuklar
Oturma yüksekliğ : 28 - 37 cm ( Döşeme kalınlığı dahil )
Oturma genişliği : 48 - 54 cm
Oturma derinliği : 52 - 56 cm
Toplam yükseklik : 74 - 83cm
Arkalık eğimi : 16 - 20 cm
Kolçak yüksekliği:: 16 –20 cm
Dinlenme Koltuğu
Oturma yüksekliği:: 29 – 34 cm ( Döşeme kalınlığı dahil )
Oturma genişliği : 58 - 65 cm
Oturma derinliği : 54 - 62 cm
Toplam yükseklik : 74 - 83cm
Arkalık eğimi : 32 - 35 cm
Kolçak yüksekliği:: 16 –20 cm
Sandalye
Oturma yüksekliği: 42 - 45 cm ( Döşeme kalınlığı dahil )
Oturma genişliği : 43 - 45 cm
Oturma derinliği : 43 - 45 cm
Toplam yükseklik : 78 - 90 cm
Arkalık eğimi : 8 - 10 cm
Orta Sehpa
Yükseklik : 36 - 38 cm
Genişlik : 45 - 60 cm
Uzunluk : 70 - 120 cm
Küçük Boy ( Köşe )Sehpa
Yükseklik : 36 - 38 cm
Genişlik : 45 - 60 cm
Uzunluk : 45 - 60 cm
TV Sehpası
TVsehpalarında dikkat edilecek en önemli kural, kişi koltuğa oturduğunda göz seviyesi ile TVnin merkezi aynı yükseklikte olmalıdır. Anatomide ve resim, heykel, mimari gibi sanat dallarında normal bir erkek boyu 175 cm olarak kabul edilir. Bu kural doğrultusunda oturmuş bir insanın yerden yüksekliği:yaklaşık 137 cm, göz seviyesi de 125 cm civarındadır. Bu bilgiler doğrultusunda TVsehpası hazırlanır.
Yükseklik : 60 – 75 cm ( TV’ nin boyutları ile orantılı değişir.)
Genişlik : 60 – 70 – 80 – 90 cm ( TV’ nin boyutları ile orantılı değişir.)
Derinlik : 35 – 45 cm (LCD ve plazma TV’ lerde Derinlik az tutulabilir.)
ÇOCUK ODASI MOBİLYALARININ STANDART ÖLÇÜLERİ
ÇOCUK ODASI MOBİLYALARINDA YAŞ DAĞILIMINA GÖRE STANDARTÖLÇÜLER | |||||
YAŞ | OTURMA YÜKSEKLİĞİ | MASA YÜKSEKLİĞİ | YATAK BOYU | YATAK GENİŞLİĞİ TEK | YATAK GENİŞLİĞİ ÇİFT |
2-3 | 25-30 | 45-50 | 140 | 65-70 | - |
3-6 | 30-32 | 50-57 | 160 | 70-75 | - |
6-8 | 37-38 | 62-65 | 170 | 75-80 | 120 |
8-10 | 38-40 | 68-70 | 180 | 80-90 | 140 |
10-12 | 42-44 | 72-73 | 190 | 90-100 | 170 |
Ranza
Yükseklik : 180 cm
Genişlik : 98 – 100 cm
Uzunluk ( boy ) : 208 – 210 cm
Yan travers ( yan kayıt ) genişliği : 20 cm
Yan traversin ( yan kayıt ) yerden yüksekliği: : 15 – 20 cm
ANTRE MOBİLYALARININ STANDART ÖLÇÜLERİ
Portmanto yüksekliği:180 cm’den başlar. Mevsim dışı ayakkabıların veya fazla eşyaların konulması için yukarı kısımda da dolap olması düşünülüyorsa bu durumda yükseklik artırılarak tavana kadar çıkarılabilir. Portmanto yüksekliklerinin genelde kapı pervazları seviyesinde olması ( ortalama 200 – 210 cm ) görünüş güzelliği sağlamak için aranan bir özelliktir.
Askıya takılmış orta boy bir paltonun yüksekliği:120 cm dir. Buna göre askı yüksekliğiinin yerden veya dolap üstünden itibaren en az 120 cm olması gerekir.
Ayakkabı dolaplarının derinlikleri 33 – 35 cm, sürme kapaklı dolaplarda ise 38 cm den aşağı olmaz. Ancak ayakkabılar eğimli bir şekilde yerleştirilecek şekilde dizayn edilecek ise bu ölçü 26 cm ye kadar düşürülebilir.
Şapkalık rafları, genişliği 18 cm den başlayarak daha geniş yapılabilir.
Aynaların biçim ve boyları ne olursa olsun, üst kenarları, ortalama göz yüksekliği:160 cm ye, saç tuvaleti ve şapka kontrolü için en az 10 cm eklenerek 70 cm den aşağı olmamalıdır.
Şapkalık rafı ile askılık arasında en az 8 cm boşluk bırakılmalıdır.
MUTFAK DOLAPLARINDA STANDART ÖLÇÜLER
Tezgah yüksekliği: ( mermer kalınlığı dahil ) : 90 – 95 cm
Tezgah derinliği : 60 -65 cm
Alt dolap yüksekliğii : 85 – 90 cm
Alt dolap derinliği : 58 – 60 – 62- (70 cm alt dolap içinde bulaşık makinesı konulacak ise ).
Baza yüksekliğii : 8 cm
Alt ve üst dolap arası boşluk : 60 – 65 cm
Tezgah tablası çıkıntısı ( alt dolaba göre ) damlalıklı : 5 cm
Üst dolabın yerden yüksekliği:( üst dolabın alt kenarı ) : 150 cm
Üst dolap yüksekliğii : 60 – 100 cm
Üst dolap derinliği : 30 – 35 – 38 cm
Boy dolap derinliği : 58 – 62 cm
Boy dolap genişliği : 35 – 62 cm
Dolap kapak genişlikleri : 25 – 60 cm
Fırın boşluğu : 62 – 65 cm
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus