Mekânlar dekore edilirken çoğu zaman belli kalıplara uyulur ve bu kalıpların dışına çıkılmamaya çalışılır. Oysa bu kalıpları biraz kırıp, dışına çıkıldığında oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilir.
Aksesuarların mekânı tamamlamak için kullanılan objeler olduğu unutulmamalıdır. Mekânın önüne geçmesi için değil, mekânı tamamlaması için, aksesuar seçimi doğru yapılmalı ve en iyi şekilde yerleştirilmelidir. En önemlisi de yaşam alanını gereksiz aksesuarlarla boğmamak gerekir. Vazgeçilemeyen bazı eşyalar değişik mobilya ve aksesuarlarla harmanlandığında yaşam alanı farklı bir boyut kazanabilir. Örneğin; perdenin rengine ve desenlerine uygun olarak, karşı duvarda aynı renk ve tonlarda bir tablo mekânı zenginleştirebilir. Mekâna aksesuar yerleştirirken en büyük parçadan başlayıp, daha sonra küçük objeleri yerleştirmek doğru olur. Vazo veya biblo gibi aksesuarlar, farklı yükseklikte ve birlikte kullanılmalıdır. Dekoratif raflarda minik, objeleri sergilerken bütünlüğü sağlamak için göz hizasında ve bir arada kullanmak gerekir.Fotoğraflar grup hâlinde sergilenirken çerçeve renklerini aynı renkten seçmek aksesuar görünümünde bütünlük sağlar. Ev dekorasyonunun vazgeçilmez tamamlayıcıları olan aksesuarlar, her zaman gözde unsurlar olarak önemlerini korumaktadırlar. Aksesuarlar doğru ve işlevsel kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra evde var olan ve artık kullanılmayan çeşitli objeler, tarzlarını değiştirerek, boyayarak ve farklı amaçlara yönelik olarak kullanılabilir, böylece yeni ve farklı aksesuarlar elde edilebilir. Boş kalan köşeler, tercihen içinde canlı bitkilerin olduğu bir saksıyla, çeşitli boyutlardaki çerçevelerle ya da bir sandalye ile doldurulabilir. Bu durumda seçilecek aksesuarların ebatlarının mekânla uyumlu olmasına dikkat etmek gerekir.
Yaşam Alanlarında Kullanılan Aksesuar Çeşitleri : Koleksiyon ürünleri, hediyelik eşyalar, mücevher ve heykeller, lambalar ve aydınlatma aksesuarları, resim çerçeveleri, işlemeli örtüler.
Hediyelik Eşyalar, Mücevherler, Heykeller : Bireylere gelen hediyelik eşyalar, heykeller, biblolar, değerli porselenler vb. bu gruba girer.
Lambalar ve Aydınlatma Aksesuarları : Ev dekorasyonunun en önemli konularından birisidir aydınlatmadır. Bin bir emekle dekore edilen evler yanlış aydınlatma yüzünden güzelliğini gösteremez, hatta daha da kötüsü çirkin görünür. Çünkü özensiz ışıklandırma evi olduğundan gösterişli ya da kasvetli gösterebilir. Bunu engellemekse doğru yerde doğru ışıklandırmayı yapabilmekten geçer. Aydınlatma aksesuarları seçilirken dekorasyonda uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Günümüzde çok çeşitli aydınlatma aksesuarları mevcuttur. Aydınlatma, dekorasyonun tamamlanması ya da odanın dekorasyonun dışarı yansıması bakımından oldukça önemlidir. şık bir aydınlatma aksesuarı ile odanın, salonun dekorasyonunu tavandan, duvardan ya da ayaklı abajurlar ile tamamlamak mümkündür. Aksesuarların rengini salonun duvar renklerine göre ve mobilyaların tarzına uygun seçmek önemlidir.
Resim Çerçeveler : Bireylerin sevdikleri şeylerin resimleri sergileyebilecekleri aksesuarlardandır. Çok çeşitli şekillerde ve renklerde olanları mevcuttur. Renk ve çerçeve şeklini belirlerken evdeki dekorasyon göz önünde bulundurulmalıdır.
İşlemeli Örtüler : Ev dekorasyonu için kullanılan işlemeli örtüler ailenin yaşam modeline göre şekillenen kullanım alanlarında oda takımları yatak odası takımları ve mutfak takımları olmak üzere gruplandırılabilir. İşlemeli örtülerin kumaş, teknik, iplik, renk, motif, desen ve kompozisyon özelliklerinin birbirleri ve mekân ile uyum içinde olması önemlidir. Oda takımları; oturma odası misafir odası ve yemek odasında bulunan mobilyaların üzerini örtmek ve süslemek amacıyla kullanılan mobilya tarzı ve zevke göre değişen sehpa örtüsü şömentabla, masa örtüsü konsol örtüsü gibi çeşitli büyüklükte örtülerden oluşmaktadır. Oturma odasında kumaş, renk, desen ve işleme teknikleri yoğun olmayan, odaya doğallık etkisi veren örtülerin seçimine dikkat edilir. Misafir odası için gösterişli, ipek, kadife, saten gibi fantezi kumaş ve Türk işi, Hesap işi, Maraş işi, Antep işi tekniklerle sim sırmanın yoğun olarak kullanıldığı desenlerle işlenmiş örtüler kullanmak mümkündür. Yemek odasında güzel, zevkli ve düzenli bir yemek ortamı insana huzur verdiği gibi yaşama düzeni ve görgüyü ortaya koyar. Bu nedenle el dokumaları pamuk, keten ve çeşitli dokumalardan basit nakış iğneleri kanaviçe, goblen, Çin iğnesi, beyaz iş ve ajur teknikleri ve çiçek motifleri ile işlenen sofra takımları hazırlanmaktadır. Bu örtüler günlük ve özel günlerde kullanılmak üzere değişik kumaş ve işleme teknikleriyle farklı ihtiyaçları karşılamaktadır.
Yatak odalarını insanlar dünyadan kendilerini soyutlayan bir sığınak olarak görürler ve yatak odaları evin en özel bölümü olup, evin diğer bölümlerinden tamamen farklıdır. Günümüzde yatak odaları sadece uyuma amaçlı kullanılan odalar değildir. Birçok evde yatak odasında televizyon vardır ve çalışma masaları da kimi yatak odalarında bulunmaktadır. Bütün farklı kullanım amaçlarına ek olarak yatak odaları ev sahiplerinin kendi zevklerini yansıtarak dekore ettikleri bir bölümdür. Evlerde bulunan bu özel odanın dekorasyonu için birçok yeni aksesuarlar ortaya çıkmıştır. Yapılacak seçimler dekorasyonun romantik ve geleneksel mi, yoksa çağdaş ve modern mi olacağına göre değişir.Yatak odasında güzel görünüşlü, insana rahatlık veren işlemeli yatak örtüleri yatak takımları, şifonyer, abajur, tablolar, mumlar ve dolap örtüleri odayı süslemekte ve odanın dekorasyonunda önemli ölçüde etkilemektedir. Günlük kullanım dışında özel günlerde kullanmak üzere (Doğum sünnet evlilik) fantezi kumaş ve işleme tekniklerinden hazırlanan gösterişli yatak örtüleri bulunmaktadır. Örtülerde özenle seçilen renk, biçim ve doku ile mobilyanın uyumu dekorasyonun bütünlüğünü ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca çocuk odalarında çocukların ilgisini çekecek çizgi roman kahramanları ve hayvan figürlerinin yer aldığı işlemeli örtüler yatakları süslemektedir.
Mutfak takımları mutfakta bulunan buzdolabı, fırın, masa ve benzeri eşyalara göre hazırlanan işlemeli örtülerdir. Günlük yemeklerde kullanılan masa örtüleri Amerikan servisleri, peçeteler piyasada bulunan kolaylıkla temizlenebilen kumaşlardan işlenerek kullanılmaktadır. Bu örtülerde çiçek motiflerinin yanı sıra üzüm elma kiraz gibi meyveler ve sepet içinde düzenlemeler mutfak için tercih edilebilecek motiflerdir. Mutfak ve yaşam alanı arasında kullanılan renk ve stilin birbiriyle uyumlu olmasında dikkat edilmelidir. Mutfak, oturma odası ve yemek bölümüyle bütünleşmelidir. Salondaki aksesuarların aksine mutfak aksesuarları sadece mutfağa renk getirmekle kalmaz, Aynı zamanda yardımcı olmayı da amaçlar. Fazla kalabalık bir mutfak en ufak bir uğraşta bile zamandan çalar. Fazla yer yoksa ancak çeşitli aksesuarlarla mutfak işlerini pratik kılmak mümkün olabilir. Her mutfağın 'olmazsa olmaz' aksesuarlarının başında tepsiler gelir. Servise ve sunuma özen gösterenler için ise ayrı bir anlam taşır. Sade ve klasik modellerinin yanı sıra, sıra dışı özel tasarımlarıyla da dikkat çeken tepsiler, malzemeleriyle de çok farklılıklar gösterir. Ahşap, hasır, çelik ve gümüşten yapılan tepsiler, fonksiyonel modelleriyle sıkça kullanılmaktadır. Koltuk kenarına monte edilenler veya masa üzerine konulup tekerlekleri sayesinde servis kolaylığı sağlayan tipleri de bulunmaktadır. Yemek kitapları evin farklı bölümlerinde saklanabileceği gibi asıl saklanma yeri mutfaklar olmalıdır. Ufak bir masa, mutfak raflarından biri ya da geniş bir çekmece kitapları koymak için yeterlidir. Tabii ideal olanı, özel kitap rafları ki böylelikle sadece pratiklik değil, estetik açıdan da mutfaklar zenginleşmiş olur. Mutfaklarda aydınlatma aksesuarları çok önemlidir. Aydınlatmayı bir kaç noktadan yapmak mekânı daha ferah gösterir. Örneğin mutfak dolaplarının altına tezgâhı aydınlatacak şekilde sarı ışıklı bir florsan yerleştirmek yerinde olur Bu sürekli tavan aydınlatmasını kullanmamayı dolayısıyla elektrikten tasarruf yapmayı sağlar. Çok parlak ışıklar kullanılmamalıdır. Mümkünse ışığın yoğunluğunu ayarlayabilecek yapıda aydınlatma aksesuarlarından yararlanılmalıdır.
