En çok bilinen plastik çeşitlerinden biri olan poliamid, diğer adıyla naylon, 1928 yılında sentez edilmiş, 12 sene boyunca önemi fark edilmemiş, ancak ikinci dünya savaşı sırasında ipek kaynaklarının Japonya’nın elinde bulunması dolayısıyla paraşüt yapamayan ABD tarafından yapılan çalışmalarla, ipeğe alternatif olarak ürün endüstrinin hizmetine verilmiştir.
Özellikleri;
• Bir termoplastiktir.
• Yüksek dayanıma sahiptir.
• İyi elektriksel ve kimyasal özelliklere sahiptir.
• Kısmikristalin ve amorf hallerde bulunabilirler.
• Yüksek darbe mukavemeti ve tokluğu vardır.
• Kolay işlenebilir.
• Mükemmel aşınma ve sürtünme özelliği vardır.
• Naylon ailesi; Naylon 6, Naylon 66, Naylon 11, Naylon 12, Naylon 6/10 ve Naylon 6/12 çeşitlerini içerir. Bunların içinde en çok kullanılanları Naylon 6 ve Naylon 66’dır.
Ülkemizde, plastik eşyaların yeni kullanılmaya başlandığı dönemlerde, bütün plastik malzemelerin kolayca ifade edilebilmesi açısından bunların hepsine naylon deniliyordu. Bugün dahi polietilenden yapılan torbalar “naylon torba” olarak adlandırılmaktadır. Poliamid standartlarında, 20’nin üzerinde ve yedi farklı tip malzeme (ASTM) derecesi tanımlanmaktadır. Sanayide ve piyasada ayrıca Naylon 6, Naylon 6.6, Naylon 6.10, Naylon 8 gibi adlandırmalar da bulunmaktadır.
Poliamidler , mekanik özelliklerinin yüksek oluşu nedeniyle kam, dişli ve kaymalı yatak (çelik hadde yataklarına kadar ) üretimde kullanılmakla birlikte bu ürünlerin ayrıca yağlanma ihtiyacı da olmaz. Otomotiv sanayinde karbüratör dahil birçok parçanın, valfler, gaz ve buhar contaları, pervaneler, yüksek dayanımlı sahra kabloları ve çeşitli elektrik malzemeleri, mutfak aletleri, çözücülere dayanıklı kabların yapımında poliamidden yararlanılır. PA 6.10’un boyut kararlılığı, az nem alması gibi iyi özellikleri nedeniyle üretimde tercih sebebi olup, askeri ve sivil tekstil sektörünün birçok parçasının lifinin üretiminde kullanılır. Akışkan hız ölçerleri, saydam poliamid tipinden yapılır. Elektrik ve elektronik sanayinde de bu ürün kullanılmaktadır.
Adipik asit ile su bir reaktörde karıştırılmakta ve daha sonra başka bir reaktörde heksametilendiamin ilave edilmektedir. Çıkan ürün bir filtreden geçirilerek kondasasyon otoklavında 220°C-260°C arasında buharla ısıtılmaktadır. Bunların sonucunda elde edilmiş poliamid hadde üzerinde su ile soğutulup, bir silindir sisteminden geçirilerek kesilmektedir. Daha sonra süzgeçten geçirilerek toz haline getirilmektedir. Genelde yüksek karbonlu diaminlerle diasitlerin tepkime ürünleridir. Doğrusal yapıda olan zincir, mol ağırlığı 11000-40000 olan bir polimer sınıfını oluşturur.
Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.
Web Tasarım AnkaPlus