doğal gaz tesisatı

DOĞALGAZ 

Evlerimizde, sanayi tesislerinde ve iş yerlerinde kullanılan doğalgaz zehirli olmayan, renksiz, kokusuz ve havadan daha hafif bir gazdır. İnsanlar tarafından soluması halinde zehirlemez ve öldürücü bir etkisi yoktur sadece ortamda fazla gaz bulunması halinde oksijen azlığı nedeniyle boğulma tehlikesi vardır. İnsanların kokusuz olan doğalgaz sızıntılarını kolayca fark edebilmeleri için dağıtım şirketleri tarafından sarımsak kokusuna benzer özel bir koku ile kokulandırılır. Doğalgaz yanması bu iş için yüksek teknoloji ile özel olarak üretilmiş brülör kazanları, kombiler, kat kaloriferleri, doğalgaz sobaları ve şofbenleri ile son derece hassas olarak kontrol edilebilir.

DOĞALGAZ TESİSATI NASIL YAPILIR

doğalgaz bina içi tesisat montajı Doğalgaz Sayaç Montajı : Metalden esnek bağlantı elemanları kullanılarak sayaç bağlantılarında ön gerilme oluşumu önlenmelidir. TS EN 331 standardına uygun gaz kesme vanası konulmalıdır. Olası bir tehlike halinde kullanıcının gaz kolay kesebilmesi için gaz kesme vanaların kolay ulaşılabilir yükseklikte (180-220 cm) monte edilmelidir.Sayaçlar duvardan 2 cm boşluk bırakacak konsollar yardımıyla monte edilmelidir. Sayaçlar gaz dağıtım şirketlerinin çalışanlarının rahat okuyabilmeleri ve arızlara kolayca müdahale etmeleri için aydınlık, rutubetsiz, donmaya karşı korunan ve çok sıcak olmayan yerlere monte edilmelidir.

doğalgaz nedir Duvar ve Döşemeden Doğalgaz Borusu Geçirme  : Duvar, döşeme geçişlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu borunun dışına mutlaka bir boru kılıfının geçirilmesidir. Gaz borusu ve koruyucu kılıf borusunun eş merkezli olması sağlanmalıdır. Kılıf borusunun iç çapı, gaz borusunun dış çapından en az 20 mm daha büyük olmalıdır. Koruyucu boru, bina dış duvarı içine sıkı yağmur vb suları tam sızdırmaz bir biçimde yerleştirilmeli ve duvarın dış ve iç tarafından yaklaşık 10 mm, döşeme geçişlerinde ise üstte 20 mm altta (tavan) 10 mm taşması sağlanmalıdır. Kılıf, geçtiği yere çimento harcı veya alçı ile sabitlenmelidir. Kullanılacak kılıf malzemesi duvar geçişlerinde sert plastik ya da çelik olmalı, döşeme-kat geçişlerindeyse sadece çelik kılıflar kullanılmalıdır.

BİNA İÇİ DOĞALGAZ TESİSATININ BÖLÜMLERİ

doğalgaz tesisat malzemeleri Ana Kesme Vanası : Bir binaya verilen gazı tamamen güvenli şekilde kesebilmek veya bir daireye ait gazı kontrol edebilmek üzere bağlantı hattı başına konulan küresel tip gaz kesme elemanıdır.

doğalgaz tesisatı fiyatları Dağıtım Borusu : Ana emniyet vanası ve regülatörden sonra gaz sayaçlarının giriş bağlantılarına kadar düşey veya yatay olarak çekilen boru hattıdır.

doğalgaz tesisat döşeme Kolon Borusu : Düşey olarak çekilen dağıtım borularıdır.

doğalgaz tesisat döşeme fiyatları Sayaç Bağlantı Hattı : Kolon hattı ile sayaç girişi arasında bulunan borudur.

doğalgaz tesisatı elemanları Tüketim Hattı : Sayaçtan en son ayırım(sorti) hattına kadar olan ana borudur.

doğalgaz tesisatı hakkında bilgi Ayırım Hattı : Tüketim hattından ayrılan ve cihaz bağlantı vanasına (sorti musluğu) kadar olan borudur.

doğalgaz tesisatı malzeme listesi Cihaz Bağlantı Hattı : Cihaz bağlantı vanasından cihaza kadar olan hattır.

doğalgaz tesisatı ne kadar Atık Gaz Sistemleri : Isıtma ve sıcak su üretimi yapan gaz yakıtlı cihazlar yakma düzenlerine iki ana gruba ayrılır: 1-Bacalı cihazlar 2-Hermetik cihazlar

DOĞALGAZ BORULARININ DÖŞENMESİDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

doğalgaz tesisatı nasıl olmalı Gaz Borularının Erişilebilirliği : Doğalgaz boruları açıktan görülebilecek ve kolayca ulaşılabilecek şekilde döşenmelidir. Sıva altına doğalgaz tesisat borusu döşenmez. Doğalgaz iç tesisat boruları, taşıyıcı yapı elemanı olarak kullanılmaz. Gaz boruları kapalı hacim içinden, sözgelişi kanal, asansör boşlukları, havalandırma vb içinden geçirilmemelidir.

doğalgaz tesisatı parçaları Sızdırmazlık : Gaz boru bağlantı elemanlarıyla yapılmış dişli bağlantılarda amacına uygun plastik esaslı vb sızdırmazlık malzemeleri kullanılmalı veya sızdırmazlık macunu ile birlikte keten kullanılmalıdır. Bu sızdırmazlık malzemeleri TS EN 751 – 2 standardına uygun olmalıdır.

doğalgaz tesisatı ücretleri Boruların Mekanik Darbelere Karşı Korunması : Gaz taşıyıcı çelik borular binaya bir tehlike anında kolayca ulaşılabilen bir yerinden girmelidir. Buradaki ana gaz borusu ve ana kapama vanası hasar görmeyecek şekilde darbelere karşı monte edilmiş ve korunmuş olmalıdır. Bu yer bina deposu ve oturma yeri olarak kullanılmamalıdır. Kapama vanası küresel çelik vana olmalı, gerekli görülürse muhafaza altına alınmalıdır.

doğalgaz tesisatı ücreti Boruların Yapı Elemanlarına Tespiti : Doğalgaz boruları boru çapları göz önünde bulundurularak uygun aralıklarla düşey borularda kelepçelerle, yatayda döşenen borularda ise hem kelepçe hem de konsollarla tavan ve duvarlara sağlam bir şekilde tespitlenmelidir. Kullanılacak kelepçeler duvarlara çelik dubel ile konsollar ise beton harç ile tutturulmalıdır.

doğalgaz tesisatı ve projesi Gaz Borularının Yangına Karşı Korunması : Doğal gaz tesisat boruları : 1-Tüm zayıf akımla çalışan telefon, zil, kapı otomatları, kablolu TV vb. kabloları ile bunların bağlantı buatlarından en az 15 cm mesafeli olmalı 2-Kuvvetli akımla çalışan bina elektrik tesisatları, elektrik sayaçları, priz, anahtar, elektrik cihazları ve benzeri ile bunların bağlantı buatlarından en az 15 cm mesafeli olmalıdır. Çapraz geçişlerde elektrik tesisat sıva altına gömdürülmeli, bu sağlanamıyorsa gaz borusunun dış yüzeyi belli bir mesafede elektrik akımına ve sıcaklığa karşı yalıtıcı bir malzemeyle kaplanmalıdır. 3-Gaz borularını kendi amacı dışında (elektrik, topraklama hattı vb) kullanmak kesinlikle yasaktır. 4-Gaz boru bağlantıları yanmaya karşı emniyetli olmalıdır. 5-Gaz boru bağlantılarının taşıyıcı kısımları (kelepçeler, konsollar) yanmayan malzemeden yapılmalıdır. 6-Gaz boruları, ulaşılması güç kapalı hacimler içinden, sözgelişi kanal vb geçirilmemelidir. 7-Yangın ihtimaline karşı en etkili önlemlerden birisi de apartmanlarda ve gaz borularının geçtiği yerlerde havalandırma için gaz çıkışını sağlayan deliklerin bırakılmasıdır.

doğalgaz tesisatı ve teknolojisi Boruların Korozyona Karşı Korunması : Korozyona (paslanma) karşı mükemmel bir korumanın önemi çok büyüktür. Gaz tesisatının korozyona karşı korunması her şeyden önce gaz tüketim cihazlarının kullanım güvenliğini sağlar. Korozyona karşı önlemlerin yetersiz olduğu tesisatlar kısa zamanda tahrip olur, gaz kaçakları meydan gelir. Bina içlerindeki gaz boruları uzun süre normal yapı nemliliği değerinin üzerindeki nem ile temasta bulunmayacak şekilde döşenmelidir.

doğalgaz tesisatı yapan firmalar Statik Elektrik Yüklerine Karşı Boruların Korunması : Gaz tesisat boruları, yüksek gerilimle çalışan işletmelerde koruma ve topraklama amacıyla kullanılmaz. Tam tersine doğalgaz iç tesisatındaki statik elektrik aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi topraklanarak alınmalıdır.

doğalgaz tesisatı ne kadara döşenir Gaz Borularının Geçirilmemesi Gereken Bina Bölümleri : Asma tavan içlerinden. Duman bacalarından. Asansör boşluklarından.Çöp ve yanıcı madde depolarından.Davlumbaz içlerinden. İçine girilmesi ve erişilmesi olanaksız hacimlerden.Aydınlıklardan (üstü kapalı veya açık) geçirilmemelidir.

DOĞALGAZ TESİSATI FİYATI

Doğalgaz tesisat fiyatları kullanılacak malzemelere ve yapılacak uygulamanın özelliğine göre değişiklik göstermektedir.Normal bir evin tesisat ve kombi masrafı 3.000 - 6.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.



Etiketler : doğalgaz tesisatı


Benzer Konular Ev Tadilatı Alçı Sıva Uygulamaları Badana Nedir Bina Güçlendirme Bina Isıtma Sistemleri Boya Sistemleri ve Prensipleri Doğalgaz Tesisatı Duvar Sistemleri Elektrik Tesisatı Engelliler İçin Tesisat Epoksi Zemin Kaplama Eski Bina Restorasyonu Ev Tadilat Kredisi Fayans Uygulamaları İç Cephe Boya İç Cephe Sıva Uygulaması Isıtma ve Soğutma Sistemleri Pencere Uygulamaları Seramik Uygulamaları Su Tesisatı Uygulamaları Tadilat Firması Seçimi



Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım AnkaPlus