Antreler eve girişte ilk görülen yerlerdir. Antrelerde kullanılan aksesuarlar dekoratif aynı zamanda fonksiyonel aksesuarlar olmalıdır. Dikkat çekici yerler olması isteniyorsa farklı renkler ve duvar kâğıtları kullanılmalıdır. Aydınlatmalar abajurlarla sağlanabilir. Ayaklı olanların yanı sehpa üzerinde kullanılabilen çeşitleri mevcuttur. Ayakkabılık fonksiyonel raf sistemleri ya da katlı ayakkabılıklardan seçilebilir. Askılıklarda ayaklı askılıklar dekoratif ve fonksiyonel görünecektir. Aksesuar olarak duvara monte edilebilen askılıklar da kullanılabilir. Askılara her yerde ihtiyaç duyulabilir. Mutfak, banyo, yatak odası, teras, balkon, giriş, dolap içlerinde ve hatta iş yerlerinde bile askılar günlük hayata oldukça faydalı olabilir. Askıların küçük fakat çok gerekli eşyalar olduklarını söylemek yanlış olmaz. Bu özelliklerinden dolayı dekorasyona uyum sağlamalı ve şık görünmelidir. Ayrıca bir antrenin olmazsa olmazlarından olan şemsiyelerde unutulmamalıdır. Piyasada çok çeşitli şemsiyelikler bulunmaktadır.
Banyo aksesuarları; havluluk, küvet tutamakları, tel süngerlik ve şampuanlıklar, diş fırçalığı, klozet fırçalıkları, çöp kovaları, askılıklar, tuvalet kâğıtlıkları, sabunluklar, aplikler, etajerler, aynalar, peştemal fiyatları vb. aksesuarlardır. Burada, genel aydınlatma elemanlarının yanı sıra çalışma ışığı olarak adlandırılan özel armatürlere de ihtiyaç vardır. Yorgun bir günün ardından dinlenmek için en uygun mekan banyodur ve burada kullanılacak ışık kurnazca hazırlanmalıdır. Sarkıt aydınlatma elemanları, Mekân da gölge oluşturabilir bunun için göz seviyesinde duvara monte edilmiş ürünler kullanarak yumuşak bir atmosfer elde edilebilmektedir. Son yıllarda şamdanlar ve mumlar da banyolarda kullanılan aksesuarlar arasında yerini almıştır.
BEBEK ODALARINA AKSESUARLAR YERLEŞTİRME
Bebek odalarının neşeli, renkli ve masalsı bir izlenim bırakması beklenir. Mobilya mağazasından alınan minik eşyaların birkaç oyuncakla süslemesi bile, buranın evin diğer odalarından daha farklı olduğunu anlatır. Yine de bazı ayrıntılar ekleyerek, çok daha renkli ve cıvıl cıvıl bir ortam yaratılması mümkündür. İşe yaramaz, dekoratif bir dolu süs eşyası yerine, kullanılacak her eşya ya da nesneyi oyuncaklı, renkli ya da esprili olanlar arasından seçmek daha uygun olur. Bir bebek ya da çocuk odasında gerekenler bellidir; Derece, çerçeve, saat, puf, lamba, yastık ve benzeri eşyalar olmalıdır. Her şeyin sadece pembesine ya da mavisine takılmamak gerekir. Ya da çocuk odasını oturma odası gibi her şeyin bir örnek olduğu bir yetişkin mantığıyla döşemeye çalışmak uygun olmaz.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus