pmma levha

PMMA ÇATI LEVHALARI

Kristal berraklığında ve açık havada yıpranmaya karşı dayanıklı bir termoplastik olan akrilik, camın ağırlığının yarısı kadardır ve güneş ışınlarına karşı da iyi bir dayanıma sahiptir. Bir dizi büyük monomer bileşiklerinin oluşturduğu polimer ve kopolimer ailesi olan akrilik plastiklerin içinden, bu kısımda, yaygın ve önemli olan “polimetil metakrilat” incelenecektir. İyi derecede optik özelliklere sahip dayanıklı bir malzeme olan PMMA, günlük hayatta çok sık karşılaşılan önemli bir malzemedir. Doğrusal bir termoplastik malzeme olan PMMA, saydamlığı ve berraklığıyla diğer plastiklerden ayrılmaktadır. Genel olarak özellikleri şunlardır;

• Beyaz ışık geçirgenliği yüksek olup %92’dir, pusluluk değeri ise %1-3 ‘tür. Gün ışığı ve hava koşullarından optik olarak etkilenmez.

• Saydam ve opak olarak renklendirilebilir. Ancak bazı renkli PMMA ürünleri zamanla açık hava koşullarından etkilenir.

• Bazı PMMA ürünleri UV emilimine sahiptir.

• Mekanik ve termik özelliklerinin yanında, boyut kararlılığı da çok iyidir.

• Levhalar için şekillendirilmesi; enjeksiyon, ekstrüzyon, döküm ve basınçta ısıyladır. Akrilik levha parçaları aynı zamanda ısıtılan direnç teliyle veya kaynar suda da yumuşatılarak şekillendirilir.

• Yanıcı olması nedeniyle üretim, sevk, depolama ve kullanımda, gerekli önlemlerin alınması gereklidir.

Otomotiv endüstrisinde sinyal lambası, ev ve büro ışıklandırma aksesuarı, reklam yazı ve levhası, masa çakması, çeşitli süs eşyası, cetvel, gönye gibi kırtasiye malzemesi ve mercek, bina güneşliği ve dekorasyon malzemesi, kol saatlerinin sararmayan camı, PMMA’nın başlıca kullanım yerleridir.

Akrilik Levhanın Elde Edilmesi : Yöntemin kısaca tanımı; akrilit esterlerinden metil metakrilatın elde edilmesi, sonra da bunun polimerizasyonudur. Öncelikle aseton ve hidrosiyanik asitten çıkarılarak aseton siyanhidrin ve sülfat asiti yardımıyla sıcakta metakrilamid sülfat elde edilip, bu ürün de metanol, su ve uygun şartlarda metil metakrilata dönüştürülür. Metil metakrilat monomeri de süspansiyon polimerizasyonu ile döküm polimeri haline getirilip granül, levha ve reaktifli viskoz lak halinde piyasaya verilir. (vizkoz lak monomer halindedir.) Levha haline getirilmesi, hücre-döküm veya ekstrüzyon yöntemi ile olur. Hücre döküm yönteminde, cilalanmış paralel iki cam levhanın bulunduğu hücreye viskoz laktan reaktif döküm yapılıp, polimerleşme kalıpta tamamlanır. Ekstrüzyonla levha yapımında ise granül polimer kullanılır. Şekillendirilmesi enjeksiyon, ekstrüzyon, döküm ve basınçta ısı ile biçimlendirmedir. Isıtılan direnç teli veya kaynar su, yumuşatılıp şekillendirmede yardımcıdır. Keskin uçla ardı ardına çizilerek sonradan eğilip kesilebileceği gibi, yapıştırmak gerektiğinde de % 8’lik kendi malzemesinin karbon tetraklorid veya kloroformdaki dispersiyonundan yararlanılabilir.



Etiketler : PMMA levha


Benzer Konular Çatıda Kullanılan Polimer Kökenli Levhalar Polimer Levha Anasayfa ABS Levhalar Asetal POM Levhalar PMMA Levhalar Poliamid PA (Naylon) Levhalar Polietereterketon (PEEK) Levhalar Polietilen PE Levhalar Polikarbonat Levhalar Polikloro Trifluor Etilen (PCTFE) Levhalar Polipropilen PP Levhalar Polistiren (PS) Levhalar Polisülfon PSU Levhalar Politetrafluor Etilen (PTFE) Levhalar Poliüretan (PUR) Levhalar Polivinil Klorür (PVC) Levhalar Polyesterler PES Levhalar



Yedigün Digital
E-Mail : info@yedigun.com
Reklam : reklam@yedigun.com
© Copyright 2015 Yedigün Digital Her Hakkı Saklıdır.

Web Tasarım AnkaPlus