Ahşap bölme duvar iskeleti (kasası) bölme duvar doğrama elemanlarının duvara bağlantısını sağlayan, duvardaki boşluk içinde çerçeve şeklinde yapılan kısımdır.
BİRLEŞTİRME ELEMANLARI
Ağaç tutkalı: Ahşap bölme duvar doğramalarının köşe ve ara kayıt birleştirmelerinde kullanılan bağlayıcıdır. Beyaz ve pembe (masif tutkalı) olarak da isimlendirilir. Polivinil asetat esaslı, su bazlı, emülsiyon tutkalıdır.
Çiviler: Ahşap bölme duvar kasası köşe ve ara kayıtların birleştirilmesinde kullanılır. Standart çap ve boylarına göre isim alırlar. Tel çivi ,3 lük,4 lük çivi vb.
Vidalar: Ahşap parçalarının birbirine bağlanmasında kullanılan birleştirme elemanlarıdır. Vida üzerindeki yollar vidaya yol gösterir. Vidalar piyasada grosa adı verilen, içerisinde 144 adet vida bulunan paketler içinde satılmaktadır. Başlıca vida çeşitleri şunlardır: 1- Düz başlı vidalar 2- Mercimek başlı vidalar 3- Yuvarlak başlı vidalar 4- Trifon vidalar.
Kavelalar: Ahşap bölme duvar kasası köşe birleştirmelerinde kullanılan ahşap ve metalden yapılan birleştirme elemanlarıdır. Ahşap kavelalar, 6-8-10 mm çaplı olarak kavela makinelerinde imal edilirler. Metal kavelalar aynı ölçülerde ucu sivri artı şeklinde imal edilirler.
Köpük: Ahşap bölme duvar etrafındaki oluşacak yarıkları, boşlukları ve bağlantı noktalarını doldurmakta ve yalıtmakta kullanılır.
BİRLEŞTİRME ŞEKİLLERİ
Ahşap bölme duvar doğrama elemanlarını birleştirme işlemleri, bölmelerin bağlantı ve birleştirme işlemlerine göre aşağıdaki şekillerde yapılır.
Kendi Aralarında Yapılan Bağlantılar: Bölmenin ebat ve türüne göre birbirlerine bağlantıları yapılır. Tasarım gereği panolar birbirine düz ya da L,+,z ve t gibi şekillerde bağlanırlar. Bu tür bağlantılar, sabit bölmelerde tutkallanarak ya da ağaç vidaları ile yerinde montaj esasında yapılır. Çok sağlam olması istenen yerlerde, trifon vida ya da cıvata somun gibi bağlantı elemanları kullanılır.
İnşaat Elemanlarına Yapılan Bağlantılar: Bölmelerin yerinde sağlam bir şekilde durabilmeleri için tavana, duvarlara ve yere bağlantılarının yapılması gerekir. Montaj işlemlerinde yere, duvara ve tavana delik açarken sert uçlu matkaplar kullanılır. Bağlantı, açılan deliklere plastik dübeller yerleştirilerek vidalarla ya da çelik dübeller kullanılarak çelik cıvatalarla sağlanılır.
BİRLEŞTİRME KURALLARI
İşlenmiş iskeleti (kasayı)doğrama parçaları üzerinde zıvana kalınlıklarını iş resmine göre markalanır.
Dişi ve erkek zıvana şerit testere makinesinde biçilir.
İskeleti (kasası) oturacağı lambalar, pah varsa pahlar (daire testere veya freze makinesinde) açılır.
İşlem parçalarının iç yüzeyleri alıştırılır.
İşlem parçaları birleştirmeden önce tutkallanır.
Ahşap bölme duvarlarda dolgu elemanı olarak ses ve ısı izolasyonu ile bölme duvarın sağlamlığını artırmak için kullanılan EPS, XPS, cam yünü, taş yünü v.b malzemelerdir. Bölme duvar iskelet (kasa) ölçüsüne ve yapılacak işin işlevine ( ses, ısı yalıtımı) bağlı olarak dolgu malzemesi seçilir. Seçilen dolgu malzemesi ölçülere uygun kesilerek yerine montajı yapılır. Bölme duvarın amacına ve dekoratif güzelliğine bağlı olarak seçilen yüzey (ahşap lambri, renkli yonga levha, PVC kaplama, cam ) elemanlarıdır. Bölme duvar iskelet (kasa) ölçüsüne ve yapılacak bölme duvarın işlevine ( ses, ısı ) bağlı olarak yüzey elemanları seçilir. Seçilen yüzey elemanı bölme duvarın şekline uygun ölçülerde makinelerde kesilir. Piyasada genellikle yüzey elemanları standart ölçülerde bulunur. Seçilen dolgu malzemesi ölçülere uygun kesilerek yerine montajı yapılır. Bölme duvar yüzey elemanlarının montaj işleminden sonra yüzeyde kalan tutkal, boya v.b artıkların temizlenmesi işlemidir.
Ahşap bölme duvar iskeletini (kasasını) yerine montajı yapılırken yataylık ve düşeyliğinin kontrolü için su terazisi, düşeyliklerin kontrolü ise şakülden de yararlanılabilir. Bu şekilde kasanın monte edilecek kısma alıştırması yapılır. Kasanın yerinde sağlam bir şekilde durabilmesi için yapı elemanlarına bağlantılarının yapılması gerekir. Montaj işlemlerinde yere, duvara ve tavana delik açarken sert uçlu matkaplar kullanılır. Delinecek noktalar iskeletin üzerinde işaretlenir, işaret duvara kadar devam ettirilir. İskelet alınır, duvardaki işaretli yerler delinir. Açılan deliklere plastik dübeller yerleştirilerek vidalarla ya da çelik dübeller kullanılır. İskelet yerine getirilerek çelik cıvatalarla bağlantı yapılır. İskelet (kasa) yerine sabitlendikten sonra, iskeletin (kasanın) bir yüzeyi seçilen kaplama malzemesi ile kaplanır ve kalan boşluklar poliüretan köpük ve dolgu malzemeleriyle doldurularak sabitlenir. İkinci yüzey kaplama yapılır. Bölme duvar ve yüzey elemanlarının montajından sonra duvarın etrafına güzel bir görüntü vermek ve boşlukları kapatmak için bölme duvar çevresine çıta veya süpürgelik çakılır.
Ahşap bölme duvar fiyatları kullanılacak ürünlere ve yapılacak uygulamanın özelliğine göre değişiklik göstermektedir.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus